Devizahitelek – A többség a hármas tehermegosztást támogatja

A lakosság többsége elsősorban az adósok, a bankok és az állam közötti tehermegosztáson alapuló devizahiteles mentőcsomagot támogatna – derül ki a Bankmonitor.hu kutatásából.

 

 

Az MTI-nek hétfőn eljuttatott összefoglaló szerint a válaszadók túlnyomó többsége támogatja a devizahitelesek bizonyos formában történő megsegítését, a beavatkozás mértékéről viszont megoszlanak a vélemények.

Mindössze 16 százalék azok aránya, akik szerint a devizahiteleket bármi áron meg kell szüntetni. A válaszadók többsége, 53 százaléka szerint viszont ésszerű keretek között kell megtalálni a devizahitelesek megsegítésének módját. A megkérdezettek csaknem negyede csak a leginkább rászorulóknak nyújtana segítséget, 9 százalék pedig egyáltalán nem tartja szükségesnek a devizahitelesek megsegítését.

A kutatásból kiderül, hogy még a fizetési nehézséggel küzdő adósok többsége sem támogatná a bajba jutottak feltétel nélküli megsegítését, 58 százalékuk csak ésszerű keretek között kialakított, vagy a leginkább rászorulókat megcélzó csomagot támogatna.

A megkérdezettek 63 százaléka szerint minden érintettnek, azaz a bankoknak, adósoknak és az államnak egyaránt ki kell vennie részét a teherviselésből. Húsz százalék szerint a terheket a bankoknak és az államnak közösen kellene viselnie, az adósok nélkül. Mindössze 16 százalék azok aránya, akik minden költséget a bankokra hárítanának, a teljes mértékben állami finanszírozást pedig csak az emberek 1 százaléka támogatná.

A jelenleg is fizetési gondokkal küzdők csaknem fele, 48 százaléka is a bankok, az állam és az adós közötti tehermegoszlást látja indokoltnak. További 40 százalék szerint csak a bankszektornak és az államnak kell viselni a költségeket. Azt 11 százalék véli, hogy kizárólag a bankoknak kell állnia az adósmentés terheit.

A kutatás második része azt vizsgálta, hogy az emberek számára melyek lennének a legfontosabb gazdaságpolitikai célok, és hol helyezkedik el ebben a rangsorban a devizahitelesek megmentése.

A többség szerint a munkahelyek megőrzése, illetve új munkahelyek teremtése a fő prioritás, az összes megkérdezett 59 százaléka, a törlesztési gondokkal küzdőknek pedig 64 százaléka szavazott erre.

A válaszadók szerint a gazdasági növekedés beindításához és a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez képest is háttérbe szorul a devizahitelesek megmentése. Még a jelenleg fizetési gondokkal küzdők esetében is csak 15 százalék azok aránya, akik az adósmentést tartják a legfontosabb gazdaságpolitikai célnak.

A felmérés arra is felhívja a figyelmet, hogy a lakosság jelentősen túlbecsüli a devizahitelek elterjedtségét, a válaszok alapján a devizahitellel rendelkező családok arányát az emberek 31 százalékra becsülik a valós 13 százalékkal szemben – közölte a Bankmonitor.hu.

A kutatást a Bankmonitor.hu megbízásából a Trend International készítette 1038 fő online megkérdezésével, ez év augusztus 26-30. között. A kutatás az internetet használó lakosságra – 66 százalék – reprezentatív.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.