101 milliós kötbért fizethet a BTG is hibás számlázás miatt

Több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt – közölte a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 

 

 

A számlaképre vonatkozó új szabályozás hatálybalépése óta több mint 55 ezer számla akadt fenn a rostán – ismertette Németh Szilárd, hozzátéve, hogy mivel a szolgáltatóknak minden egyes hibás számla után 10 ezer forint kötbért kell fizetniük a fogyasztóknak, ez országosan összesen 556 millió forintot jelent.

A kormánypárti politikus szerint mindez “elég komoly felhívás” a cégeknek: a törvények nem azért vannak, hogy csak úgy legyenek, azokat be is kell tartani. A számlákat igenis megfelelően kell kiállítani és bemutatni rajtuk a rezsicsökkentésből adódó megtakarítást – hangsúlyozta, közölve: “kizárólag a fogyasztók szempontjai érdekelnek bennünket ebben a kérdésben”.

A tájékoztatón részt vett Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, aki elmondta, hogy a megyében négy szolgáltatónál állapítottak meg jogszabálysértést, közülük eddig háromnál zárult le az eljárás. Ezeknek a számlaképpel kapcsolatos jogszabályok megsértése miatt összesen több mint 285 millió forintot kell – jóváírás formájában – kötbérként megfizetniük: a Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nek 101 millió, a Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Kft.-nek 130 millió, a Váci Távhő Kft.-nek pedig csaknem 55 millió forintot.

Ha a cégek nem fellebbeznek a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségeinek első fokú döntése ellen, a fellebbezési határidő lejárta után 15 napon belül kell jóváírniuk a pénzt – jegyezte meg a kormánymegbízott, KDNP-s országgyűlési képviselő, úgy fogalmazva: “rezsicsökkentés kapcsán nem ismerünk pardont”. Az említett három Pest megyei szolgáltató közül egy egyébként már benyújtotta fellebbezését – fűzte hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a magas bírságok nem teszik-e tönkre a közműszolgáltatókat, Németh Szilárd azt válaszolta: szerinte az érintett cégeknek ilyenkor meg kell keresniük a felelősöket, és el kell búcsúzniuk tőlük.

 

facebook:

2 hozzászólás

  1. […] rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos, hogy több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt. Az ok az volt, hogy szerintük az általuk kiállított számlakép nem […]

  2. […] rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos, hogy több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt. A budaörsi BTG is a megbüntetni kívánt cégek között […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.