Balog Zoltán: Közép-Európának szüksége van Németországra

A közép-európai országoknak szükségük van Németország megértésére, rokonszenvére és arra, hogy határozottabban képviselje a térséget – emelte ki az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Ingolstadtban a német egység helyreállításának évfordulóján mondott ünnepi beszédében.

 

 

 

Balog Zoltán a bajor város hivatalos ünnepi rendezvényének szónokaként hangsúlyozta: Németországnak vállalnia kell a nagyságából és az erejéből fakadó felelősséget.

Németországnak határozottabban kellene betöltenie a “Közép-Európa szószólója” szerepet, és erősebben kellene kiállnia a térség országaiért a “brüsszeli gyámkodással” szemben is, hogy az Európai Unióban ne a tagállamok “feje felett döntsenek”, hanem erősödjön a “föderális rendszer”, amelyben mindenki a saját útját járhatja – mondta a miniszter.

Németországot és a közép-európai régiót nemcsak a régmúlt évszázadok közös történelme köti össze, a magyarokat és a németeket pedig nemcsak ezer év és megannyi – sokszor jó, néha viszont rossz ügyekben – kötött szövetség, hanem a legutóbbi történelmi fordulat, a vasfüggöny lehullását követő nagy átalakulás is, amelyet Németország egyedülálló sikerességgel hajtott végre – emelte ki Balog Zoltán. “Ki értheti meg igazán Közép-Európát, ha nem Németország?” – vetette fel.

A közép-európai volt szocialista országoknak szükségük van barátokra, és talán ez a helyzet Németországgal is. Németországnak vannak “gazdasági partnerei, pénzügyi partnerei, stratégiai szövetségesei, de szüksége van igaz barátokra is” – mondta Balog Zoltán. Ilyen igaz barát Magyarország, amelyet “történelmileg, kulturálisan és emberileg oly sok minden” köt össze Németországgal – tette hozzá a miniszter németül elmondott beszédében.

Hangsúlyozta: a németeket mindig szívesen látják Magyarországon, és örömmel veszik a tanácsaikat is. Európában “néha nem nézik jó szemmel”, amit a magyarok tesznek, de a magyarok szívesen megvitatják mindazt, amit kifogásolnak. “Tanulékonyak vagyunk, és néha valóban szükségünk van baráti tanácsra” – mondta Balog Zoltán a nagyjából százfős hallgatóság előtt, amelynek soraiban voltak képviselők a német parlamentből, a bajor tartományi gyűlésből és az ingolstadti városi tanácsból. Az ünnepségen részt vett Mydlo Tamás müncheni főkonzul és Somogyi Tivadar győri alpolgármester is. A két város közti kapcsolatok egyebek mellett azért erősek, mert Ingolstadt az Audi központja, és az autógyártó társaság Győrben is működtet üzemet.

Az ünnepséget Alfred Lehmann ingolstadti főpolgármester nyitotta meg. Rövid bevezetőjében kiemelte, hogy Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter 1989. június 27-én a magyar-osztrák határon felhúzott vasfüggöny átvágásával megnyitotta az utat Németország újraegyesítése felé.

Ingolstadtban Alfred Lehmann kezdeményezésére 1997 óta a nemzeti ünnepen mindig egy magas rangú vendég tart előadást Németország újraegyesítésével kapcsolatban. 2007-ben például Helmut Kohl korábbi kancellár volt az ünnepi szónok, 2009-ben pedig Joachim Gauck jelenlegi német államfő.

A csütörtöki ünnepség egyben az ingolstadti magyar kulturális napok első eseménye volt. A rendezvénysorozat részeként pénteken Szakcsi Lakatos Béla, Berkes Balázs és Balázs Elemér ad koncertet a bajorországi városban a magyar dzsessz augusztusban elhunyt nagy alakja, Vukán György emlékére.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.