Gyurcsány: nincs kiegyezés Orbánnal

Nincs kiegyezés Orbán Viktorral; Orbán Viktornak mennie kell – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az ellenzéki párt évadnyitó nagygyűlésén szombaton, a budapesti Szabadság hídon.

 

 

 

Orbán Viktor nem jobbközép demokrata, hanem “az önkény maga” és aki kompromisszumot köt vele, az “bemocskolódik az önkény undorával” – jelentette ki a DK elnöke.

Ha egy jobb országban akarunk élni, győznie kell Magyarország jobbik felének a hazáért és a köztársaságért – tette hozzá a politikus a Szabadság híd egyharmadát sűrűn elfoglaló hallgatóság előtt.

Gyurcsány Ferenc felidézte, hogy a napokban Orbán Viktor szűkebb pátriájába, Felcsútra látogatott, ahol azt tapasztalta: a településen megtalálható mindannak a “hazugságnak és mocsoknak az egyvelege”, ami most az országra jellemző. Az utazás legfőbb tanúsága az volt, hogy a hatalom a sajátjait is “szembe köpi”.

A volt miniszterelnök azt is mondta, hogy az Orbán-kormány tönkreteszi az oktatást és az egészségügyet. Úgy vélekedett, hogy ma abból lehet iskolaigazgató, aki rokon, vagy párttagkönyve van, és a Fidesz központja fontosabb, mint a gyerek. Ezért vissza kell adni az iskolát a gyerekeinknek és a tanáraiknak – fűzte hozzá.

A DK elnöke szerint soha olyan hosszú egészségügyi várólisták nem voltak, mint manapság, miközben a “nagyságosoknak” és a kivételezetteknek VIP várólistákat készítenek. Ugyanakkor az alacsony fizetésük miatt külföldre vándorolnak az egészségügyi dolgozók – tette hozzá.

A határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban kijelentette: akik nem élnek velünk, azok ne döntsenek a sorsunkról, hiszen döntésük csak a mi életünket befolyásolja, az övékét nem. Mi sem akarunk arról dönteni, hogy miként éljenek Sepsiszentgyörgyön, vagy Kolozsvárott – tette hozzá. Szerinte azok teszik tönkre a nemzetet, akik ilyen konfliktusokat gerjesztenek magyar és magyar között.

Vadai Ágnes elnökségi tag úgy fogalmazott, hogy a DK tagjai nem akarnak egy “tahó, náci, lenyúló, kizsákmányoló és diktatórikus” világban élni. Szerinte ugyanis ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni az Orbán-korszakot. Szabad Magyarországon szeretnénk élni, ezért a DK azt kéri a szavazóktól, hogy a választáson váltsák le az Orbán-kormányt – mondta.

Vadai a rezsicsökkentés kapcsán úgy fogalmazott: ne adjátok el a szabadságot egy kiló kenyérért, mert ha elveszik a szabadságotokat, utána a kenyeret is.

Varjú László, a DK pártigazgatója azt hangsúlyozta: mára a párt eljutott oda, hogy megüzenje mindenkinek: “nélkülünk nem megy”. A DK immár az ország egészében készen áll az Orbán-kormány leváltására – tette hozzá.

A nagygyűlés Szabadság hídi helyszínét szimbolikusnak szánta a DK, ugyanis a színpad díszletein is a “szabadság” szó volt olvasható több nyelven, illetve a szimpatizánsok “szabadság” feliratú transzparenseket tartottak a magasba, európai uniós és nemzeti színű zászlók mellett.

Olykor-olykor az “Orbán takarodj” jelszót skandálták a hídon összegyűltek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.