Október 23. – Bajnai és Mesterházy a kormányt bírálta, Gyurcsány összefogást sürgetett

Míg Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője és Mesterházy Attila MSZP-elnök a kormányt bírálta és a kormányváltás lehetőségéről beszélt a baloldali ellenzék október 23-ai demonstrációján, a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc és több kisebb párt vezetője a jelenleginél szélesebb összefogásra helyezte a hangsúlyt, miközben a szocialistákat és az Együtt-PM-et is kritizálta a budapesti Műegyetem előtt tartott rendezvényen.

 

 

 

 

 

OKT23_2013_bajnai_gBajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta: tudja, hogy egy éve, amikor a Milla demonstrációjának szónokaként visszatért a politikába, és meghirdették a korszakváltás programját, sokakban újjáéledt a remény, ám az csak részben teljesült.
“Nem teszek úgy, mintha nem látnám a csalódottságot. Nem mutogatok másra, de kész vagyok tanulni belőle” – jelentette ki, hozzátéve, egy év alatt megerősödött a hite, hogy a kormány- és korszakváltáshoz csak a választók széles összefogásával vezethet út, ehhez pedig szükség van a bizonytalanokra, kiábrándultakra és a ma még félrevezetettekre is.
Bajnai Gordon azt mondta: Orbán Viktor jéghegynek kormányozza Magyarországot, tönkreteszi a gazdaságot és az oktatást, és ezzel tönkreteszi a jövőt.
“Orbán Viktor Magyarországa a Titanic. Hajó, amely a jéghegy felé közelít”, kapitánya pedig elhallgatja az igazságot – mondta, kijelentve: az embereknek 2014-ben “Orbánország” és Magyarország között kell választaniuk. Véleménye szerint “Orbánország” jelképe a bajai választás, a föld- és a trafikügy, fővárosa pedig Felcsút “a stadionnal, a kisvasúttal, a ti pénzeteken épülő magán-Disneylanddel!”. De – folytatta – ezzel szemben ott van a normális Magyarország, ahol van esély a munkára, a munkával szerzett boldogulásra, ahol érdemes gyereket vállalni, a törekvést támogatják, nehezebb lecsúszni, de könnyebb felemelkedni.
“Orbánország legyőzhető, Orbán Viktor megbuktatható. A kormányzása már megmérettetett és könnyűnek találtatott. Már csak le kell váltani” – jelentette ki Bajnai Gordon, hozzátéve, ez nem lesz könnyű, mert “övék a hatalom, övék a média, övék a pénz, és velük van az erőszak”. “De az erő velünk van” – mondta, hangsúlyozva, hogy a csendes többség fegyvere a toll, a szavazófülkében jó helyre tett iksz.
“Készüljetek és készítsétek a többieket is, hogy tavasszal legyen elég kéz a tollat fogni” – üzente a hallgatóságnak, akiket arra buzdított, emeljék magasba a rendezvény elején kiosztott tollakat.
Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZEMA) elnöke azt hangsúlyozta, hogy 1956 hősei közül Nagy Imre alakja kiemelkedő, mert kommunistából vált demokratává és hazafivá. A volt kormányfő 1989-es újratemetésén felszólaló, “akkor még demokrata és akkor meg fiatal” Orbán Viktor életútja viszont “pont a fordítottja Nagy Imre életútjának, Orbán Viktor egy fordított Nagy Imre” – közölte.
A jelenlegi miniszterelnök stadiont építtetett a falujában, “azeri diktátorral barátkozik, azeri baltást véd, kínaiaktól pénzért ácsingózik”, megkedvelte a putyini rezsimet, Vlagyimir Putyin a példaképe lett – mondta.
Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke azt mondta, akik 1956-ban az utcára vonultak, sok mindenben különböztek, mert voltak köztük szociáldemokraták, konzervatívok és liberálisok is, de egy sem akadt, aki félt volna. Hozzátette: a felszólalók között is vannak szociáldemokraták, konzervatívok és liberálisok, de egyikük sem fél.
