Az MSZP-s Király György rendelte meg a bajai videót a M1 Híradó szerint

Az M1 Híradója hétfő este arról számolt be, hogy információi szerint a bajai időközi választással kapcsolatban készült videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke rendelte meg.

 

 

A Híradó úgy tudja, hogy Király Györgynél folyamatosan lobbizott egy férfi, aki létre akarta hozni az MSZP sporttagozatát Baján. Ő azt remélhette, hogy ha szívességet tesz Király Györgynek, akkor megszerezheti a támogatását. A Híradó információi szerint ezt használhatta fel Király György, aki megkérte férfit, készítsen egy – úgymond – oktatófilmet arról, hogy a Fidesz miként vásárol szavazatokat Baján. A mobiltelefonon rögzített felvételt egy dunaharaszti számítástechnikai üzletben íratták ki CD-re. A lemezt Király György – egy pártbeli középvezető társával együtt – vitte el az MSZP székházába.

Király Györgyöt tanúként hallgatták ki a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon. A Híradó úgy értesült, a nyomozók elsősorban a videó készítésének körülményeiről kérdezték. A rendőrök korábban már hat tanút kihallgattak az ügyben, Király Györgyöt most ezekkel a vallomásokkal szembesítették – hangzott el a Híradóban.

A nyomozók főleg arra voltak kíváncsiak, hogy kinek és miért volt szüksége egy ilyen filmre, de igyekeztek tisztázni azt is, hogy a CD milyen módon került az MSZP székházába. A Híradó úgy tudja, a jogász végzettségű Király György minden kérdésre válaszolt.

Az MSZP szóvivője az MTI megkeresésére korábban azt mondta: a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke átadta Szakács Lászlónak, Mesterházy Attila pártelnök kabinetfőnökének, aki azt Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettessel együtt nézte meg. Harangozó Tamás ezután az MSZP nevében feljelentést tett – tette hozzá Török Zsolt.

Török Zsolt korábban azt mondta, hogy nem a szocialisták rendelték meg a felvételt, és nem vettek részt a készítésében sem. A szóvivő akkor nem nevezte meg, hogy ki vette át a videofelvételt a párt székházában, csak annyit mondott, hogy az illető nem politikus.

A hvg.hu-ra pénteken felkerült videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte, megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel.

 

 
Rendőrség: megrendezett a bajai videofelvétel

 

Megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel; a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfői közlése szerint a felvétel nem valós helyzetben készült.

Szabó Vendel megyei rendőrfőkapitány-helyettes hétfőn Kecskeméten, sajtótájékoztatón azt mondta: a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő feljelentése alapján október 18-án indított nyomozást az ügyben a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A nyomozó hatóság már azonosította és tanúként kihallgatta a felvétel készítésénél jelen lévő hat embert. Vallomásaik szerint a felvétel mobiltelefonnal, nem rejtett módon, az egyikük házában készült október 15-én, azaz két nappal a megismételt időközi önkormányzati képviselő-választás után. A felvételen látható négy férfi egy megrendezett helyzetet “játszott el” – tette hozzá az alezredes.

Jelezte: a videót rögzítő memóriakártya tartalmát október 16-án kiírták egy CD-lemezre, azt egy, a felvétel készítésekor is jelenlévő ember átadta egy ismerősének, aki egy további közreműködővel közösen elvitte a Magyar Szocialista Párt székházába, ahol két embernek adták át.

A felvétel készítéséhez használt mobiltelefont a rendőrség lefoglalta – mondta a főkapitány-helyettes.

Szabó Vendel az MTI kérdésére válaszolva arról is beszámolt, hogy az ügyben indított eljárás során eddig sem országgyűlési képviselőt, sem más politikust nem hallgattak ki. Mint hangsúlyozta: a nyomozás még nem zárult le, azt “lehetőség szerint soron kívül” folytatják.

Szólt arról is, hogy a vizsgálatok arra utalnak, magát a videofelvételt utólag nem manipulálták.

Kijelentette: a jelenlegi eljárásban a választás elleni bűncselekmény elkövetése “nem látszik” megalapozottnak. Ugyanakkor a nyomozás során felmerülhetnek olyan adatok, amelyekkel kapcsolatban “elképzelhető, hogy rágalmazás, illetve a hatóság félrevezetése miatt is indulhat eljárás a későbbiekben” – fogalmazott.

Az alezredes kérdésekre válaszolva a felvételen szereplők esetleges büntetett előéletéről, valamint arról, hogy a bajai videofelvétel megrendelésre készült-e, nem nyilatkozott.

A hvg.hu-ra pénteken került fel egy videofelvétel, amelyen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, s további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és a családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármester küldte.

A hvg.hu vasárnap azt írta, “súlyos, megengedhetetlen hibát” követtek el a videó közreadásakor a minősítésben, amiért nem kívánják másra hárítani a felelősséget, és aminek a tanulságait le fogják vonni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.