MSZP: a számlákon tüntessék fel az áthárított költségeket

Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben előírnák, hogy a számlákon egyértelműen és összegszerűen tüntessék fel a lakosságra áthárított terheket – jelentette be hétfői, Bárándy Gergellyel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján Simon Gábor.

 

 

Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke cáfolhatatlan ténynek nevezte, hogy az elmúlt három év kormányzásának eredményeképpen a magyar családok terhei nőttek. Hozzátette: a kabinet azt ígérte, hogy az újonnan bevezetett adónemeket nem lehet áthárítani. A politikus egyúttal hangsúlyozta, hogy a fogyasztók számára átláthatatlanok az áthárítások miatt bekövetkezett költségnövekedések.

Éppen ezért a javaslat minden olyan körre kiterjedne, ahol a fogyasztók más szolgáltatót is választhatnak, így érintené a villamos energia-, a földgáz és a távközlési szolgáltatásokat, a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást valamint a “sárgacsekk adóhoz” kapcsolódó területeket – közölte.

Bárándy Gergely pedig arról beszélt, hogy az MSZP levélben fordul Patai Mihályhoz, a Magyar Bankszövetség elnökéhez, akitől azt akarják megtudni, hogy a pénzintézetek valóban át akarják-e hárítani a tranzakciós illetéket az ügyfeleikre.

A politikus azt mondta, megdöbbenve tapasztalták, hogy az egyik kereskedelmi bank erre a lépésre készül, ráadásul úgy, hogy az összeget a bankszámla-tulajdonosok jóváhagyása nélkül egyszerűen le akarják emelni. Az MSZP-nek úgy tűnik, hogy a bankok és a kormány ebben az ügyben összejátszanak – közölte.

Egyúttal az illetékes miniszternek is levelet írnak, akitől azt akarják megtudni, hogy hogyan kívánják megakadályozni a tranzakciós illeték áthárítását. Arra a kérdésre, hogy kinek írnak majd, azt válaszolta, hogy feltehetően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, de a lényeg azon van, hogy a kormányt megkeressék az ügyben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.