Külföldi sajtó – Kövér László “gyakran provokál, de ezúttal túllőtt a célon”

A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap Kövér László házelnöknek a rendeleti kormányzással kapcsolatban tett kijelentéseiről közölt beszámolót és kommentárt csütörtöki számában.

 

 

 

A Demokrácia rendeletek útján című beszámolóban a szerző, Cathrin Kahlweit az Országgyűlés elnökének kijelentéseit ismertetve úgy vélte, Kövér László “gyakran provokál, de ezúttal túllőtt a célon”. A politikust bemutatva kiemelte: Kövér még a “fideszes viszonyokhoz képest is keményvonalasnak számít”. Egyebek között megjegyezte: Kövér részt vett az “antiszemita költő”, Nyirő József tiszteletére rendezett romániai megemlékezésen, ami “súlyos” feszültséghez vezetett Budapest és Bukarest viszonyában. Hozzátette: “a nacionalista parlamenti vitavezető” egy izraeli és egy bajorországi hivatalos meghívását is visszavonták.

A parlament hattyúdala címmű kommentárban Cathrin Kahlweit úgy vélte, “Kövér László szerepe Orbán Viktor hatalomra kerülése óta rögzített: a parlamenti elnök a keményvonalas, szélsőjobboldali megmondóembert adja”, és ezzel a Fideszhez tereli a szélsőjobboldali szavazókat, akik “máskülönben a náci párt Jobbiknál kötnének ki”. Azzal pedig, hogy “hangosan gondolkodik” a rendeleti kormányzásról, ajánlatot is tesz azoknak a szavazóknak, akik “felesleges +cifraságnak+ tartják a parlamenti demokráciát” – tette hozzá.

A magyar parlament “lehangoló állapotban van”, a Fidesz kétharmados többségének következtében “a hatalmi ágak elválasztása már nem működik” – vélekedett a Süddeutsche Zeitung szerzője, hozzátéve, hogy amiről Kövér beszél, az “valójában nem is a jövő, hanem a jelen”.

Kitört a béke – írja csütörtöki számában a European Voice uniós ügyekkel foglalkozó hetilap és megállapítja, hogy “két túlméretezett ego eposzi összecsapása” az egyetlen elképzelhető módon ért véget: Viviane Reding győzelmet hirdetett mondván, Magyarország teljesítette az Európai Bizottság elvárásait a többi között a kényszer nyugdíjazott bírák ügyében is.

A lap “Köztünk szólva” című véleményrovatában szereplő írás szerint Reding “furcsán buzgó” módon igyekezett lezárni a közte és Orbán Viktor között lévő “lövészárok-háborút”.

Lehet, hogy Reding lágyabb figurára vált, mert már a következő állására pályázik? – teszi fel a kérdést a lap, majd gyorsan el is veti, mondván: ha valóban uniós vezető tisztségre pályázik, akkor megbánhatja, hogy maga ellen fordította a francia és magyar jobbközép EP-képviselőket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.