MSZP: több százezerrel kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltáskor

Több százezerrel kevesebben dolgoznak ma Magyarországon, mint a 2010-es kormányváltás utáni első negyedévben – mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

 

 

Gúr Nándor szerint “mindenféle statisztikai bűvészkedés” folyik, és azt mondják, hogy az elmúlt évtizedben nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma. Az a 3 millió 960 ezres statisztikai szám, amelyet foglalkoztatottként bemutatnak, valójában mintegy 300 ezerrel kisebb, mint a gazdasági világválság előtt – mondta a parlament a foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke.

Kifejtette, a közfoglalkoztatásban 50-100 ezerrel több embert foglalkoztatnak, mint korábban, és az elmúlt három évben ugyancsak 50-100 ezerrel nőtt azoknak a száma, akik nem nyolc, hanem négy órában végeznek munkát.

“Lassan már oda jutunk el, hogy a feketefoglalkoztatott is benne lesz a statisztikában” – mondta Gúr Nándor.

Kiért arra is, hogy a versenyszférában az elmúlt két évben egyre kevesebben dolgoztak: 2011-ben kevesebben, mint 2010-ben, és 2012-ben kevesebben, mint az azt megelőző évben. Az országot pedig mintegy félmillióan elhagyták – mondta Gúr Nándor.

Szólt arról, is, hogy jövedelem alapján rosszabb pozícióban vannak az emberek, a minimálbér vásárlóértéke kisebb, mint 2010-ben volt.

Gúr Nándor kijelentette, “2014 tavaszát követően olyan világot fogunk építeni, ahol a társadalom (…) döntő többségének a javát fogja szolgálni mindaz, amit (…) csinálunk”.

Úgy fogalmazott: “Hiteles és olyan kormányt fogunk működtetni, ami azt segíti elő, hogy a befektetői szándékok is erősödjenek, és ennek következtében munkahelyek szülessenek.”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.