Patai: a kormány a status quo megváltoztatására törekszik a magyar bankrendszerben

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke úgy véli: a kormány a status quo, a fennálló helyzet megváltoztatására törekszik a hazai bankrendszerben.

 

 

Patai Mihály, aki egyben az UniCredit Bank Hungary elnök-vezérigazgatója is csütörtökön Budapesten, a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara és más kereskedelmi kamarák közös rendezvényén  azt mondta: a magyar bankrendszer 2013-ban a hét szűk esztendő közepén van, ez a negyedik év, amikor ismét veszteséges lesz, a korábbi évekhez képest 30 százalékkal visszaesett a vállalati hitelállomány, ez előrevetíti, hogy a következő években csak szerény gazdasági növekedésre lehet számítani.

A devizahitelek kapcsán a bankszövetség elnöke megismételte: “nem lehet rövid időn belül mintegy 12 milliárd svájci frankot átváltani”, megfogalmazása szerint ez még Svájcnak is nehézséget jelentene.

Elmondta: örül annak, hogy a jegybank elnöke is kiállt amellett, hogy ekkora összeget nem lehet egyszerre átváltani. Hozzátette: személy szerint hosszú, 10 évre szóló megoldásra készül, már csak azért is, mert a még fennálló, főleg svájci frank alapú devizahitelek átlagos futamideje 13,5 év.

Kifejtette: bizonyos bankok olyan helyzetbe kerültek, hogy át kell értékelniük a magyarországi jelenlétüket, a legegyszerűbb megoldás az összehúzódás, de lehet szó kivonulásról is, ekkor el kell adni a bankot. Ezzel együtt a magyar bankrendszer rendkívül stabil, a magyar bankok tőkemegfelelési mutatója magas – tette hozzá.

A bankszövetség elnöke szerint a “darwinizmus” elve érvényesül a magyar bankrendszerben is, folyik a kiválasztódás, amit a kormány törekvései, intézkedései még segítenek, gyorsítanak is.

Patai Mihály elmondta: a kormánynak a status quo megváltoztatására van stratégiai elképzelése. “A status quo úgy változik meg, hogy szerintem igazságtalan és helytelen terheket raknak a bankrendszer vállára, ugyanakkor megpróbálnak helyzetbe hozni olyan bankokat, amelyekben jövőt látnak. Az egyik a takarékszövetkezeti piramis, ami a következő években fontos szereplő lehet, ebből egy komoly bankot lehet szervezni, ha hozzáértő kezekbe kerül” – mondta a bankszövetség elnöke.

Hozzáfűzte: néhány középbankot is megpróbáltak megerősíteni, mégpedig tőkeemeléssel.

A lényeg, hogy a bankrendszer számára új fejezet nyílt meg 2013-ban, a következő években új feltételrendszerrel találkozik a hazai bankrendszer – mutatott rá Patai Mihály.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.