A politikus úgy fogalmazott, “a félelem csontig áthatja mindennapjainkat”, ezért a jövő évi választás népszavazás lesz arról, hogy tűrik-e a “Fidesz kormányzásnak álcázott pusztítását, a fortélyos félelem rendszerét”.
Bokros Lajos azt mondta, szükség van a demokratikus ellenzék teljes és feltétel nélküli összefogására. Történelmi felelősséget vesz magára az, aki nem csatlakozik, de az is, aki másokat kizár belőle – jelentette ki. “Ne várjuk meg, amíg az újkommunista rezsimet csak forradalommal lehet elzavarni” – zárta beszédét a politikus.
Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke is arról beszélt, hogy a választók többsége “el akarja zavarni” ezt a kormányt, mégis, ha ma lennének a választások, a Fidesz nyerné meg azokat. Ez azért van, mert a demokratikus erők egyelőre alkalmatlanok a társadalmi megrendelés teljesítésére – fejtette ki véleményét. Ma az ellenzéki együttműködés kimerül a választási vereség “kis hasznaiból való osztozkodásban. Abban, hogy ki hány helyet kap a közös vereség vigaszlistáin” – fogalmazott.
A választásokat az egyéni választókörzetekben lehet megnyerni, ezért közösen kell megtalálni azokat a jelölteket, akiknek a legnagyobb esélyük van a győzelemre – jelentette ki. “Nem elég tárgyalóasztalnál kizsarolni az egyéni választókörzeteket, esélyes jelölt és megfelelő szervezeti háttér nélkül” – folytatta az MSZP és az Együtt-2014 korábbi megegyezését bírálva.
Emellett egy közös lista kell, mert ez könnyíti meg a választók tájékozódását, de a közös lista egy közös listavezetőt is jelent – mondta. Ha egymás között nem sikerül megegyezni, akkor ezt tovább kell gondolni – közölte. Végül azt mondta, hogy az új választási törvényekkel “intézményesítették a választási csalás lehetőségét”, ezért a következő választásig meg kell szervezni a teljes körű alternatív szavazatszámlálást.
OKT23_2013_gyurcsany_f    Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke azt mondta, “tudom, hogy ma Magyarországot egy hazug politikai gazember vezeti”, majd azzal folytatta, hogy “Orbánnak mennie kell”. A DK vezetője, volt kormányfő úgy fogalmazott: miközben a választók többsége változást akar, az ellenzék mégsem áll jól, mert ahhoz hogy legyőzzék Orbán Viktort, ahhoz először önmagukat, rossz szokásaikat, kishitűségüket, pártoskodásukat és önzésüket kell legyőzni.
A demokratikus ellenzék támogatóinak, mozgalmainak és pártjainak össze kell fogniuk, “nem kicsit, nagyon” jelentette ki. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a demokratikus ellenzéknek közös vezetőre van szüksége, “nem kettőre, nem háromra, nem nyolcra, hanem egyre”.
Mint hangsúlyozta, ennek a közös vezetőnek olyannak kell lennie, aki egyesíteni tudja a demokratákat, aki “győzelemre vezet”. Aki erre nem képes, akinek ambíciója akadályozza a teljes körű összefogást, annak át kell gondolnia a szerepét – hangsúlyozta. Ha nincs más megoldás, akkor új vezetőt kell felkérni közös miniszterelnök-jelöltnek – jelentette ki.
Az ellenzéknek közös listára van szüksége, és ha valakinek a képviselői ambíciója akadályozza a köztársasági ellenzéki blokk közös listájának létrehozását, “annak utat kell nyitnia másoknak” – folytatta. Egyúttal azt is kiemelte, hogy az ellenzéki erőknek az egyéni választókerületekben csak egyetlen közös jelöltet szabad indítaniuk.
Az ellenéki tárgyalások újranyitására felszólító Gyurcsány Ferenc, a korábban az MSZP és az Együtt-PM között született megegyezésre utalva kijelentette: “az a megállapodás, amit kollégáink megkötöttek, az nem demokratikus, nem időtálló, mert nem találkozik a demokratikus választók sokaságának akaratával”.
