Horvát főügyészség: a magyar szervek nem jártak el Hernádi ellen

Nem sérti az Európai Unió vonatkozó jogszabályát, a kétszeres eljárás alá vonás és kétszeres büntetés tilalmát a Mol elnök-vezérigazgatója ellen zajló nyomozás a horvát főügyészség (DORH) szerint, mivel “az említett ügyben” Hernádi Zsolt ellen Magyarországon még nem folytattak eljárást.

 

 

 

A horvát főügyészség csütörtökön nyilatkozatban reagált a horvát eljárással kapcsolatban a médiában megjelent – szerinte pontatlan – híradásokra. A hatóság honlapján megjelent közlés szerint a Horvát Köztársaság soha nem emelt büntetőjogi vádat Hernádi Zsolt ellen a magyar hatóságoknál, ezért Magyarország felelős szervei nem is folytattak eljárást Hernádi ellen, így nem is lehet szó arról, hogy az ügyben már született volna ítélet.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) Ivo Sanader és mások (köztük Hernádi Zsolt) ügyében 2011. június 10-én rendelt el nyomozást kenőpénzt adása és elfogadása miatt, amit a Horvát Köztársaság területén követtek el. A vizsgálat ideje alatt a magyar igazságszolgáltatási szervekhez kérvényeket küldtek Hernádi Zsolt meghallgatására, és az idézés kézbesítésére.

Tehát a Horvát Köztársaság nem emelt vádat a gyanúsított, Hernádi Zsolt ellen – hangsúlyozza a horvát főügyészség -, hanem a nyomozás elrendelésétől kezdve többször is sikertelenül kért a magyar szervektől nemzetközi jogsegélyt, amelynek Magyarország nem tett eleget.

A nemzetközi jogsegély megvalósítása közben, a nyomozás ideje alatt, a főügyészség folyamatosan tájékoztatta a magyar szerveket, elküldte a vonatkozó dokumentumok másolatait, amelyek a gyanúsított kihallgatásának kérelméhez voltak szükségesek – teszik hozzá. A magyar igazságszolgáltatási szervek azonban kétszer is visszautasították, hogy gyanúsítottként hallgassák ki Hernádi Zsoltot, másik két alkalommal pedig visszautasították, hogy kézbesítsék számára a horvátországi meghallgatásra szóló idézést. Mindegyik alkalommal a magyar nemzeti érdekek védelmére hivatkoztak.

A magyar szervek azon állításaira vonatkozóan, melyek szerint a nyomozást Magyarországon lefolytatták a Horvátországból kapott dokumentumok alapján, a horvát főügyészség csak olyan információkkal rendelkezik – áll a közleményben -, amelyeket a magyar fél a horvát kérvényeket elutasító válaszában küldött.

“Ezekből az adatokból arra következtettünk, hogy Magyarországon – miután megérkezett a nemzetközi jogsegélykérelem a gyanúsított, Hernádi Zsolt kihallgatására – kezdeményeztek egy eljárást, amelynek célja az volt, hogy eldöntsék, ‘történt-e bűncselekmény’ vagy sem, s ennek során tanúként hallgatták ki Hernádi Zsoltot.”

A horvát félhez eljuttatott magyar válaszból az derül ki – fogalmaz a főügyészségi nyilatkozat -, “hogy Hernádi Zsolt ellen nem folytattak olyan nyomozást, amelyben Hernádi gyanúsítottként szerepelt volna, s ez megkérdőjelezi azokat az állításokat, amelyek szerint ellene Magyarországon büntetőeljárást kezdeményeztek vagy folytattak volna le”.

“Ebből következően, az Európai Unió Alapjogi Chartájának 50. cikke és az Európai Bíróság gyakorlata alapján nem tekinthető úgy, hogy Hernádi Zsoltot jogerősen elítélték vagy jogerősen felmentették volna Magyarországon ugyanazért a bűncselekményért, amelyben az USKOK nyomoz ellene Horvátországban, mert Magyarországon nem kezdeményeztek és nem folytattak le Hernádi Zsolt ellen eljárást ezért a bűncselekményért.”

A horvát főügyészég végül leszögezi: “nincs tehát akadálya” annak, hogy eljárást folytassanak Hernádi Zsolt ellen, mint ahogy azt egyes újságokban írják.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.