Budaörs – A szeptember 5-ei rendkívüli képviselő-testületi ülésen történt

Rendkívüli testületi ülést tartottak 2013. szeptember 5-én a Városházán Budaörsön. Az ülésen történtekről így számol be hivatalos verziójában az Önkormányzat:

 

 

Megváltoztatják a Budaörsi Játékszín nevét, ezen túl Budaörsi Latinovits Színháznak hívják a teátrumot – döntötte el a képviselő-testület többek között a 2013. szeptember 5-én tartott rendkívüli ülésén.

Napirend előtti felszólalásában Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) megköszönte mindenkinek, aki segítette az U19 férfi kézilabda VB sikeres lebonyolítását. A nemzetközi szövetség kiválóra értékelte a szervezést.

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) kifogásolta, hogy nem készült el a Vackor Óvoda zaj- és szennyeződésvédő fala szeptemberre. Az épülő Kincskereső Óvodánál pedig a környéken lakók panaszkodnak, hogy a munkálatok zavarják őket.

Lőrincz Mihály, a Műszaki Ügyosztály vezetője megnyugtatta, hogy a hónap végére elkészül a fal, majd elmondta, hogy az épülő óvoda környékén kétszer is kiértesítették a lakókat, felkészítve őket az ilyenkor elkerülhetetlen nehézségekre.

Szabó Károly (Fidesz-KDNP) a Csikó utcában élők panaszát tolmácsolta, mely szerint nagyobb esőzésekkor a murvát behordja a víz a garázsokba.

Laczik Zoltán (MSZP) azt kifogásolta, hogy a Szabadság út környékén a rosszul beállított automata locsoló felveri a vizet és a földet a járdára. Kérte, az új posta elé helyezzenek ki egy hirdetőtáblát, hogy az emberek ne a környékbeli fákra szögelgessenek ki cetliket.

Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) körzete lakóinak köszönetét fejezte ki a BTG felé, mert kiváló minőségben elkészült a kátyúzás. Egyúttal jelezte, hogy a Farkasréti úton az óvoda előtt nem működik a sebességmérő.
Mind a képviselőket, mind a város lakóit meghívta a harmadik alkalommal megrendezett Frankhegyi Családi Napra, amely szeptember 21-én lesz.

Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) kérte, hogy javítsák meg a meghibásodott közvilágítást a Nádasdűlő sétánynál. Érdeklődött, hogy mikor kezdődik el a járdaépítés a Szivárvány utcai parknál.

Lőrincz Mihály a Műszaki Ügyosztály vezetője válaszában elmondta, hogy szeptember végére ezek a munkálatok is befejeződnek.

Leipán Tibor (független) szerint elfogadhatatlan, hogy Pacsirta utcában hajnali négy órakor rakodják át a postai küldeményeket teherautókról nagy zajt csapva. Legkorábban 6 órától lehetne ilyen tevékenységet folytatni – fogalmazott, és az önkormányzat közbejárását kérte.

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) az Őszibarack és a Szellő utca környékén az úttestre belógó növényzet eltávolítását sürgette.

Első napirendi pontként módosították az idei évi költségvetési rendeletet. Ilyenkor vezetik át azokat a döntéseket, amelyeknek a büdzsét érintő pénzügyi vonzatai voltak a két ülés közötti időszakban, illetőleg az előző képviselő-testületi ülés olyan határozatait, amelyek érintették a költségvetést.

A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben módosítani kellett egy kitételt, mert a „figyelmeztetés”, mint szankció alkalmazására nincsen lehetőség. Bár egy rossz törvényi szabályozás megakadályozza ezt, maga részéről mégis mindig arra fogja kérni a hatóságokat, hogy mielőtt büntetnek, figyelmeztessenek, mert ez felel meg a polgári normáknak – jelentette ki Wittinghoff Tamás polgármester.

