Kálóczi Imre a BTG-ügyről: Az ítélet nem jogerős!

(Budaörs – 2013. szeptember. 26., Budaörsi Infó) Magyarország Kormánya a rezsicsökkentési törvényben garantálta azt, hogy a fogyasztók a távhő, illetve a szemétszállítási díj 10%-os csökkentését élvezik. Egyúttal kötelezte a közműszolgáltatókat, hogy minden számlájukon ezt jelenítsék meg. Két dolgot kellett feltüntetni: az egyik, hogy az adott havi számlából mennyit takarít meg a fogyasztó, illetve, hogy az elmúlt hónapokban mennyi a rezsicsökkentésből adódó összesített megtakarítás. A nem előírásszerűen kiállított számlák miatt a Fogyasztóvédelem több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére kötelezett országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget. Köztük van a BTG is 101 millió forinttal.

 

 

 

Kálóczi Imre önkormányzati képviselő, a Fidesz-frakció vezetője az üggyel kapcsolatban nyilatkozott a Budaörsi Infónak:

“A törvényben előírt adatokat  BTG Kft. minden számláján feltüntette. Azonban úgy vélte a Fogyasztóvédelem, hogy nem egyértelműen. Nekem az a véleményem, hogy egyértelmű, hiszen leírták, hogy 100 Ft plusz áfa és a számlán rajta van az áfa kulcsa. A Fogyasztóvédelem azt mondta, hogy nem várhatjuk a lakóktól, hogy ezt ők kiszámolják. Ezért kötelezte a BTG-t számlánként 10.000 Ft kötbér megfizetésére. Ez  minden távhőszolgáltatásban résztvevő magánszemélynek négy számláját jelenti, azaz fogyasztónként 40.000  Ft-ot. Ennek a lakók biztosan örülnének, mert negyvenezer forinttal kevesebb lenne a távhődíjuk, ugyanakkor ezt több mint 100 millió forintos extra kiadás a BTG-nek.

Ez abszolút ellehetetleníti a BTG működését. A szemétszállításnál ugyanígy járt el a BTG, csak ott még elbírálás alatt van a Fogyasztóvédelemnél a számlák állapota. Hogyha ugyanezt a szankciót fogja kihozni, akkor az több mint 200 millió forint kötbér lenne szemétszállításnál. Vagyis összesen 340-330 millió forint körüli büntetésre számíthat a BTG. Ez egy olyan összeg, amit ha az Önkormányzat nem tud kifizetni, akkor csődbe megy a BTG.

Szeretném leszögezni, hogy ez a döntés nem jogerős, tehát a következő havi számlában ezt nem fogják jóváírni a lakók számára. Mi mindent megteszünk azért, hogy a Fogyasztóvédelemmel ezt a döntést visszavonassuk. Ez nem a lakók ellen tesszük, hanem azért, mert nem érezzük jogosnak, hiszen a BTG mindent feltüntetett minden számláján!

Én azt gondolom hogy politikai oldaltól függetlenül, most a BTG mellé kell állni minden képviselőnek, mert a jó szándékot látjuk, és ezt a Fogyasztóvédelem is megerősítette. Ha jól tudom a százhalombattai illetve a váci közszolgáltató cégek is kaptak hasonló büntetést. Ott ugyanúgy, a képviselő-testület fel van háborodva. Megpróbáljuk majd az utolsó utáni kiskaput is kinyitni a megoldás érdekében.

Az ítélet NEM JOGERŐS, mielőtt bárki is várná a hatalmas díjcsökkentést, fellebbezett a BTG. Bízunk abban, hogy sikerül visszavonatni ezt az határozatot. Én azt gondolom, hogy ebben az ügyben az egész Önkormányzat egyértelműen a BTG mellé állt, és valóban támogatjuk őket, hogy sikerüljön visszavonatni ezt a határozatot. Reméljük, hogy a napokban kedvező döntés születik az ügyben!”

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.