Közlekedés – hétfőtől változik a forgalmi rend az Árpád híd térségében

A Tarlós István főpolgármester által pénteken bejelentett intézkedési terv keretében hétfőtől a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) számos ponton módosít a forgalmi renden, így Budapest több pontján enyhülhetnek a forgalmi torlódások: a reggeli csúcsidőben ismét három sávot használhatnak az autósok az Árpád hídon Pest irányába, és a Flórián téren is megváltozik a forgalmi rend a Vörösvári úton való gyorsabb haladás érdekében – közölte a BKK vasárnap.

 

 

 

A hétfőtől életbe lépő legfontosabb változás, hogy a kivitelező Colas – A-Híd konzorciummal kötött megállapodás alapján az Árpád hídon a reggeli csúcsidőben ismét három sávot biztosítanak az autósoknak Pest felé. Az 1-es villamosvonal felújítását kivitelező Colas Zrt.-vel és A-Híd Zrt.-vel kötött megállapodás szerint a bontási és az építési munkák csak annyi közterületet vehetnek igénybe, amennyi feltétlenül szükséges.

A megállapodás alapján az építési munkákat úgy ütemezik át, hogy az Árpád hídon Pest irányába a belső forgalmi sávot munkanapokon a reggeli csúcsidőszakban, 6.00 és 9.30 között nem foglalják el a munkagépek, és olyan munkát nem végeznek, amely belenyúlik a belső forgalmi sávba.

A BKK közleménye szerint ezzel a lépéssel 50 százalékkal nő a közúti kapacitás az érintett útszakaszon, csökkennek a dugók a Szentendrei, a Vörösvári és a Bécsi úton.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a hídon sebességkorlátozás van, 70 helyett csak 50 km/órával lehet haladni.

A Bécsi út irányából a Vörösvári úton keresztül az Árpád híd felé, majd azon át közlekedők haladási feltételeit javítják azzal, hogy szintén hétfő reggel 6 órától a Vörösvári út felől tilos a Szentendrei útra történő közvetlen balra kanyarodás. Az ezirányú közlekedést a továbbiakban a Vörösvári út – Serfőző utca – Szentlélek tér – Tavasz utca – Szentendrei út útvonalon biztosítják, azaz a korábban balra kanyarodó járműveknek a továbbiakban a Flórián téri csomópontban a Serfőző utcába (a Duna felé) levezető forgalmi sávot kell választaniuk.

Az Árpád hídi kapacitás további bővítése érdekében, szintén hétfő reggeltől a hídon közlekedő 26-os, 34-es és 106-os buszok munkanapokon nem állnak meg a margitszigeti bejárónál. A három buszjárat hétvégéken továbbra is megáll a szigeti bejárónál.

A BKK közleménye szerint számos további, a forgalmat enyhítő, gyorsabb közlekedést elősegítő intézkedést vezetnek be a jövő héten az Árpád híd, Hűvösvölgy, Pesthidegkút, az Erzsébet híd környékén, a pesti városközpont, Újbuda térségében, a nagykörúton. Emellett a hét közepétől sűrűbben közlekedik a H5-ös hév, fokozzák a BRFK-val az együttműködést, jelzőlámpákat hangolnak át, közúti zavarelhárító egységet hoznak létre. Mindezekről bővebben a http://www.bkk.hu/2013/10/azonnali-intezkedesek-a-forgalom-segitesere-budapesten/ oldalon tájékoztat a BKK.

 

 
Tíz csomópontban elkezdte a köztéri Futár-kijelzők tesztjét a BKK

Tíz csomópontban elkezdte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Futár (forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer) utcai kijelzőinek tesztelését.

A központ vasárnap Facebook-oldalán közölte, hogy a kijelzőkön már olvasható, mikor indul a következő járat az adott megállóból. Egyebek mellett a Kolosy téren, a Lehel téren, az Újbuda-központ megállóban, illetve az Erzsébet körút megállóban indították el a tesztüzemet.

A tapasztalatok alapján a következő hetekben fokozatos bekapcsolják a többi kijelzőt is, és várják az utasok észrevételeit.

A BKK az elmúlt hónapokban összesen 263 darab kijelzőt helyezett el a főbb csomópontban és megállókban, amelyek nem csak a következő járatról és annak indulásáról, de forgalmi zavarokról is tájékoztatást adnak. A várható érkezési időt a rendszer újraszámolja, ha az adott jármű bármilyen forgalmi akadály miatt késik a menetrendhez képest. Ezen kívül a várható forgalmi változásokról és a forgalmi zavarokról futó szöveges és hangos tájékoztatást is adnak majd a berendezések.

A Futár összköltségvetése 6,7 milliárd forint, megvalósítására a BKK és a BKV mintegy négymilliárd forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből, az Európai Unió fejlesztési forrásaiból. Az alvállalkozó Synergon novemberre készül el a teljes rendszerrel, a közeljövőben egy mindenki által letölthető mobiltelefonos alkalmazás kiadásával fejlesztik tovább, erre már megtörténtek az előkészületek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.