A Budaörsi Önkéntes Tűzoltóság Nagykovácsiban

(Budaörs – 2013. október 15., Budaörsi Infó) 2013. október 11-én Nagykovácsiban a Nemzeti Minősítési Rendszer keretein belül a Gerje- (Cegléd), Tápió- (Nagykáta), Kevély-(Pilisvörösvár) és Vadas (Budakeszi) Járási Mentőcsoport elméleti felkészítésére és rendszerbeállító gyakorlatára, és a két utóbbi mentőcsoport ünnepélyes eskütételére került sor. A gyakorlat helyszínéül Nagykovácsi település Általános Iskolája és a Nagykovácsi, Pilisszentiván, Piliscsaba, Solymár által határolt fokozottan védett, erdős, nagy szintkülönbséggel nehezített – a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő – erdőterület szolgált.

 

 

 

A fenti Mentőcsoportok és alegységei műszaki-mentési tevékenységet, személykeresést, alpin-technikai mentést hajtottak végre, valamint a Magyar Vöröskereszt imitációs társaságának a bevonásával, egészségügyi ellátásra és személymentésre is sor került. A feladatok végrehajtását nehezítették a terület földrajzi adottságai illetve, hogy a feladatokat éjszaka, korlátozott látási körülmények között kellett végrehajtani.

A gyakorlat 18-órakor egy megnyitóval kezdődött a Nagykovácsi templomtéren. Az itt felsorakozott mentőcsoportokat köszöntötte Branyiczky Márk tűzoltó alezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A Himnuszt követően, Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott, Branyiczky Márk tűzoltó alezredes igazgató, Kardos István a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, majd Bencsik Mónika Nagykovácsi polgármestere mondott beszédet és kívánt sok sikert a gyakorlat végrehajtásához.

 

A beszédeket követően ünnepélyes eskütételt tettek a Budakeszi „Vadas” és a Pilisvörösvári „Kevély” Járási Mentőcsoport tagjai.

 

A feltételezés szerint Nagykovácsit egy 160 km/h-ás szélvihar sújtotta. A délelőtt folyamán egy csoport ment kirándulni és táborozni az erdőbe, akik nem értesültek a vihar közeledtéről. A vihar következtében többen eltűntek, akiket fel kellett kutatni, illetve műszaki mentési feladatokra is sor került. A gyakorlatot nehezítette a kb. 23 órakor lezúduló nagyobb mennyiségű csapadék is. A feladatok végrehajtása 12-én 8 órakor fejeződött be amelyet egy értékelő követett.  A Templom téren egy záró ünnepségen a Mentőcsoportok Elismerő oklevelet vehettek át.

 

 

Beavatkozó egységek:

Biatorbágy ÖTE
Budaörs ÖTE
Farmos ÖTE
Kóka ÖTE
MVK Szolnoki Mentőegysége
Pest Megyei Kutató-Mentó Szolgálat
Pest MKI
Piliscsaba ÖTE
Pilisszentiván ÖTE
Pilisvörösvár ÖTE
Solymár ÖTE
Sülysáp ÖTE
Tápiószecső ÖTE
Zsámbék ÖTE

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.