A MEOSZ aggódik a Pető Intézet által ellátott gyermekekért

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) aggódik a Pető Intézet által ellátott súlyosan mozgássérült gyermekekért, emiatt a kormány segítségét kéri – olvasható a szervezet közleményében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

 

 

 

A szövetség elnöksége attól tart, hogy a Pető Intézet finanszírozási problémái és a kialakult bizonytalanság kihat a súlyosan mozgássérült gyermekek ellátására, csökkentve az esélyüket arra, hogy a nemzetközileg is elismert, színvonalas fejlesztési munkának köszönhetően jobb mozgásképességgel, jobb minőségben élhessék le az életüket.

A MEOSZ elnökségét aggodalommal tölti el a Pető Intézet körül kialakult helyzet, ezért arra kéri a kormányt, hogy biztosítsa azokat a feltételeket, amelyek garantálják, hogy az intézmény nyugodt, kiszámítható körülmények között láthassa el feladatát, és a jövőben is magas színvonalon végezhesse a magyarországi fogyatékos gyermekek konduktív pedagógiai fejlesztését – zárul a közlemény.

Az első sajtóhírek augusztus végén jelentek meg arról, hogy csőd közeli helyzetbe került a 2012 óta egy állami tulajdonú társaság által fenntartott Nemzetközi Pető Intézet. A bevételek ugyanis a korábban jellemző évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak, ami azt eredményezte, hogy az intézmény a megszokott működési keretek között “20 milliós mínuszt termel” havonta. Sokan attól tartottak, hogy veszélybe kerül az ott dolgozó, világszerte keresett mintegy 300 konduktor munkahelye.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus végén azt közölte az MTI-vel, hogy a tárca az elkövetkező egy évben kiegészítő támogatás és köznevelési szerződés nyomán mintegy 420 millió forintnyi támogatást nyújt az intézménynek. Szeptemberben Balog Zoltán a tárca vezetője azt jelentette be, hogy megduplázzák az intézetnek járó 105 millió forintos köznevelési támogatást. Október 10-én Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt egy müncheni konferencián, hogy az emberi erőforrások minisztere által támogatott javaslat szerint közvetlen állami fenntartásba kerülne a budapesti Pető Intézet,  így garantálná a kormány a működtetését.

A intézet évtizedek óta az egyik leghíresebb magyar oktatási intézmény, az angolszász országokban és az arab világban folyamatosan nagy a kereslet a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében végzett konduktorokra. A központi idegrendszeri károsodás következtében mozgáskorlátozottakká vált gyerekek fejlesztését célzó, Pető András által kidolgozott konduktív pedagógiai módszert 2006-ban szellemi hungarikummá nyilvántartották.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.