Uniós jogszabály garantálja az ügyvédhez való jogot

Elsöprő többséggel, 661 igen szavazattal, 29 ellenében fogadta el kedden az Európai Parlament azt a jogszabályt, amely uniós jogként rögzíti, hogy a büntető eljárásokban mindenkinek joga van ügyvédhez.

 

 

Az új szabály azt jelenti, hogy bárki, az Európai Unió egész területén, ha gyanúsítottá válik, az eljárás legelejétől a legvégéig rendelkezik azzal a joggal, hogy ügyvédet kaphasson – nyomatékosítja a döntést üdvözlő közleményében a javaslatot kidolgozó Európai Bizottság.

Az új szabályozás azt is előírja majd, hogy ha valakit előállítanak vagy letartóztatnak, az felvehesse a kapcsolatot a családjával vagy idegen országban hazája konzulátusával.

Viviane Reding, a bizottság igazságügy biztosa rámutatott, hogy az unió polgárainak kivétel nélkül joguk van a tisztességes eljáráshoz, függetlenül attól, hogy melyik tagállam állampolgárai, vagy melyik tagállam hatóságai vonják őket eljárás alá. Az ügyvédhez való jog Reding szerint ennek egyik fontos eleme.

Elena Antonescu, a jogszabály-tervezet jelentéstevője, témafelelőse az Európai Parlamentben úgy ítélte meg, hogy az ügyvédhez való jog alapvető fontosságú, annak érdekében, hogy biztosítani lehessen, hogy ha valakit meggyanúsítanak vagy vád alá helyeznek, tisztességes eljárásban részesülhessen és megfelelő jogi védelmet kaphasson a büntető eljárás során.

“Az állampolgároknak bízniuk kell abban, hogy jogaikat tiszteletben tartják, biztonságuk pedig garantált, hogy más tagállamokban is ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek” – szögezte le a román, néppárti EP-képviselő.

A javaslat elfogadását a szociáldemokrata frakció is támogatta, ők mindössze azt hiányolják a végleges jogszabályból, hogy az nem írja elő, hogy a gyanúsítottnak ingyenesen kell ügyvédet biztosítani és nem garantál pénzügyi támogatást sem, így szerintük a tehetősebbeknek kedvez.

A szocialisták azt is ismertetik, hogy az új szabály 2017-től léphet hatályba, ha a tagállamok miniszterei is jóváhagyják az Európai Unió Tanácsában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.