Az utolsó kör Kukutyinba – Vidámpark járó körutunk véget ért

(Budaörs – 2013. október 19., Budaörsi Infó) Rendezvényről rendezvényre vidámpark járó körutunk erre az évre véget ér. Cikksorozatunkból megismerkedhettek a vidámparkosok múltjával, a búcsúk jelentésével, és nem utolsó sorban, a céllövöldék “titkával” is. A Budaörsi Infó Dunapatajon, Bácsalmáson, Szeged-Tápén és Deszken járt a búcsúsokkal, és bemutatott a budaörsiek számára egy másmilyen világot. Ötleteket és sok mosolyt gyűjthettünk ezekből az írásokból, azonban ne csüggedjenek, jövőre is lesz vidámparkos szezon, és ki tudja, még tán Budaörsöt is útba ejtik egyszer!

 

 

 

„Elmegyek Kukutyinba zabot hegyezni.”

 

A Budaörsi Infó az elmúlt hétvégén Deszken töltötte a vasárnapját. 206 km-re Budaörstől, Szeged után található ez Csongrád megyei virágzó község.

Nekem azonban mégsem ez jutott először Deszkről az eszembe, hanem egy szólás.

„Elmegyek Kukutyinba zabot hegyezni.”  – mindig annyira dühös voltam gyerek koromba, amikor a felnőttek nem akarták megmondani, hogy hová mennek, mindig ezzel szólással húzták ki magukat a válaszadás alól.

 

 

De hogy jön ez ide?

 

A 19. században Deszkhez tartozó puszta volt Kukutyin. A településnév leginkább egy népi szólásban szokott felbukkanni: “Elmehetsz Kukutyinba zabot hegyezni!” (A kifejezéssel leggyakrabban hiábavaló tevékenységre, vagy hasznos munkára alkalmatlan személyre szoktak utalni.) A szólásban szereplő helynév kitalált település látszatát kelti, de valójában létező helyre, sőt megtörtént eseményre utal.

A Ferencszálláshoz és Deszkhez tartozó Kukutyinpuszta határa ugyanis az 1800-as évek idejében zabbal volt bevetve, de egy alkalommal, az éppen akkor áradó Maros miatt, lehetetlennek látszott az aratásra érett zab betakarítása. A leleményes helyiek azonban nem akarták, hogy veszendőbe menjen a termés, ezért csónakokba ültek és úgy vágták le a zab hegyét, az értékes kalászokat – ez volt tehát a kukutyini zabhegyezés. Az eseményt Ferencszállás címere és a népnyelv máig is őrzi.

 

 

 

Az utolsó kör

 

A Vidámpark, amihez csatlakoztunk a hétvégén nem zabot hegyezett, hanem szórakoztatta a nagyérdeműt.

Mai szezonlezáró cikkünkben egy másik oldalt mutatunk meg Önöknek. Nem a napközbeni gyerekzsivajos jókedvet, hanem azt, ami ezután következik.

A vidámparkosok egy hete úgy néz ki, hogy vasárnap kora reggel kinyitják a körhintáikat és várják a nagyérdeműt. A nap végeztével bezárnak és elkezdik lebontani a körhintákat. Miután végigdolgozták az egész napot, még csak akkor kezdődik a munka java. A berendezéseket szét kell szerelni, és el kell juttatni a következő heti búcsú helyszínére. Ennek a műveletnek többnyire hajnalban van vége, és ezután még a teherautók volánja mögé kell ülni, és eljutni „A” pontból „B” pontba.

A hétfői nap többnyire arra megye el, hogy megérkeznek a következő búcsú helyszínére és beállítják a körhintákat a megfelelő helyre. Elintézik, hogy legyen víz és villany a lakókocsikban. A kedd, szerda, csütörtök az építés napja. Ekkor nyerik el a körhinták méltó pompájukat.

Pénteken a körhinták végső ellenőrzését hajtják végre, kipróbálják őket, hogy a hétvégén ne legyen semmi akadálya a hibátlan üzemeltetésnek. Aztán jön a szombat és a vasárnap. Ezen a két napon szoktak nyitva lenni a körhinták és a céllövöldék. Aztán ismét minden kezdődik elölről.

Bár mi ebben az évben már nem tartunk a vidámparkkal, de megtudtuk, hogy az év utolsó búcsúja, ahol még részt vesznek az Szent Imre napjához legközelebb eső vasárnap lesz, november 10-én Nagybaracskán.

Nem egyszer fordult már elő a novemberi búcsú idején, hogy még a hó is esett. A vidámparkosok erre csak azt mondják, hogy: Jól fel kell öltözni! A búcsú az búcsú! Vasárnap nincs beteg, csak halott!

Ezután hosszú leállás következik. A téli szezont a vidámparkosok döntő többsége otthon tölti. Nem lakókocsiban, hanem családi házban laknak ugyanúgy, mint bárki más, csak kevesebb ideig.

Az első búcsú, amire kiindul az általunk vizsgált vidámpark április 20-án lesz Húsvétkor Tiszaföldváron. Addig mint a macik bebújnak a tél elől a „barlangjukba”. Aztán ismét indul minden elölről.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.