A franciák 77 százaléka támogatja a belügyminiszter romákkal kapcsolatos vitatott kijelentéseit

A franciák 77 százaléka egyetért Manuel Valls belügyminiszterrel, akinek a romákkal kapcsolatos kijelentései nagy megrökönyödést váltottak ki a saját táborában és a kormánytagok részéről is – derül ki a BVA közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet szombaton ismertetett a Le Parisien című fővárosi napilap.

 

 

Az illegális cigánytelepek felszámolása kapcsán a francia belügyminiszter a héten többször megismételte, hogy szerinte a romáknak haza kell térniük Romániába és Bulgáriába, mert többségük nem akar beilleszkedni a francia társadalomba, miután “az életmódjuk nagyon különbözik a miénktől”.

A kelet-európai romák táborhelyei elleni rendőri fellépés az elmúlt hetekben fokozódott a francia nagyvárosokban, Lille-ben, Lyonban, Marseille-ben és Párizs északi elővárosaiban, miután 2014. január 1-jén a román és bolgár állampolgárok számára minden munkajogi korlátozás megszűnik Franciaországban.

A koalícióban szerepet vállaló Zöldek részéről Cécile Duflot lakhatás-ügyi miniszter különösen élesen támadta kollegáját, s Francois Hollande államfőtől kérte Valls rendreutasítását.

A felmérés szerint a franciák 93 százaléka egyetért azzal, hogy a romák nem tudnak beilleszkedni a francia társadalomba, s csak 5 százalék gondolja azt, hogy jól beilleszkednek. A megkérdezettek 77 százaléka úgy véli, hogy Vallsnak igaza van, amikor ezt kimondja.

A mondottakkal leginkább egyébként a konzervatív szavazók (98 százalék) értenek egyet, a baloldali szavazóknak a 84 százaléka osztja Valls véleményét. A megkérdezetteknek alig 21 százaléka gondolja azt, hogy nincs igaza a belügyminiszternek, amikor így beszél, mert “nem kellene az emberek egy részét megbélyegeznie”.

A franciák többsége nem gondolja, hogy a kormány jelenleg legnépszerűbb tagja jobbra sodródik: 67 százaléka úgy véli, hogy a belügyminiszter politikája összességében “olyan, amilyennek lennie kell, se nem túl baloldali, se nem túl jobboldali”.

A reprezentatív felmérés szeptember 27-én, interneten, 1064 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült.

A Franciaországban tartózkodó román és bolgár romák száma egyébként évek óta nem változik, 15-20 ezer között mozog. A többségük több mint öt éve él a mintegy 400 illegális telepen, s a kiutasítás után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza.

Az illegális cigánytelepek helyzete a választások közeledtével rendszeresen kampánytémává válik. Negyven százalékuk a párizsi körgyűrű körül található, mintegy 7 ezren laknak az autópályák mentén összeeszkábált viskókban. A hivatalos adatok szerint a tavaly kiutasított 37 ezer külföldi állampolgár közül 13 ezer volt román és bolgár.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.