Fodor Gábor, a Liberálisok – Magyar Liberális Párt vezetője szintén arról beszélt, erkölcsi parancs az összefogás, a pártok közötti különbségek félrerakása, ahogy 1956-ban is megtörtént.
Arról is beszélt, hogy Magyarországot nem külföldiek, hanem a Fidesz “gyarmatosította”, a kormánypárt viselkedik úgy, mint egykor a megszállók, “a hatalmuktól megrészegült kommunisták”. A többi kisebb ellenzéki párt vezetőjéhez hasonlóan Fodor Gábor is közös ellenzéki listát és közös miniszterelnök-jelölt megnevezését sürgette, és azt mondta: ha a Fidesz győz jövőre, az az MSZP és az Együtt-PM felelőssége lesz, mert ők az összefogás helyett az elkülönülést választották.
Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás óta még egy párt és politikus sem csapta be úgy az országot, mint a Fidesz és Orbán Viktor. Kiemelte, hogy a tüntetés szónokai közül ő az egyetlen, aki még nem volt kormány- vagy kormányzópárt tagja. Az ellenzéki oldal szereplői nem egyformák, de az összeköti őket, hogy csalástól mentes, demokratikus választásokat, szabadabb és igazságosabb országokat akarnak – jelentette ki.
A rendezvény utolsó felszólalója, Mesterházy Attila MSZP-elnök színpadra lépésekor a tömeg egy része azt kezdte skandálni: “Összefogást!”, a szocialista pártelnök emiatt egy rövid ideig nem tudta elkezdeni a beszédét.
Mesterházy Attila hangsúlyozta: a magyarok mindig lerázták magukról azokat a vezetőiket, akik hazugságra építették politikájukat és a nép ellenében kormányoztak, és szerinte ez a sors vár Orbán Viktorra is, akit a “felcsúti Maradonának” nevezett.
Azt mondta, az Orbán-kormány önkényt, kiszolgáltatottságot és reménytelenséget hozott az országnak, ezek pedig a szabadság gyilkosai, “lassan ölő mérgek”. Orbán Viktort a szabadság ellenségének nevezte, és úgy fogalmazott: fiatal demokratából őszülő despotává vált, az imperialisták helyett a multikkal harcol, és el akarja zárni Magyarországot Európától, mert szerinte “a Nyugat már megint hanyatlik”.
OKT23_2013_MESTERHAZY_a    A korábbi felszólalásokra, köztük Gyurcsány Ferencére, és az újrakezdődő “Öszefogást!” skandálásra utalva Mesterházy Attila azt hangoztatta, “ha valóban le akarjuk győzni Orbán rendszerét, ha valóban úgy gondoljuk, hogy nem az önzésről szól a politika”, akkor az ellenzéki politikusok nem lehetnek egymás ellenfelei, és téved, aki ezt szem elől téveszti.
“Elszántsággal, bátorsággal el fogjuk érni, hogy Magyarország újra köztársaság legyen, és fejlődő, gyarapodó nemzetté váljon” – jelentette ki.
Az MTI helyszínen lévő tudósítói rendbontást nem tapasztaltak. A rendezvény közben néhányan rosszul lettek, őket a helyszínen lévő mentők ellátták.
A demonstráción megjelent többek között Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök, Mécs Imre egykori 56-os halálraítélt, Jávor Benedek, az Együtt-PM társelnöke, Horváth Csaba, az MSZP alelnöke és Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja.
Délután negyed ötre csaknem teljesen kiürült a Műegyetem előtti útszakasz. A szervezők nem kívánták megbecsülni a tömeg nagyságát, azt viszont elmondták, hogy 10 ezer tollat osztottak ki az odaérkezőknek. A beszédek kezdete előtt a szervezők megkérték az embereket, emeljék fel tollaikat a magasba, amellyel majd a szavazáskor leváltják az Orbán-kormányt.
A tömegben a legtöbben az MSZP zászlaját lengették, de számos Együtt 2014, DK, PM, Liberálisok és Szolidaritás zászló, valamint nemzeti lobogó is feltűnt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.