Ősi életformákat fedeztek fel brit kutatók egy antarktiszi tó mélyén

Hozzávetőleg százezer éves változatos életformák bizonyítékaira bukkantak brit kutatók az Antarktisz jégpáncélja alatti Hodgson-tó üledékéből vett mintákban.

 

 

A Brit Antraktisz Vizsgálat (BAS) nevű projekt kutatói és az Northumbriai, valamint az Edinburghi Egyetem tudósai a jégpáncél alatt élő ősi mikroorganizmusok után kutatva fúrtak le a 1,5 kilométer széles és ugyanilyen hosszú Hodgson-tó mélyére. Ezt a tavat több mint 400 méter vastag jég borította az utolsó jégkorszak végén, ma már csupán 3-4 méter vastagságú jég fedi.

A jégen átfúrva a 93 méter mély tó alján lévő üledékből vettek mintákat. A felső néhány centiméteres rétegben a tóban jelenleg és közelmúltban élt organizmusokra bukkantak, azonban 3,2 méterre fúrva olyan mikrobákat találtak, amelyek nagy valószínűséggel mintegy százezer évesek – olvasható a BAS honlapján (www.antarctica.ac.uk)

David Pearce, a kutatás vezetője elmondta, az a tény, hogy ezek az organizmusok a rendkívüli körülmények ellenére még most is élnek, azt jelenti, hogy nagyon különleges körülmények között alakultak ki. Számos felfedezett életforma valószínűleg új, eddig ismeretlen a tudomány számára.

Néhány hónapja amerikai és orosz kutatók is bejelentették, hogy számos ősi mikroorganizmust, baktériumot találtak a Déli-sark jégpáncélja alatt elterülő Willans- és Vosztok-tavakból vett vízmintákban. A jégalatti tavak vizsgálatával a tudósok egyrészt arra keresik a választ, hogy milyen lehetett az élet a jégkorszak előtt, másrészt az antarktiszi jeges mélységek létformáinak elemzésével következtetéseket vonhatnak le a Földön kívüli élet lehetőségéről, egyebek között a Marson és a Jupiter holdján, az Európán.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.