Kövér: nem tett kirívóan sértő megjegyzéseket Illés Zoltán

Kövér László szerint Illés Zoltán sértő, de nem kirívóan sértő kifejezéseket használt kedden a parlamentben az LMP-s Szél Bernadett kérdésére reagálva, ezért a házelnök úgy döntött, nem szab ki büntetést környezetvédelmi államtitkárra. Az Országgyűlés házbizottságának csütörtöki ülését követően az MSZP, az LMP, a DK és az Együtt-PM politikusnői közös sajtótájékoztatón ítélték el a kormányoldal szerintük nőket másodrendű állampolgárként kezelő gyakorlatát.

 

 

 

Az Országgyűlés elnöke a házbizottság üléséről távozóban újságírói kérdésre elmondta, Illés Zoltán összességében államtitkári pozíciójához méltatlanul válaszolt Szél Bernadettnek. Kiemelte, az eset után Kocsis Máté a Fidesz-frakció nevében bocsánatot kért az ülésteremben, amit helyesnek tart és maga is csatlakozik hozzá.

Kövér László szólt arról is, hogy számára nem egyértelmű a hatályos szabályozásból, hogy Illés Zoltánt a kormány képviselőjeként is szankcionálhatta volna, amennyiben kirívóan sértő megjegyzést tesz. Közölte, az eset miatt várhatóan felkéri majd az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságot, hogy foglaljon állást a kormánytagok büntethetősége ügyében.

Arra a kérdésre, hogy miért nem találta kirívóan sértőnek az államtitkári választ, Kövér László kifejtette: az ülésteremben “jobbára ellenzéki képviselők szájából, nem egy esetben éppen az érintett képviselőasszony szájából” rendszeresen hangzanak el olyan sértő kifejezések, amelyek bírságolásával a Ház bevételi oldala sokkal jobban állna.

Az házelnök szerint a parlament stílusa az elmúlt három évben a “korábbiakhoz képest is elvadult”, amiért részben az új parlamenti frakciók a felelősek. Hangsúlyozta, ezen tendencia visszaszorítása érdekében vezették be a levezető elnök szankcionálási jogkörét, amelynek alkalmazása az eddigi néhány hónapos gyakorlat szerint nagyban függött attól, éppen milyen párthoz tartozik az ülésvezető, valamint a felszólaló képviselő. A parlamenti frakciók ezért megegyeztek abban, hogy összegyűjtik és kiértékelik a kifogásolt eseteket.

Szél Bernadett ezt megelőzően úgy fogalmazott újságíróknak, Illés Zoltán válasza felháborítóan sértő és szexista volt, amivel sértette a parlament méltóságát. Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök reakciójának hiánya, illetve a házelnöki büntetés elmaradása azt mutatja, hogy a Fidesz nők és férfiak, illetve kormányoldal és ellenzék között is kettős mércével mér.

Frakciótársa, Ertsey Katalin hozzátette: az LMP a hasonló helyzetek megelőzése érdekében ismét arra kéri a pártokat, hogy legalább egyharmados arányban képviseltessenek nőket képviselőik között.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos elnökségének tagja szerint Illés Zoltán felszólalása a “Fidesz politikai szocializációjának tünete”. “Egy vergődő, megkeseredett, egyébként önmagán uralkodni nem képes ember frusztrációja bukott ki és mindaz, ami egyébként beleilleszkedik a vak komondortól induló sorba” – fogalmazott a politikus, aki szerint a mostani szankció az egész társadalomnak azt üzeni, hogy meg lehet alázni nőket.

Vadai Ágnes, a DK független országgyűlési képviselője megismételte azon véleményét, miszerint egy “tahófrakció” jött létre az Országgyűlésben. Igazi férfi sem szóval, sem tettel nem bántja a nőket – mondta, hozzátéve: ez a hozzáállás nem található meg a jelenlegi házvezetésben.

Szelényi Zsuzsa, az Együtt-PM politikusa szerint az “orbánizmus” egyik lényege, vagyis az arrogancia, az önkényesség és az erőszakosság mutatkozott meg Illés Zoltán felszólalásában.

Illés Zoltánt a parlament keddi ülésnapján Szél Bernadett LMP-s képviselő kérdezte napirend előtt arról, hogy a kormány miért nem lépett fel a korábban tervezett verespataki bányanyitás ellen. “Attól hogy ön szép, még nem következik az, hogy okos, attól hogy ön állít valamit, még nem következik az, hogy ön ért hozzá, hogy úgy vannak a dolgok” – fogalmazott az államtitkár, aki butaságnak, “baromságnak” minősítette az elmondottakat és azt tanácsolta az ellenzéki politikusnak, hogy a “miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára”. Kocsis Máté, az ülésnap következő fideszes felszólalója a kormánypárti frakció nevében elnézést kért Szél Bernadett-től azért a stílusért, amiben neki válaszoltak.

Szél Bernadett szerdán közölte, Illés Zoltán sms-ben kért bocsánatot előző napi kijelentéseiért, amit elfogad ugyan, de az ügyet nem tekinti lezártnak, mert szerinte az államtitkár büntetést érdemel mondataiért. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy mentse fel tisztségéből Illés Zoltánt, mert szerinte az államtitkár “mentálisan alkalmatlan” feladatára.

A hatályos országgyűlési törvény szerint azokkal a képviselőkkel szemben szabható ki pénzbírság, akik az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot – így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – kirívóan sértő kifejezést használnak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.