Opten: több mint 8500 cég szűnt meg a harmadik negyedévben

 Az év harmadik negyedévében 8511 cég szűnt meg Magyarországon, 32 százalékkal több, mint a megelőző év azonos időszakában – közölte az Opten céginformációs szolgáltató hétfőn az MTI-vel. Az Opten szerint a következő hónapokban tovább csökken a gazdasági társaságok száma.

 

 

Az elmúlt három hónap minden idők negyedik legrosszabb negyedévének bizonyult a magyar vállalkozások számára, a törölt cégek száma jelentősen meghaladja a 2011-2012-ben megszokott havi hatezres átalagot. Az Opten szerint a mostani adat trendfordulót jelez: a hazai vállalatok száma az év első negyedévében elérte évtizedes tetőpontját, a törölt cégek száma meghaladta az újakét, ami a szigorodó jogszabályok és az elnyúló gazdasági stagnálás együttes hatásának köszönhető – idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten igazgatóját. Hozzátette: a törlési hullám a közlejövőben csillapodik ugyan, de a cégalapítások számában is erős a visszaesés, így az elkövetkező hónapokban a gazdasági társaságok számának további csökkenése várható.

Ismertetésük szerint a legtöbb cég 2013 első negyedévében működött Magyarországon, összesen 610 572-en voltak az időszak végén, a második negyedévben 608 768-ra, míg a harmadik negyedévben 601 160-ra csökkent a számuk.

Az Opten adatai szerint a harmadik negyedévben mindössze 2716 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami 2008 második negyedéve óta a legjobb adat, azóta ugyanis rendre öt-hatezer cég jutott erre a sorsra negyedévente. Hasonlóan alacsony szintre esett a végelszámolás alá kerülő cégek száma: a harmadik negyedévben 2133 céget zárattak be a tulajdonosok, ez is a legalacsonyabb érték a válság kitörése óta.

Rámutatnak: a cégek törléséhez vezető eljárástípusok közül egyedül a kényszertörlések száma emelkedik, a harmadik negyedévben közzétett 4671 ilyen eljárás több mint duplája az előző negyedévinek, és csaknem négyszerese az előző év azonos időszaki értékének.

A jogalkotók 2011 óta dolgoznak az elaprózott és nagy fluktuációjú hazai cégstruktúra egészségesebbé tételén, mostanra sikerült elérni, hogy megálljon a cégek számának irreális növekedése – vélekedett Tóth Tamás. Az igazgató szerint a közeljövőben a fluktuáció folyamatos csökkenésével és a vállalatok abszolút számának lassú apadásával vagy stagnálásával kell számolni. A kényszertörlést tavaly márciusban vezette be a cégtörvény, azóta egyre többször élnek a hatóságok ezzel az eszközzel, a harmadik negyedéves adat mégis megugrás a megelőző negyedévekhez képest.

Az Opten igazgatója szerint bár a cégstruktúra egészségtelen növekedése megállt, de az ideális állapottól még nagyon messze van. Európai mértékekben továbbra is rendkívül magas a mikrovállalkozások aránya, a fluktuáció pedig egy egész nagyságrenddel nagyobb, mint például Németországban – emelte ki.

A közlemény szerint a szürkegazdaság szereplői, a fiktív vállalatok és a felelősséget hárító valódi tulajdonosaik továbbra is komoly károkat okozhatnak, a céginformációs szolgáltató ezért a hatóságok erélyes fellépését sürgeti az ilyen cégek megszüntetése érdekében. Az Opten igazgatója szerint a jogszabályok 2013-ban is szigorodtak valamelyest, gyakorlati alkalmazásuk azonban még nem tökéletes.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.