Az “Iskola rendőre” és a “SuliMoped” programokról

(Budaörs – 2013. szeptember 19., Budaörsi Infó)  Az ORFK Kommunikációs Szolgálatát kérdeztük az “iskola rendőre” és a “SuliMoped” programról. A Budaörsi Infó megkeresésére a következőképpen nyilatkoztak.

 

 

 

Az iskola rendőre program Budaörsön is jól működik. Több iskolában jelen vannak a rend őrei, megközelítőleg 2800 oktatási intézménybe közel 2200 rendőr van delegálva az országban.

“A rendőrség 2008. szeptember 1-jével hirdette meg „Az iskola rendőre” programot, amely az eddigi tapasztalatok alapján nagymértékben segítette a gyermekek védelmére irányuló átfogó bűn- és balesetmegelőzési tevékenységet. Az elmúlt öt tanév eredményeit és tapasztalatait értékelve elmondható, hogy a rendőri jelenlét miatt a gyermekek, a pedagógusok és a szülők egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat, valamint az is érzékelhető, hogy az iskolák környékén a gépkocsivezetők sokkal figyelmesebben, a közlekedési szabályokat betartva közlekednek.

A program célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése.”

Az iskola rendőre program októbertől tantervi órakereten kívül kiegészül.

Az „iskola rendőre” program az előző tanévben kísérleti jellegű „SuliMoped” programmal egészül ki, amely az ország valamennyi megye és a főváros egy-egy bázisiskoláiban 2013. október 1-től kezdődően tantervi órakereten kívül indul el, többnyire e-learning képzés keretében megyénként 30 fő (összesen 600 fő) oktatását tervezzük.” – mondta el az ORFK Kommunikációs Szolgálata

A segédmotor kerékpáros képzés kísérleti programját (SuliMoped) öt megye (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) kijelölt általános iskoláiban indították be.

A program sikeres és eredményes lefolytatása érdekében az iskolásoknak előadássorozatot és motorkerékpáros szimulátorral gyakorlási lehetőséget biztosítanak az öt megye kijelölt településein. Iskolánként 30-30, 8. osztályos diákot, összesen 150 főt választottak ki az iskola pedagógusainak és a programban részt vevő területi szervek rendőreinek segítségével. Az elméleti oktatás jelenleg még tart, várhatóan 2013. május közepére fejeződik be, a képzést teljesítő tanulók június hónapban vizsgáznak. A tanfolyam oktatásának, vizsgájának megszervezését, lebonyolítását, valamint költségeit teljes egészében az ORFK-OBB biztosítja.

A programot az ORFK-OBB 10 darab segédmotor kerékpárral, 20 egység személyi védőfelszereléssel, valamint 5 darab személygépkocsival és utánfutóval támogatja.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.