Csehország kilépését javasolja az EU-ból Klaus új könyvében

Csehország lépjen ki az Európai Unióból – ezt javasolja Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök a közeljövőben megjelenő új könyvében.

 

 

Az exállamfő erről abban az interjúban beszélt, amelyet a Mladá Fronta Dnes című napilap közölt vele csütörtökön. Vezető cseh politikusok a nap folyamán bírálták Václav Klaus kijelentéseit.

“A véleményem régóta ellentétes ezzel. Euroföderalistának tartom magam. Úgy vélem, hogy nemcsak az EU hasznos Csehország számára, hanem Csehország is új színt vitt az EU-ba” – reagált Klaus szavaira például Milos Zeman köztársasági elnök. Hozzátette: számára az EU nemcsak szabadkereskedelmi övezet, hanem egyfajta kulturális identitás is.

A Válaszúton a Cseh Köztársaság – Döntések ideje (Ceská republika na rozcestí – Cas rozhodnutí) című kötet megjelenését a jövő hétre jelezték.

A politikus úgy látja, hogy az októberi parlamenti választás, csak valamiféle “közbülső” választás lesz, amelyen a jobboldal várhatóan “fatális vereséget” szenved. “Közbülső választás lesz. Nem látom, hogy bárki is komolyan foglalkozna az országunk számára alapvető kérdésekkel” – szögezte le Klaus.

A Csehország számára lényeges kérdések, mint például az EU-ból való kilépés, szerinte csak a következő választások alkalmával kerülnek napirendre.

“Rendszerjellegű kérdésekről, alapvető, rendszerbeli változásokról van szó. Az emberek gondolkodásának, mérlegelésének a megváltoztatásáról. Ebben az értelemben megengedem magamnak, hogy a mai helyzetet az 1989 utáni helyzethez hasonlítsam” – fejtette ki a politikus, aki meghatározó szerepet játszott Csehország rendszerváltás utáni történetében. Klaus bírálói ugyanakkor azt állítják, hogy a mai problémák jelentős részéért személyesen felelős.

Klaus nem javasolja, hogy a választók októberben az egykor általa alapított Polgári Demokratikus Pártot (ODS) válasszák, mert a pártnak ma nincs esélye arra, hogy megszólítsa az embereket. A jobboldalnak, az ODS-nek a választás után le kell vonnia a vereség tanulságait – írja Klaus. Ugyanakkor közli, hogy a választás után kész segítséget nyújtani a jobboldalnak.

“Nyilatkozataival Klaus megpróbálja gyengíteni a jobboldalt, s megbontani egységét” – jelentette ki Miroslava Nemcová, az ODS alelnöke. Miroslav Kalousek, a TOP 09 alelnöke szintén úgy vélte, hogy kijelentéseivel Klaus “Milos Zeman híveinek kíván segíteni”.

Az EU-hoz közismerten nagyon kritikusan viszonyuló Klaus szerint az uniós tagság felerősítette mindazokat a rossz jelenségeket, amelyek ma a cseh társadalomban, politikában és gazdaságban jelen vannak. Ide sorolja a szerinte eltúlzott uniós szabályozásokat, a nemzeti kormányok szuverenitásának megnyirbálását, a felelősség felhígítását és azt, hogy a politikai pártok elveszítették képességüket bármilyen lényeges ügy keresztülvitelére.

A volt államfő az interjúban elmondta: könyvében radikális javaslatokat tesz, hogyan lehetne csökkenteni a közkiadásokat, megszüntetni állami intézményeket, megváltoztatni a választási rendszert, megszüntetni a parlamenti felsőházat, a szenátust, továbbá hogyan lehetne magánkézbe adni olyan típusú cégeket és intézményeket, mint például a Cseh Energetikai Művek (CEZ) vagy a közszolgálati Cseh Televízió.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.