Izrael hetek óta bizonyos volt abban, hogy Aszad ideggázt vetett be

Az izraeli katonai hírszerzés hetek óta bizonyos volt abban, hogy Bassár el-Aszad vegyi fegyvereket vetett be a szíriai polgárháborúban – mondta az izraeli televízióban a hírszerzés elemző osztályának vezetője.

 

 

 

Itáj Brun dandártábornok szombat este szokatlan módon interjút adott az izraeli kettes tv-csatornának a jom-kipúri háború negyvenedik évfordulója kapcsán. Ebben kijelentette: Izrael rendkívül hatékony hírszerző képességgel rendelkezik Szíriában. Ennek alapján a hadsereg illetékesei magabiztosan állították, hogy Aszad valószínűleg nem vetett volna be Izrael ellen vegyi fegyvereket egy nemzetközi katonai beavatkozás esetén.

Brun szinte lehetetlennek tartotta, hogy ismét megtörténhessen a ma is kísértő 1973-as hírszerzési fiaskó, amikor a zsidó államot váratlanul érte az arab államok támadása. Azóta gyakorlatilag kizárták egy váratlan katonai támadás lehetőségét háborús szimulációs gyakorlatokkal, rendkívüli forgatókönyvek végiggondolásával és egyéb intézkedésekkel – közölte a katonai hírszerzés vezető elemzője.

A tábornok az interjúban az egyik legnagyobb jelenlegi kihívásnak azt nevezte, hogy „eltűntek” a szíriai ellenséges erők: a rakétákat és más harci eszközöket lakott települések központjaiba helyezték át, ezért katonai létesítmények helyett többnyire lakónegyedek és középületek megfigyelésével kell információkhoz jutniuk a hírszerzőknek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.