Égető ügyekről a budaörsi tűzoltókkal – Szénmonoxid és lakástüzek

(Budaörs – 2013. szeptember 20., Budaörsi Infó) A Budaörsi Önkéntes Tűzoltóság önkéntes közhasznú egyesületként tevékenykedik Budaörsön, immár 1889 óta. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező évben 125 évesek lesznek! Ez egy igen szép kor! A budaörsi tűzoltók szabadidejük terhére óvnak minket és segítenek ha bajba kerülünk. Új cikk- és videósorozatot indítunk, amiben hónapról hónapra megosztunk Önökkel néhány tűzvédelemmel kapcsolatos fontos információt. Mostani anyagunkban Petró Tiborral a Budaörsi Önkéntes Tűzoltóság munkatársával, az egyesület elnökével beszélgettünk arról, hogy milyen szénmonoxid riasztót érdemes venni, és mit tegyünk ha lakásunkban tüzet észlelünk. A tanulságos beszélgetést nézzék meg videóriport formájában:

 

 

 

Néhány fontos információ a budaörsi tűzoltókról és munkájukról:

A tűzoltóságunk főbb feladatköre a város területén a tűzoltással és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok végzése, és a tűzvédelem biztosítása Budaörsön.

A Budaörsi Tűzoltók önkéntes tűzoltóegyesületként dolgoznak, ez azt jelenti, hogy tagjaik semmilyen fajta javadalmazást nem kapnak. Ők szabadidejük terhére tevékenykednek itt. Természetesen megfelelő szakmai körülményeket próbálnak biztosítani számukra. Alapképzésen vesznek részt, szakképzéseken és gyakorlatokon, amiket az egyesület áll. Megfelelő technikai eszközöket igyekeznek biztosítani annak érdekében, hogy ha valaki kimegy egy mentéshez vagy tűzoltáshoz, akkor nagy biztonsággal tudja azt végrehajtani. Természetesen megfelelő védőeszközökkel rendelkezek, ugyanolyan védőeszközöket tudnak biztosítani a tagjaik részére mint a hivatásos állományoknál.

Idesüss Budaörs Napja 2013

Tűzoltásban és műszaki mentésben vesznek részt, de a helyi rendezvényeken is próbálják hangsúlyozni a tűzvédelem fontosságát. Ilyen rendezvény volt például az Idesüss Budaörs Napja augusztus végén. Egyéb közbiztonsági napokon is igyekszenek részt venni, például ha valamelyik iskola vagy óvoda rendez ilyen közbiztonsági bemutatót saját diákjai részére, akkor szívesen mennek. Ezenkívül az éves katasztrófavédelmi ifjúsági verseny előtt az ezt igénylő csapatok részére, amelyek részt vesznek ezen a versenyen tűzvédelmi, polgárvédelmi és katasztrófavédelmi ismereteket adnak át. Felkészítik őket a minél eredményesebb szereplésre, a minél előkelőbb helyezés elérése érdekében, akár a megyei, akár az országos ifjúsági versenyek során.

 

 

A szénmonoxid mérgezés

A szénmonoxid nagyon alattomos gáz, ezért fontos odafigyelnünk rá. Petró Tibor a következőket tanácsolja ez ügyben:

“Ahogy megérkezett az ősz a tüzelő berendezéseket újra aktiváljuk, azért hogy az éjszakákon minél komfortosabb legyen a lakásunk. A tüzelő berendezéseknek a felülvizsgálata minden évben erre az időszakra esik. Gondoljunk akár egy gázkazán vagy kémény felülvizsgálatára. Ajánlatos megfelelő szénmonoxid érzékelőt beszerezni minden családnak.

Ezek a szénmonoxid érzékelők a levegőben esetleg felgyülemlő bizonyos gázkoncentrációnál már sípolnak, jeleznek. Hisz a szénmonoxid olyan alattomos gáz, ami először csak influenzaszerű tüneteteket okoz. Enyhe fejfájás, szédülés, esetleg egy kis hányinger, de ettől mi még nem gondoljuk, hogy szénmonoxid van a levegőben.

