Felmutatott középső ujjat ábrázoló szoborkompozíció Prága központjában

Felmutatott középső ujjat ábrázoló hatalmas szoborkompozíció jelent meg hétfő reggel Prága központjában a Moldva folyón, a mintegy tízméteres, lila alkotás a cseh államfők székhelye, a Hradzsin felé mutat.

 

 

 

A kompozíciót David Cerny neves cseh szobrász, számos vitatott mű alkotója helyezte el egy uszályon. Cerny az aktuálpolitikai helyzet művészi kommentálásával vált ismertté Európa-szerte.

A Moldván megjelent alkotását a művész nem akarta kommentálni. Újságíróknak azt mondta, hogy az alkotás ismert gesztust ábrázol, önmagáért beszél. “Nagyon fontos az is, milyen irányba mutat az ujj” – szögezte le Cerny, aki a januári elnökválasztáson aktívan bekapcsolódott Karel Schwarzenberg kampányába, de végül Milos Zeman győzött.

A felmutatott középső ujj, mint megvetést, sértést, lebecsülést jelző gesztus elterjedt Csehországban, aránylag gyakran használják a politikusok és a művészek is a közéletben. A Cerny által készített lila középső ujj ráadásul két ujjperccel többet tartalmaz, mint a normális emberi ujj.

Ezt a képi megjelenítést Cerny néhány éve már alkalmazta. A Kommunistákkal nem állunk szóba! elnevezésű kampány során a felmutatott középső ujj szögesdrótba volt csavarva.

Egy parlamenti vita során, 2007 februárjában Mirek Topolánek, akkori polgári demokrata (ODS) miniszterelnök mutatta fel középső ujját a baloldali ellenzéknek. Topolánek később úgy magyarázta tettét, hogy az nem az ellenzéknek, hanem Miroslav Kalouseknek szólt, és az volt az üzenete, hogy ő az első számú pénzügyminiszter Európában. Egy évre rá Kalousek mutatta fel a középső ujját David Rath szociáldemokrata képviselőnek egy egészségügyi témájú parlamenti vitában.

Karel Gott énekes pedig néhány éve a televíziós kamerák nyilvánossága előtt ezzel a gesztussal üzent mindazoknak, akik bírálták, amiért magas állami kitüntetést kapott Václav Klaus köztársasági elnöktől.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.