Washingtoni támadás – A rendőrség figyelmeztette a haditengerészetet, hogy Alexis “hangokat hall”

Rhode Island-i rendőrsége augusztusban figyelmeztette a haditengerészetet, hogy Aaron Alexis, aki Washingtonban megtámadta a haderőnem parancsnokságát, “hangokat hall” – derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott hatósági jelentésből.

 

 

 

A newporti rendőrség jelentése szerint Alexis, aki két veteránkórházat is megkeresett pszichológiai panaszaival, augusztus 7-én arról panaszkodott, hogy “hangokat hall” és hogy más emberek “rezgéseket küldenek a testébe”, és ezzel zavarják abban, hogy el tudjon aludni.

A newporti rendőrök erről értesítették a haditengerészet rendészetét, amely visszajelzett, hogy utánajár az ügynek és ellenőrizni fogja, hogy a férfi valóban a haderőnemnél dolgozik-e külső alkalmazottként, ahogyan azt állította.

Valerie Parlave, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóhelyettese kedden cáfolta azt a korábban nyilvánosságra került értesülést, miszerint Alexis egy AR-15-ös gépkarabéllyal tüzelt volna. A férfi egy általa törvényesen megvásárolt fegyverrel hatolt be a haditengerészet logisztikai parancsnokságának épületébe, ahol egy maroklőfegyvert is zsákmányolt.

Kiderült az is, hogy Alexis egy nappal az ámokfutása előtt egy, a tette helyszínétől mindössze 24 kilométerre található lőtéren gyakorlatozott. Itt vásárolt egy puskát – feltehetően azt, amellyel azt, amellyel gyilkolt – és hozzá 24 lőszert is.

Az ámokfutás az épület büféjében kezdődött és mintegy fél órán át tartott. Az Alexis által meggyilkolt 12 személy életkora 46 és 73 év közötti volt. További nyolc ember megsebesült.

Alexis, a fegyelmi ügyeit leszámítva, kiváló szakmai minősítéseket kapott a haditengerészettől, ahol 2007-től 2011-ig tartalékosként szolgált és a repülőgépek elektronikájának karbantartója volt. 2008-ban kapta meg a Pentagontól “titkos” szintű hozzáférési jogosultságát, amely alapján kiállították számára azt a belépőt, amellyel a The Experts nevű cég informatikusaként bejuthatott a flottaparancsnokság több fontos intézményének otthont adó washingtoni Navy Yard területére.

Munkaadó cége az elmúlt évben két alkalommal is utánanézetett Alexis életének, de csak egy közlekedési kihágást talált. Annak ellenére, hogy 2004-ben őrizetbe vették, amiért egy szóváltás hevében szétlőtte egy autó kerekeit, majd 2010-ben is, amiért belőtt a szomszédnője lakásába. 2008-ban is beidézték, miután botrányt okozott egy szórakozóhelyen.

Ismerősei szerint a Aatron Alexis, akit gyakorló buddhistaként ismertek, az erőszakos videojátékok kedvelője is volt.

 

 

 

Biztonsági mulasztásokhoz vezetett a spórolás

 

Az amerikai haditengerészet létesítményeibe 52 rovott múltú személyt kapott rutinszerűen jogtalan belépési engedélyt, mivel takarékossági megfontolásokból a haderőnem hivatalnokai nem vetették össze alaposan a felvételre jelentkező árusok és egyéb kisegítők listáját a bűnözők és a terroristák adatait tartalmazó országos adatbázisokkal – közölte kedden a Pentagon főellenőre.

A szeptember 16-i keltezésű, a washingtoni haditengerészeti parancsnokság elleni támadás napján közölt jelentés rámutatott, hogy a jogosulatlan személyek belépése fokozott veszélyt jelent az objektumokra és azok katonai és polgári személyzetére.

A jelentésben említett mulasztások nem állnak közvetlen kapcsolatban a Washingtonban 12 embert meggyilkoló Aaron Alexis esetével, ő ugyanis magasabb szintű szűrés után kapta meg a Pentagontól belépési engedélyét és a “titkos” szintű hozzáférési jogosultságát. A férfi ugyanakkor elmeorvosi segítségre szorult, így felmerült az a kérdés, hogy a haditengerészet miért nem minősítette őt alkalmatlannak és miért nem fosztotta meg jogosultságaitól.

Barack Obama elnök kedden elrendelte a szövetségi létesítményekre vonatkozó biztonsági előírások felülvizsgálatát, Chuck Hagel védelmi miniszter pedig a Pentagonból származó értesülés szerint szerdán ugyanezt fogja tenni az összes amerikai területen és külföldön található katonai létesítmény esetében.

A Pentagon feladatul kapta, hogy a következő tíz évben 500 milliárd dollárral csökkentse a kiadásait, amit ugyanebben az időszakban további évi 50 milliárdnyi automatikus lefaragás súlyosbíthat amiatt, hogy a kormány és a kongresszus képtelen megállapodni a költségvetési hiány és így a büdzsé tételeinek célzott csökkentésében.

 

 

 

Obama ismét a fegyvertartás szigorítását sürgeti

 

Az összesen 13 halálos áldozatot követelő, hét eleji washingtoni ámokfutó merénylet után ismét a fegyvertartás szigorítását sürgette az amerikai elnök.

A spanyol nyelvű Telemundo televíziónak helyi idő szerint kedd este adott interjújában Barack Obama felszólította a kongresszust a fegyvertartási törvények szigorítására. Az elnök a többi között a fegyvervásárlások felülvizsgálata mellett emelt szót.

Obama aggodalmának adott hangot amiatt, hogy szinte minden harmadik vagy negyedik hónapban lőfegyverekkel végrehajtott, elborzasztó tömeggyilkos merényletekre kerül sor az Egyesült Államokban. Fennáll annak a veszélye, hogy ez szinte rituálévá válik – figyelmeztetett az elnök.

Barack Obama felrótta a kongresszusnak, hogy eddig semmit nem tett a vonatkozó törvények szigorítására.

Az elnök ilyen irányú, a tavaly decemberi, összesen 26 halálos áldozatot követelő newtowni merénylet után tett kezdeményezései a szenátusban meghiúsultak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.