Washingtoni támadás – Tucatnyi halottja van a hétfői lövöldözésnek

A támadóval együtt legkevesebb 13 halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely az amerikai haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságán (NAVSEA) tört ki hétfőn. Az életét vesztett elkövető mellett egy másik lehetséges támadót köröznek.

 

 

Az agyonlőtt fegyveres támadó a 34 éves Aaron Alexis volt, a texasi Fort Worth-ból, aki szerződéses munkaviszonyban a haditengerészet alkalmazásában állt. A férfi 2007 és 2011 között a haderőnem tartalékos állományában szolgált.

Név nélkül nyilatkozó hivatalos személyek szerint Alexis státusa az év folyamán  korábban megváltozott, így elképzelhető, hogy tettének indítéka munkahelyi jellegű. A hatóságok szerint nem valószínű, hogy a támadásnak köze lenne a nemzetközi terrorizmushoz.

A büntetett előéletű Alexis feltehetően valaki másnak az igazolványával jutott be a NAVSEA parancsnokságára. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) honlapján közzétette a támadó fényképét és felvilágosítást kért róla a lakosságtól.

Cathy Lanier washingtoni rendőrfőnök elmondta, hogy Alexis a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét. Korábban azt feltételezték, hogy két potenciális tettestársa lehetett, akik közül az egyiket – egy fehér férfit – tisztázták, a másikat pedig, – egy negyvenes-ötvenes fekete férfit – még keresik. Az amerikai főváros polgármestere, Vincent Gray szerint az incidens elszigetelt volt, vagyis más létesítményt nem támadtak meg.

Barack Obama tragédiának és gyáva tettnek nevezte a lövöldözést. Az elnök közölte, az áldozatok között egyaránt vannak civilek és katonák.

A lövöldözés három sebesültjének állapota válságos.

A több haditengerészeti parancsnoksági intézménynek otthont adó washingtoni Navy Yard szigorúan őrzött terület, ahová csak előzetes engedéllyel lehet bejutni. A környéket a hatóságok lezárták és a Pentagon megerősítette a katonai objektumok, a rendőrség és a Secret Service pedig az amerikai kongresszus és a Fehér Ház őrizetét.

Lanier rendőrfőnök felszólította a washingtoniakat, hogy maradjanak otthon, vagy kerüljék el a Navy Yard környékét. A szomszédos baseballpályán elmarad a hétfő estére meghirdetett mérkőzés.

Az évi 30 milliárd dollárból gazdálkodó NAVSEA feladata hadihajók és tengeralattjárók, illetve azok fegyverzetének megépíttetése, beszerzése és karbantartása.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.