Az MSZP megújulását hangsúlyozta Mesterházy

Az MSZP megújulását hangsúlyozta Mesterházy Attila pártelnök kedden Budapesten azon a fórumon, amelyen baloldali szimpatizánsok kérdéseire válaszolt. Azt mondta, az MSZP Gyurcsány Ferenc megosztó személyisége miatt nem egyezett bele, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke a szocialisták támogatásával induljon a 2014-es választáson.

 

 

 

 

Mesterházy Attila az MSZP székházában rendezett fórumon olyan kérdésekre válaszolt, amelyeket országjárása során is gyakran megkap. A pártelnök elmondta, hogy 200-300, az interneten feltett kérdésből válogattak, ezeket a közönség tagjai tolmácsolták. Az eseményt az ATV közvetítette.

Az első kérdés az ellenzéki összefogás alakulásáról szólt. Mesterházy Attila azt mondta, jónak tartja az Együtt-PM-mel kötött megállapodásukat, szerinte így egyetlen ellenzéki szavazat sem veszik el.

Hozzátette: a Demokratikus Koalícióval és Fodor Gábor liberális pártjával nem sikerült megegyezni, mert társadalmi támogatottságukhoz képest túlzó kéréseket, elvárásokat fogalmaztak meg.

Megerősítette, nem egyeztek bele, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök akár egyéni választókerületben, akár listán az MSZP támogatásával induljon a 2014-es választáson. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormányváltáshoz bizonytalan szavazókat is meg kell nyerni, a szocialisták pedig úgy ítélték meg, Gyurcsány Ferenc indulása távolítana ettől a céltól.

Mesterházy Attila közölte, nem kifogásolták, hogy a DK a második helyet kérte a listán, csak azt, hogy Gyurcsány Ferenc akarta betölteni. Emellett azt sem tartották elfogadhatónak, hogy ne legyen beleszólásuk abba, a DK kiket jelöl az egyéni körzetekben. Ezt azzal indokolta, hogy a Demokratikus Koalíció részben az MSZP-ből kivált politikusok pártja, ők pedig sok konfliktust hagytak maguk után, így a szocialista aktivisták nem mindegyikükért dolgoznának jó szívvel.

Mesterházy Attila ugyanakkor jelezte, hogy felajánlottak négy egyéni választókerületet és két listás helyet, ám a Gyurcsány-párt ennél többet akart. Fodor Gábor pártja pedig olyan irreális igénnyel lépett fel – három egyéni körzetet és hat listás helyet kért -, hogy az MSZP nem is tett együttműködési ajánlatot.

Az MSZP elnöke egy kérdésre válaszolva azt mondta, tanultak a szocialista kormányzás alatt elkövetett hibákból, az elmúlt három évben megújították politikájukat és a pártvezetést is.

Ám szerinte az embereknek a választás előtt azt is érdemes mérlegelniük, jobban élnek-e, kevesebb adót fizetnek-e, olcsóbban veszik-e a benzint, kevesebbet költenek-e élelmiszerre, megélhetésre ma, mint 2010 előtt, amikor folyamatosan csökkentek a jövedelmi különbségek, és fejlődött, “épült az ország”.

Hozzátette: az MSZP kormányzása alatt senki sem akarta lebontani a demokráciát vagy megfélemlíteni a médiát.

Mesterházy Attila arról is szólt, hogy a szocialisták megfizették a fővárosban, például a BKV-nál napvilágot látott korrupciós ügyek árát, és megtanulták, hogy “tűzzel-vassal irtani kell” a korrupciót.

Szerinte mindazonáltal a Fidesz bukását is részben a korrupciós ügyek okozzák majd. Kijelentette, ha kormányra jutnak, igazságot szolgáltatnak a “trafik- és a földmutyi” károsultjainak.

“Nem politikai boszorkányüldözésre készülünk. (…) Nem lesz Budai Gyulánk, se újabb Keller Lászlónk, de az ügyészség és a rendőrség tenni fogja a dolgát. Ha valaki közpénzt lopott, lesz következménye” – hangoztatta.

A rezsicsökkentést firtató kérdésre közölte, a Fidesz állításaival szemben minden tehercsökkentést megszavaztak a parlamentben. Ugyanakkor igazságosabb és fenntarthatóbb megoldást tartanának kívánatosnak, nem adnának támogatást a leggazdagabbnak, de nagyobb mértékben segítenék a szegényeket.

Így érvelt Mesterházy Attila az adójavaslataik ismertetésekor is, mondván, csak a gazdagok adóját emelnék meg, a kiskeresetűek viszont jobban járnának, mint ma, ugyanis nekik adnák a többkulcsos személyi jövedelemadóból származó többletbevételt.

“Ez persze nem tetszik a Fidesznek, mert ez a gazdagok kormánya, minden intézkedésünk arról szól, hogy minél többet keresel, annál több segítséget kapsz Orbán Viktortól” – fogalmazott.

Az MSZP elnöke szerint az Orbán-kormány a devizaadósok közül is csak a tehetőseknek segített a végtörlesztéssel, a valódi problémát azonban nem oldotta meg.

Ehhez elengedhetetlen a költségvetési források bevonása, a magáncsőd bevezetése és egy szociális bérlakás-építési program elindítása – jegyezte meg.

Mesterházy Attila beszélt arról is, hogy ha van “tisztes munkahely, tisztes bér és karrierlehetőség”, ha vannak jó színvonalú közszolgáltatások, akkor haza fognak jönni azok a fiatalok, akik az elmúlt években külföldre mentek tanulni vagy dolgozni. Szerinte ehhez azonban arra is szükség van, hogy békésebbé, nyugodtabbá, kiszámíthatóbbá váljon az élet Magyarországon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.