Okosan fogyjunk

(Budaörs – 2013. szeptember 14., Budaörsi Infó) Lassan véget ér a nyár és lejár az állandó hasbehúzás ideje is. Az önsanyargató diétának vége. Kezdődik a téli zsírraktározás.

 

 

 

Amikor a nap megmutatja az első sugarait, sokan belendülnek a nagy fogyókúrába, és olykor egy hétnél is tovább bírják a koplalást. Aztán persze jön a vétkes szerda, meg az ünnepnapok, és a csak ezt az egy falatot, és barátai. Ma már több ezer módja van, hogy sanyargassuk magunkat, illetve hogy válogassunk a diéták hatalmas és színes palettájából. Csinálhatunk szétválasztó diétát, alap, saláta, keleti, hús, gyümölcs, thai, zsírcsökkentő, krumpli és még rengeteg fajtáját a diétáknak.

Szedhetünk gyógyszereket, vagy nemes egyszerűséggel elkezdhetünk futni, és az állandó számítógép előtt ülés helyett mozogni is kicsit.

 

Kalóriaigény

Először számoljuk ki a kalóriaigényt: testsúly-kilogrammonként óránként egy kalória, plusz – attól függően, hogy ülő vagy fizikai munkát végez – adjon hozzá 400-700 kalóriát. Ha tehát ön például 65 kg-ot nyom és titkárnőként dolgozik, az ön kalóriaigénye 1960 (65kg*24 óra=1560 kal + 400 kal=1960 kalória) Ha fogyni akar, kalória-felhasználásának legfeljebb húsz százalékát teheti ki a zsír.

 

Tévhhit

Ami zavart okozhat, az az alkohol megítélése. Szinte mindegyik ital zsírmentes. Ez érvényes az alkoholtartalmúakra is, kivéve a tejszín- és tojáslikőrt. Azonban fontos tudni, hogy az alkohol gátolja a májanyagcserét. Következmény: a zsiradék nem épül le, hanem közvetlenül a has, fenék és csípő tartalékaiba vándorol.

Alapvető információ, hogy olyan étel, amely fogyasztana nincs (csak egy-egy élelmiszer-összetevő), hiszen a vízen, az üres kávén, és az üres teán kívül minden élelmiszernek van energiatartalma, amivel elfogyasztása után hozzájárul szervezetünk energiaigényének kielégítéséhez.

A fogyókúránál azt is figyelembe kell vennünk, hogy koplalással nem tudunk tartós eredményt elérni. Ha minden nap szentelnénk egy órát a mozgásra, és oda figyelnénk a táplálkozásunkra, nem kellene kínoznunk és sanyargatnunk magunkat. Mindenkinek azt ajánljuk, hogyha már fogyókúrázik, akkor azt okosan tegye, esetleg kérje háziorvosa segítségét, hogy ne menjen az egészsége rovására a diéta.

Sokan kétségbeesve nézik a mérleget, hogy ismét nem sikerült lefogyni. Nekik azt ajánlom, hogy ne úgy éljék meg ezt a dolgot, hogy vége a nyárnak és nem értem el a célomat. Hanem úgy, hogy ismét kaptak néhány hónapnyi időt, hogy összekapják magukat.

(Budaörsi Infó, MSE)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.