Vámcsalás miatt belga galambokat tart fogva Kína

Vámcsalás miatt belga galambokat tart fogva Kína: 1200 postagalambot foglalt le, és a bonyodalomnak már diplomáciai vonatkozása is van.

 

 

 

A galambok értékeként példányonként 99 euró – 30 ezer forint – szerepelt a vámnyilatkozaton. Az összeg nem kevés, ám elenyésző a szállítmány valódi értékéhez képest. A postagalambok mindegyike kiváló versenyző, ráadásul a seregletben volt a Bolt nevű szárnyas is, amely egymagában 310 ezer eurót – bő 90 millió forintot – ér, legalábbis ennyit adott érte az a kínai üzletember, aki megvette májusban Belgiumban egy nagy galambárverésen. A többi madarat is tehetős kínaiak vásárolták Belgiumban.

Bolt – amely a jamaicai olimpiai bajnok rövidtávfutó, Usain Bolt nyomán kapta nevét – a világon jelenleg a legdrágább postagalamb, és pusztán ennek az egyetlen példánynak 21 millió forintnyi összeg lenne a kínai importvámja, amely általánosan az áru értékének 10 százaléka, ám erre jön még 13 százalék forgalmi adó is.

A galambsereget még júliusban foglalta le a hatóság, és Bolt már nincs a fogva tartottak között. Pár napja 400 társával elengedték a vámosok egy megállapodás eredményeként és jelképes összeg fejében. Az egyezség végett kénytelen volt Kínába utazni és tárgyalni Nikolaas Gyselbrecht, a belga postagalamb-kereskedőket tömörítő szervezet elnöke, és – a BBC brit sajtóorgánum értesülése szerint – Belgium kínai nagykövetségének is közvetíteni kellett.

A többi 800 belga galamb azonban továbbra is rab.

Bolt egyébként Pekingben él, és nem fog már versenyezni, visszavonult a repüléstől. Más területen számít rá új tulajdonosa: tenyésztésre fogja.

“Rengeteg tojóval fog találkozni” – idézte a BBC Gyselbrechtet.

A postagalambversenyek egyre népszerűbbek Kínában, sok újgazdag hódol nekik, akik készek nagy összegeket fizetni a külföldi szárnyas “sportolókért”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.