Kitörő sikerrel turnézik Amerikában a Magyar Állami Népi Együttes

Lelkes ünnepléssel fogadta az amerikai közönség a Magyar Állami Népi Együttes fellépését a George Mason Egyetem Művészeti Központjában, a Virginia állambeli Fairfaxben helyi idő szerint szombat este.

 

Pál István “Szalonna”, az együttes zenekarvezető prímása az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a szeptember közepén kezdődött, Magyar Rapszódia című észak-amerikai előadássorozat 17. fellépésének fogadtatása messze nem kivételes.

“Az lehet mondani, nem feltétlen ahhoz köthető az együttes sikere, hogy egyes városokban sok magyar ember él-e. Az amerikaiak, a mexikóiak, a kínaiak, az oroszok odajönnek hozzánk előadás után, és nagyon kedves szavakat mondanak. Megérinti őket, hogy elementáris erőt és energiát hoztunk. Érzik benne a hazait, azt, hogy mindenki jött valahonnan, és mindenki a saját gyökereit keresi” – mondta Pál István.

“És érzik azt is, hogy szívünket-lelkünket beleadjuk. Nem tudok olyan előadást mondani, amelyen a közönség érdeklődése alább hagyott volna” – tette hozzá.

Szalonna a turné sikerét a nyári washingtoni Smithsonian Folk Life Festivaléhoz hasonlította, amelynek díszvendége Magyarország volt. A muzsikus ezen a saját zenekarával lépett fel.

San Josétól Torontón át Floridáig összesen 74 előadást tart szeptember 13. és december 17. között a Magyar Állami Népi Együttes. A MÁNE tizenöt táncos párja hat zenésszel és egy énekes szólistával lép fel az észak-amerikai kontinensen 1000-3000 személyes színházakban. A Magyar Rapszódia kétszer 50 perces program, ihletője a magyar néphagyomány és Liszt muzsikája.

A Magyar Állami Népi Együttes legutóbb 2007-ben vendégszerepelt az Egyesült Államokban. Meghívójuk a Columbia Artists, amely egyebek között olyan élvonalbeli hivatásos népi együtteseket turnéztat, mint a Michael Flatley- vagy a Mojszejev-társulat. A MÉNE amerikai szerepelését támogatja a Magyar Kulturális Alap és a Külügyminisztérium is.

Az amerikai fővároshoz közeli Fairfaxben a magyar együttes fellépését Szapáry György washingtoni nagykövet nyitotta meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.