Tanulj okosan!

(Budaörs – 2013. szeptember 21., Budaörsi Infó) Elindult a szeptember, dübörög már az iskola dömping. Még a csapból is ez folyik. Viszont azzal nem sokan foglalkoznak, hogy bármilyen nehéznek is tűnik a tanulás, néhány egyszerű módszerrel megkönnyíthetjük azt.

 

 

 

Iskolába menni és jönni nagyon jó dolog. Sok ismerőssel találkozunk, jókat beszélgetünk. Csak a közte lévő tanulós részt érezzük úgy néha, hogy jó lenne kihagyni. Ez mellett még ott van a lecke és a délutáni magolás, ami valahogy sehogy sem akar sikerülni, mert bármennyire is összpontosítunk, valahogy mindig máshol jár az eszünk. A napi eseményeken, az új lány szőke copfjain, vagy a délutáni focin.

A koncentrálás a legnehezebb, amikor a könyv fölé görnyedve vágyódunk ki a természetbe. Közben persze hogy éppen elkezdődik a kedvenc sorozatunk is, és hát nem lehet, nem nézem meg, á dehogy. Tanulnom kell! Csak hallgatom. Na, persze! Sajnos ez ugyanúgy elvonja a figyelmeteket, szóval néhány dologra figyeljetek oda, és akkor előbb végeztek a tanulnivalóval, és már mehettek is a barátaitokhoz.

Összegyűjtöttünk néhány fontos jótanácsot, és nem csak az iskolásoknak!

  • A tévénézés vagy zenehallgatás, főleg ha magyar nyelvű, nem segít a koncentrálásban. Akarva akaratlanul eltereli a figyelmedet, és már azon is kapod magad, hogy a kedvenc számodat dúdolod a történelmi évszámok helyett. 
  • Időnként tarts szünetet. Nyisd ki az ablakot szívj egy kis friss levegőt, mozgasd meg magad. Nem megoldás, hogy 5 órán keresztül csak a füzet felett ülsz és bámulod. Nem vagy robot. Óránként legalább egyszer állj fel a székből. 
  • Amikor az iskolában óra vége van és jön a szünet akkor se gubbassz a helyeden egymagadban, hanem menj ki az udvarra, vagy legalább járkálj kicsit. Ez felfrissíti a vérkeringésedet és jobban fogsz tudni gondolkodni és figyelni. 
  • A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása nagyon fontos. Nem csupán a szervezetednek jó, hanem még meg is nyugtat. A cukros löttyök helyett, amitől még szomjasabb leszel, igyál inkább vizet, vagy teát. 
  • Éhesen sem tudunk odafigyelni, ezt már biztosan többen tapasztaltátok. Azonban az sem jó, ha tele tömjük magunkat minden finomsággal, mert akkor gyorsan elálmosodunk és nem ott jár majd az eszünk ahol kellene. 
  • Ha nagyon hosszú, és szinte átláthatatlan szöveget kell megtanulnod, akkor készíts vázlatot. Szedd 10 pontba, hogy mi az ami fontos, és próbálj úgy végig haladni a témán. 
  • Azonban itt fontos, hogy ne csak szavakat írj le ami szerepel a szövegben, hanem meg is értsd amit leírsz. Olvasd szóról szóra a szöveget és értelmezd. Úgy könnyen és gyorsan bevésődik a fejedbe. 

Ami még segíthet a tanulásban:

  • a mindenki által jól ismert és kedvelt Gombóc Artúr kedvence, a csoki. Lehet az kerek, gömbölyú vagy kocka! 
  • a szőlőcukor és a zöld teák. 

Ami még nagyon fontos, hogy pihenj! Az éjszakát alvással töltsd, pihend ki magad, hogy másnap fitt lehess. Egy kialvatlan buksiba bárhogy is próbálsz bármit beleverni, az makacsul ellenáll majd. Még ezeknek a jótanácsoknak is!

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.