Martonyi: Magyarország egyértelmű üzenetet küldött a Mol-INA-ügyben

Magyarország egyértelmű üzenetet küldött Horvátországnak a Mol-INA-ügyben, mert a kormány szerint elérkezett az a pillanat, amikor már nem rejtheti véka alá az álláspontját, ez azonban a megegyezés lehetőségét nem zárja ki – mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

 

 

 

A tárcavezető kiemelte: a kormány lépése nem drasztikus. Tény, hogy már hosszú ideje olyan jelzéseket kap Magyarország, amelyek arra utalnak, hogy a horvát kormány nem azt a lehetőséget részesíti előnyben, hogy az ügyben a közép-európai együttműködés és a gazdasági kapcsolatok erősítése legyen a legfontosabb szempont – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a vitás kérdések “mind rendezhetők, rendezhetők lettek volna korábban is”.

Martonyi János ugyanakkor közölte: “egy furcsa dolog, hogy egyszer csak egymás után indulnak meg különböző szervek részéről különböző alapon jogi eljárások, mindezt kíséri egy rendkívül erőteljes sajtókampány, és kísérik bizony politikai nyilatkozatok is”. A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a horvát pénzügyminiszter azt mondta: a Mol rossz partner, ezért meg kell válni tőle.

A tárcavezető úgy látja, a vitákat “kölcsönös megértéssel lehetne rendezni”, de a horvátországi jogi eljárások és politikai nyilatkozatok nem azt a célt szolgálják, hogy megállapodjanak.

Martonyi János azzal kapcsolatban, hogy a kormány felhívta a Mol vezetését, vizsgálja meg az INA-részvények értékesítésének lehetőségét, kijelentette: a kormány abból a megfontolásból indult ki, hogy ha a Molt rossz partnernek tekintik, akkor “inkább váljunk el, kulturált és civilizált körülmények között”.

Ha a horvát kormány úgy érzi, hogy hibás döntés volt annak idején az INA értékesítése, akkor sokkal jobb megoldás, ha értékesítik a Mol részesedését – vélekedett. Megjegyezte: be kell látni, hogy Horvátországnak az energetikai együttműködés “talán kevésbé fontos, mint ahogyan azt mi gondoltuk”.

A külügyminiszter hangoztatta: “vannak olyan helyzetek a nemzetközi életben, amikor világos és egyértelmű politikai üzenetet kell küldeni”, és a kormány úgy döntött, hogy elérkezett a pillanat, amikor már nem lehet véka alá rejteni az álláspontját, a véleményét, ezért egyértelmű üzenetet küldött. Ez viszont nem zárja ki a megegyezés lehetőségét – fűzte hozzá Martonyi János.

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Mol portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel az olajtársaság menedzsmentjét. A kabinet emellett utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol-INA-ügyben a Mol-t, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására. A kormány arról is döntött, hogy a külügyminiszter lemondja részvételét a csütörtökön Dubrovnikban megrendezendő energiabiztonsági találkozón.

A horvát rendőrség kedden európai elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt ellen, a Mol elnök-vezérigazgatója az Interpol vörös körözési listájára is felkerült. Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat.

 

 

 

Horvát kormány: nincs befolyásunk az igazságszolgáltatási szervekre

 

A horvát kormány nem kívánta kommentálni szerdán a magyar kormány azon lépéseit, amelyekkel a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatója ellen kiadott elfogatóparancsra reagált, és azt sem, hogy Budapest adott esetben megfontolná az INA-részvények eladását. A Hina hírügynökség jelentése szerint a horvát kormány egyik lépést sem kívánta minősíteni, csak annyit mondtak, nincs befolyásuk az igazságszolgáltatási szervekre.

A magyar kormány szerdán bejelentette, polgári és büntetőjogi lépéseket fontolgat a Mol-INA-ügyben, valamint az INA-részvények eladásának megfontolására kérte fel a Molt, illetve arról is döntöttek, hogy lemondják Martonyi János külügyminiszter dubrovniki útját.

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter a Mol azon megfogalmazását, miszerint a Hernádi kihallgatására vonatkozó kérelem a Molt és vezetőjét hivatott-e megfélemlíteni, úgy kommentálta, hogy ő továbbra is ahhoz tartja magát, amit kormánya az INA-tárgyalások kapcsán felvázolt, és ami a Mol és a horvát kormány közötti első találkozón elhangzott.

A Mol szerdán azt is bejelentette, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni Interpol-körözés és az európai elfogatóparancs kiadása az Európai Unió jogainak megsértése, ezért minden jogi eszközzel harcolni fognak ez ellen.

Hernádi ellen kedden adtak ki európai elfogatóparancsot és Interpol-körözést, miután Magyarország visszautasította, hogy horvátországi meghallgatásra szóló gyanúsítotti idézést nyújtson át neki.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat. A társaság közölte: soha nem vesztegetett meg egyetlen politikust sem, és nem fizetett kenőpénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon többek között vesztegetés bűntettének elkövetéséért tíz év börtönre ítélte Ivo Sanadert. Az egyik vádpont szerint a horvát politikus 10 millió euró kenőpénzt kapott a Moltól.

A Mol 49,1 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az INA horvát olajvállalatban, a részvények 44,8 százalékát pedig a horvát állam birtokolja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.