Október 15-éig lehet még jelentkezni az Őze Lajos Vers- és Prózamondó Versenyre

Bruce Willis színész, Marylin Monroe színésznő, Winston Churchill angol miniszterelnök, John Updike amerikai író, VI. György angol király, a bibliai Mózes és Démoszthenész ókori szónok. Az ő nevükkel már mindenki találkozott. Híresek és sikeresek, ugyanakkor mind dadogtak.

 

Van az ismerőseik között olyan, aki ugyanezzel a problémával küzd? Megközelítőleg a lakosság 1% -a életét nehezíti meg ez a probléma. A beszédhiba sokak számára nem csupán Önmaga megértetését teszi nehézzé, hanem a társadalomba való beilleszkedését is.

A dadogók kommunikációs nehézségeik miatt hátrányos helyzetűnek számítanak, mert  beilleszkedési, kapcsolatteremtési, és pályaválasztási gondokkal küzdenek. Önértékelésük alacsony szintű és bizonytalan. Társadalmi megítélésük, pedig kedvezőtlen.

1994-ben létrejött egy alapítvány a dadogókért, ami törekszik, hogy segítse a dadogók társadalomba való beilleszkedését, és önmaguk elfogadását.

Az alapítvány a feladatát a következő területeken látja el:

  • az érintettek számára tanácsadással, terápiás lehetőségek felkutatásával, esetenként anyagi támogatással,
  • a társadalom felvilágosításával, tájékoztatásával,
  • a szakemberek számára pályázatok kiírásával, szakmai találkozók szervezésével.

A kuratórium tagjai: 
Csengery Adrienne elnök, Bellákné Homor Ildikó titkár, Baki Beáta, Fogarasi Erzsébet és Schmidt József kurátorok.
Általános referens: Schmidtné Balás Eszter

2006 óta az Alapítvány a Dadogókért székhelye Budaörsre került. Szinte azonnal jó kapcsolatot alakított ki a város oktatási intézményeivel és az Önkormányzattal. A Herman Ottó Általános Iskola és Budaörsi Logopédiai Intézet is együttműködési megállapodást kötött az Alapítvánnyal.

Az Alapítvány több rendezvényt megszervezését tudhatja a háta mögött. A legközelebbi egy Országos Vers- és Prózamondó Verseny szervezése, az Alapítvány 20 éves évfordulója alkalmából.

A versennyel ismét Őze Lajosra kívánnak emlékezni. Köztudott, hogy a neves művész gyermekkorában súlyosan dadogott. Hatalmas önfejlesztő munkával leküzdötte ugyan beszédhibáját, de felnőtt korában is nehezen feldolgozható élményt jelentett neki a rengeteg csúfolás, negatív megkülönböztetés. A verseny érdekessége, hogy bárki jelentkezhet. Mivel a dadogók versmondás közben rendszerint nem dadognak, ezzel valójában az ép beszédűek sorsközösséget vállalnak velük, hiszen a nyilvánosság nem tudja, ki beszédhibás és ki nem.

Az Őze Lajos Vers- és Prózamondó Versenyre 2013. október 15-ig lehet jelentkezni. Magyarországon és a határainkon túl élő középiskolás korú fiataloknak.

A verseny elődöntői 2013. november 4. és november 9. között kerülnek megrendezésre.

A részvétel feltétele egy kötelező és egy szabadon választott vers vagy próza előadása maximum 5 percben.

A döntő 2014 áprilisában lesz Budaörsön.

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.