Viszont mire rájönnénk, hogy valóban széndioxid van a levegőben, akkor meg már képtelenek leszünk védekezni ellene, mert ájulás történik, elgyengül az ember, egyszerűen képtelen lesz a saját maga mentéséért bármit megtenni. Ám ha van egy jó szénmonoxid érzékelője, akkor az képes arra, hogy még időben riasszon hangjelzéssel és fényjelzéssel. Innentől kezdve már tudjuk azt, hogy mit kell tennünk! Egy gyors átszellőztetéssel, friss levegő beengedésével akár magunkat, akár a családunkat egy komoly tragédiától meg tudjuk menteni.”

 

 

A szénmonoxid mérőkről

“Évente harminc-ötvenen halnak meg Magyarországon szénmonoxid mérgezés miatt, átlagosan ötszáz-ezer embert kell kórházba szállítani mérgezéses tünetekkel. Ezen felül százezres nagyságrendben okozhat kisebb egészségügyi problémákat a veszélyes gáz, amely kis koncentrációban állandó fejfájást vagy asztmát válthat ki. – írta a napokban az origo.hu.

Ezért nagyon fontos odafigyelnünk, amikor mérőt vásárolunk.

“Nemrég hallottam a rádióban, hogy a fogyasztóvédelem tesztelt 10 szénmonoxid érzékelőt, és a 10-ből összesen kettő darab ment át a vizsgán. Tehát ajánlatos komolyabb berendezésre költeni, mert az sem jó, ha az ember biztonságban gondolja magát és közben meg olyan eszközökre bízza az életét aminek megbízhatósága erősen kétséges. Mindenképpen érdemes egy kicsit utána olvasni és azokat az eszközöket megvenni, amit biztonságosnak tartunk. Én azt ajánlom, hogy mindenki menjen fel a fogyasztóvédelem oldalára, és győződjön meg róla, hogy milyen eszközöket ajánlanak. Én nem szeretnék semmilyen eszköznek a propagandája lenni. Inkább bízzuk ezt a hatóságokra vagy azoknak a szervezeteknek akik tesztelik ezeket, figyelik és nézik a piacra belépő eszközöket.” – mondta el a Budaörsi Infónak Petró Tibor.

Kicsit utána kerestünk és találtunk egy táblázatot amiben 10 készüléket teszteltek, sajnos itt is elég alacsony volt a készülékek hatásfoka. Ennek eredményéről itt találnak részleteket:
http://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2013/szeptember/mennyire-hasznalhatok-a-co-riasztok

Reméljük, a segítségével talán könnyebb lesz riasztót választani.

 

 

Tűzeset a lakásban

 

A tüzelő berendezéseknek a felülvizsgálata azért fontos, mert ha szikra keletkezik, vagy rossz helyen van a megépített kéményünk, akkor nagyon könnyen kialakulhat belőle tragédia. Egy-egy komolyabb tűzeset miatt a lakhatásunk kerülhet  veszélybe, tehát a lakóházunk, az ingatlanunk, a legnagyobb értékünk veszhet oda, ha nem figyelünk a szikrákra, a kezdeti tüzekre.

A neten lehet találni különböző videókat. Az egyik megmutatja, hogy négy perc alatt hogyan ég ki egy nappali, ha egy személy az ágyon fekve elalszik dohányzás közben. Négy perc után már olyan tűz és füst terhelés alakul ki a szobában, ami már menthetetlenné teszi az életét annak a személynek aki felelőtlen volt, vagy akár az egész lakóházat is lángba boríthatja.

 

 

 

Konyhai tűzeset 

 

“A konyhai tűzesetek speciális tűzesetek. Ha a konyhában olaj ég, azt most már talán mindenki tudja, hogy vízzel oltani tilos. Ha valaki nézett különböző oktatófilmeket, akkor láthatta már azt is, hogy ha a túlforrósodott olajra ráöntenek két deci vizet, abban az esetben akár 9-12 méteres lángoszlop is kialakulhat. Gondoljunk bele egy 12 méteres lángoszlop, az körülbelül egy négy emeletes háznak a tetejéig felér. Mindenképpen fontos az, hogy ebben az esetben takarással próbáljuk a levegőnek az oxigénjét elzárni az égő anyagtól, tehát egy nedves ruhának a ráborítása tökéletesen megfelelő lehet.”

