Rogán: 532 milliárd forintos megszorítást jelentett be Bajnai és Mesterházy

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint 532 milliárd forintos megszorítást jelentett be Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője.

 

 

Rogán Antal csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján így értékelte a két ellenzéki politikus Reutersnek adott interjúját, amely alapján a brit hírügynökség azt írta: a 2014-es parlamenti választás megnyerése esetén a magyar ellenzék “újfajta egyezséget” fog ajánlani a bankoknak és a vállalatoknak, a gazdaság fellendítése érdekében a befektetések fejében fokozatosan csökkenti a különadókat egy uniós átlagszintre.

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila teljesen egyértelműen a multinacionális cégek és a bankok oldalára állt, visszaadnának nekik 532 milliárd forintot, amelyet a családok és a nyugdíjasok fizetnének meg – reagált Rogán Antal.

2010-ben azért kellett bevezetni a bankok és a multinacionális nagyvállalatok megadóztatását, hogy ezzel is csökkentsék a költségvetés hiányát, és hogy el tudják kezdeni az örökölt adósságállomány visszafizetését – mondta a frakcióvezető, aki szerint ha nem szélesítették volna ki ily módon a közteherviselést, akkor ezt a pénzt kizárólag a családoktól lehetett volna beszedni, ami a Bajnai-kormány programja volt.

“Mindannyian emlékszünk rá, Bajnai Gordon kormánya, amikor az IMF ezt kérte, a költségvetési hiány csökkentése érdekében egyhavi nyugdíjat és egyhavi fizetést vett el az emberektől, de a bankokra, a multinacionális vállalatokra nem vetett ki semmilyen adót. Akkor is a bankok és a multik oldalára álltak, és úgy tűnik, most is” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Kifejtette, hogy a pénzintézetek és a multicégek különadói összesen 532 milliárd forint bevételt jelentenek a költségvetésnek. Szavai szerint ha ezt a pénzt “Bajnai Gordon és Mesterházy Attila visszaadja nekik”, akkor ezt a személyi jövedelemadó és a forgalmi adó megemeléséből, illetve a családi adókedvezmény megszüntetésével és másfél havi nyugdíj elvételéből kell kifizetni.

Rogán Antal hangsúlyozta: Magyarországnak nem lehet ismét olyan kormánya, amely a bankok és a multicégek oldalára áll a családokkal és a nyugdíjasokkal szemben.

A Fidesz frakcióvezetőjét a sajtótájékoztatón arról is megkérdezték, hogy a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének október 1-jei összevonása miatt kineveznek egy harmadik alelnököt a Magyar Nemzeti Bankba. Rogán Antal – aki egyben a parlament gazdasági bizottságának az elnöke – ezzel kapcsolatban elmondta: már lefolytatta a szükséges egyeztetéseket Orbán Viktor miniszterelnökkel és Matolcsy György jegybankelnökkel. Ennek alapján szerinte legkésőbb a hétvégén a kormányfő megteszi a személyi javaslatát. A gazdasági bizottságban így akár már a jövő hét elején napirenden lehet a jelöltmeghallgatás – közölte.

Hozzátette, ő azt fogja kérni a pénzügyi felügyeletet vezető új alelnöktől, hogy legyen eltökélt és határozott a bankok ellenőrzésénél, mert “van bőven mit ellenőrizni, és van bőven mit megváltoztatni”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.