Bajai választás – A hvg.hu elismerte, hogy hibázott a videó közreadásakor a minősítésben

Súlyos, megengedhetetlen hibának minősíti a hvg.hu saját címadását és minősítését a bajai választással kapcsolatban általuk közölt videónál, mivel azokban azt állították, hogy a bemutatott felvétel bizonyíték a csalásra.

 

 

 

“A körülményektől függetlenül súlyos, megengedhetetlen hibát követtünk el, amiért nem háríthatjuk másra a felelősséget, és aminek a tanulságait nekünk kell levonnunk” – írta a portál vasárnapi cikkében.

Emlékeztetnek: pénteken a hvg.hu nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen az látható, hogy valaki készpénz és tűzifa ígéretével befolyásolni törekszik a bajai megismételt időközi önkormányzati választás eredményét.

“A felvételről cikkünk címében azt írtuk, hogy ‘itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján’, az írás felvezetőjében (lead-jében) pedig azt állítottuk, hogy ‘egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson'” – állapítják meg.

Ezzel szemben az igazság az, hogy nem került elő egyértelmű bizonyíték a csalásra. Legalábbis a mi kezünkben nincsen ilyesmi. A filmről a rendőrségi vizsgálat kapcsán az az állítás hangzott el, hogy játékfilm vagy “oktatófilm”, és nem a valóságot ábrázolja – áll az írásban.

A cikkben megjegyzik: jelen pillanatban nem tudják, hogy kiknek áll érdekében és lehetőségében megrendezni egy olyan szituációt, amelyben bűncselekmény elkövetésével vádolja magát több ember, illetve bűncselekmény elkövetését imitálja.

Mint ahogy a korábbi esetek azt mutatták – a pécsi időközi választástól, Tiszavasvárin át, Bajáig – számtalan olyan jelenség, információ akad, amely bőven ad okot az aggodalomra, és a magyar képviseleti demokrácia működését ellenőrzőknek – így a sajtónak – komolyan kell venni minden, a választás tisztaságát megkérdőjelező gyanút. Éppen ezért közöltük ezt a dokumentumot nem tudván, hogy hogyan, milyen szándékkal készült. Helytelen volt azt feltételezni, hogy ez bizonyíték – írta a hvg.hu.

 

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Sajtóinformációk szerint megrendezett, hamisítvány a bajai választással összefüggésben készült videó, amelyet a Blikk információi szerint az MSZP rendelt meg, a párt szóvivője ezt azonban cáfolja. A rendőrség csak a nyomozás tényét erősítette meg.

A hvg.hu-ra pénteken került fel egy videofelvétel, amelyen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, s további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és a családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármester, a Fidesz szóvivője küldte.

Az M1 Híradójának információi szerint a rendőrségi vizsgálat azt igazolja, hogy hamis, illetve manipulált az a felvétel, amit pénteken tett közzé a hvg.hu. A hírműsorban vasárnap közölték azt is, hogy információik szerint a videón szereplő férfiak közül többen büntetett előéletűek: egyikük egy hónapja szabadult a börtönből nemi erőszak elkövetése miatt, egy másik kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt volt büntetve.
    A videón szereplő férfiakból ketten Sükösdön, a felvételt készítő férfi pedig Miskén él, vagyis nem is szavazhattak volna a bajai választáson – hangzott el.   

A Híradó információi szerint a felvételen látható aktatáskás férfi, a videó főszereplője, G. Róbert Baja egyik városrészében, Bajaszentistvánon lakik. A férfit meg is keresték, de nem kívánt nyilatkozni, sőt ostorral kergette el a stábot.

A férfival a HírTV is beszélt. A tudósítás szerint G. Róbert csak pénzért – legkevesebb háromszázezer forintért – lett volna hajlandó elárulni, hogy valójában hogyan készült a felvétel.

A videón még Józsinak szólított G. Róbert azt nem tagadta, hogy az ő házában készült a felvétel, de azt nem volt hajlandó elárulni, milyen körülmények között. Azt állítja, ő nem vette észre, hogy valaki felvette a beszélgetést – írták.

Az mno.hu szerint a férfi arra a kérdésre, miszerint előre megrendezett volt-e a felvett jelenet, nem adott határozott választ. Azt azonban közölte: ha továbbra is erről az ügyről szólnak majd a híradások, mindenről kitálal, és ezt korábban “odafönt” is elmondta.

A Blikk vasárnap honlapján azt írta, információi szerint az MSZP rendelhette meg a videofelvételt, és annak egyik készítője, K. G. solti roma kisebbségi önkormányzati képviselő vallomást tett a rendőrségen.

A Blikk úgy tudja, K. G. állítása szerint ő és két társa a budapesti MSZP-székházban a bajai időközi választás két fordulója között a szocialista párt sporttagozatának egyik tagjával találkozott. A megrendelő MSZP-s ott egy olyan “oktatófilmet” kért tőlük, amely azt mutatná be: a Fidesz hogyan vásárolna szavazatokat, hogy megnyerjék a voksolást – közölte a lap.

Mihályné Bornemisza Eleonóra rendőr alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta: pénteken rendeltek el nyomozást feljelentés alapján a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Hozzátette, hogy az ügyről további részleteket nem kívánnak közölni.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője vasárnap az MTI-nek azt mondta, pártja a leghatározottabban cáfolja, hogy köze lenne a videóhoz. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP volt az első, amely választási csalás gyanúja miatt feljelentést tett a bajai választás kapcsán.

Hozzátette: hamis vád miatt büntetőfeljelentést tesznek az ellen a magánszemély vagy médium ellen, amely azt állítja, hogy az MSZP-nek köze lenne a videóhoz.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM szövetség politikusa vasárnapi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: a nyomozó hatóságnak kell eldöntenie azt, hogy a felvétel egy valódi bizonyíték-e. Ha kiderül, hogy valódi a felvétel, annak súlyos következményekkel kell járnia – tette hozzá.

A politikus nem tartotta valószínűnek, hogy manipulált felvétel lenne, ugyanakkor úgy fogalmazott: “lehet, hogy valaki szórakozik velünk, de, hogy nem az ellenzéki pártok készítették a felvételt abban egészen biztos vagyok”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.