 


 

 

 

Tűzeset a nappaliban

 

“Ha a nappaliban keletkezik tűz, akkor kétféle módon olthatjuk azt el. A kezdeti tűz oltása a legfontosabb állampolgári feladat, mert négy-öt perc alatt egy lakóház, vagy egy szoba ki tud égni. Hogyha az első egy-két-három percben be tudunk avatkozni, nagy biztonsággal el tudjuk oltani a tüzet. Ehhez különböző eszközök állnak rendelkezésünkre. A legegyszerűbb a vízzel oltás, amikor egy vödör vizet ráöntünk, ebben az esetben viszont figyelni kell arra, hogy az elektromos hálózat ki legyen kapcsolva a helyiségben vagy az egész lakásban, mert egyébként áramütés veszélye állhat fent. Ha nem vízzel kell oltani, mert van otthon egy komolyabb készülékünk, pl. egy porraloltó, akkor természetesen ezzel a készülékkel kezdjük el az oltást. A porraloltó készülékeken rajta van, hogy hogyan kell azokat használni. Egyszerű piktogramok segítségével elmagyarázza részünkre az oltás menetét. Fontos arra is odafigyelni, hogy milyen oltóanyag van a készülékben. Ezek az oltóanyagok képesek akár 3,5 KW-os feszültséggel terhelt villamos hálózatot is eloltani, de mindenképpen ajánlom mindenkinek, hogy a használati utasítást olvassák el előtte.” 

Két dologról beszéltünk eddig, az egyik a különböző gázok és gőzök által okozott veszélyhelyzetek a műszaki mentéshez tartozó események során. A másik pedig a tűz, a tűz oltásával kapcsolatos események, teendők. Ha tűzzel kapcsolatos problémával találkozhatunk – mint például szikraképződés a kályhánál, vagy túlforrósodó edény ami esetleg a környezetében tüzet okoz -, ezek mindenképpen felügyeletet igényelnek, tehát úgy ne hagyjuk ott a lakásunkat és menjünk át szomszédolni, hogy közben a cserépkályhában ég a tűz és nyitva van az ajtaja, vagy ne hagyjunk melegedni olajat a tűzhelyen úgy, hogy közben tévét nézünk, ne aludjunk el a kanapén miközben dohányzunk stb. Ezek mind-mind fontos tűzmegelőzési feladatok, amiket egy kis odafigyeléssel nagyon könnyen tudunk teljesíteni.

A társasházakban fontos arra is figyelni, hogy a lépcsőházakban sem szabad dohányozni, hiszen a tűzvédelmi jogszabályok meghatározzák részünkre, hogy közösségben milyen magatartási szabályokat kell követnünk. Például a zárt térben való dohányzást 2012. március elseje óta különböző jogszabályok tiltják, ezért egy társasházban nem tehetjük meg azt, hogy a lépcsőházban kezdünk el dohányozni.

A szénmonoxiddal és a műszaki mentéssel, vegyi anyagokkal kapcsolatban mindenképpen a legfontosabb az, hogy ha rábízzuk magunkat valamilyen eszközre, akkor biztosak legyünk annak az eszköznek a működőképességében. Biztosak legyünk abban is, hogy az elem nem merült le. Figyeljünk arra is, hogy ha valamilyen olyan eseményt, vagy jelet érzünk magunkon vagy a családtagjainkon, ami rendellenességre utalhat, akkor a lehető leggyorsabban kerüljünk friss levegőre és a lehető leggyorsabban hívjuk vagy 104-es vagy a 105-ös telefonszámot. A 104-es telefonszám a mentők száma, a 105-ös pedig a tűzoltóké. Ingyen hívhatók bármilyen rendszerből. Így kaphatunk a leggyorsabb segítséget az állami szervektől vagy az önkéntes tűzoltóságtól.

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.