Visszavonta a testület a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központnak korábban megszavazott támogatását a szervezet kérésére, ugyanis nem tudtak elegendő forrást összeszedni ahhoz a programhoz, amelyhez Budaörs segítségét is kérték.

Kétmillió forinttal támogatták helyi kiadványok megjelentetését.

A képviselők úgy ítélték meg, hogy a testület elé benyújtott Turizmusmarketing terv még nem eléggé kiforrott, ezért valamennyi jelenlévő tartózkodásával lehetővé vált, hogy tovább dolgozzanak az előterjesztésen. Laczik Zoltán (MSZP) úgy vélte, a turizmus témakörét egy átfogó városmarketing stratégiába kellene beágyazni.

A Budaörsi Állatmenhely kérésére biztosítja a testület a telep vezetőjének díjazását ez év szeptembertől decemberig.

A képviselők kezdeményezik, hogy egy Víg utcai ingatlan kisajátítási ügye kapcsán rendeljenek ki új szakértőt.

Pénzt szabadítottak fel céltartalékból a Nefelejcs utcai lépcső és környezetének kivitelezési munkáihoz.

Valamivel több, mint 60 millió forintnyi forrást kellett átcsoportosítani, hogy a BTG el tudja végezni valamennyi útkarbantartási feladatát.

Ugyancsak átcsoportosításra volt szükség ahhoz, hogy megkezdhessék a közvilágítási hálózat bővítési munkálatait.

Úgy döntöttek, hogy az önkormányzat kérelmezi az államtól egy a Károly király utcában lévő ingatlan térítésmentes tulajdonba adását.

A Budaörsi Sport Club Árok utcai centerpályájának kiviteli tervei elkészítésére 17 millió forintot csoportosítottak át.

Módosították a meghívásos közbeszerzési pályázatokhoz előminősített cégek listáját.

Az önkormányzat 2.58 millió forinttal támogatja a Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola területén lévő használaton kívüli öntöttvas kémény lebontását. Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) szerint a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság kezelésében álló Esze Tamás u. 3. címen található ingatlant úgy adta át az önkormányzat 50 évre, hogy vállalták az ingatlan folyamatos felújítását. Ezért nem érti, hogy a kémény bontását miért az önkormányzattal akarják megfizettetni.
Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) válaszában elmondta, hogy már eddig 16 milliót költöttek az épületre, és Budaörsnek is érdeke, hogy ez a nem túl esztétikus és szakértők szerint egyre veszélyesebbé váló építmény ne rontsa település képét.

Vitát váltott ki, hogy ki helyettesítse a polgármestert az Esély Szociális Társulás tanácsának ülésein. A polgármester úgy vélte, az a dolgok természetes rendje, hogy ilyen esetekben az alpolgármesterek valamelyike helyettesítse őt, akik közül az egyiket a Fidesz-KDNP delegálta. Ezt terjesztette a testület elé is. Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) viszont azt javasolta, hogy a jobbikos Császárné Kollár Tímea legyen a helyettesítő. A polgármester ezt érthetetlennek és indokolatlannak találta. Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) úgy ítélte meg, hogy ez nem más, mint posztok osztogatása, egyfajta szavazatvásárlás. Végül a testület a polgármester érvelését fogadta el.

Megváltoztatták a képviselők a Budaörsi Játékszín nevét a teátrum igazgatójának kezdeményezésére. Az új név: Budaörsi Latinovits Színház lett. Egyúttal teljesítették a színház kérését, ami 8.5 millió forint pótlólagos támogatásra vonatkozott.

A képviselő-testület úgy dönt, hogy megvárja, míg a Budaörsi Településgazdálkodási Kft. beszerzi a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedélyt és közszolgáltatási szerződést köt a BTG Kft-vel a szemétszállítás 2014. január 1-től történő ellátására.

A képviselők többsége megszavazta, hogy a városi költségvetés terhére megvásárolt bridzsasztalokat és kellékeket térítésmentesen használatba adják a Budaörsi Bridzs Klub Sportegyesület részére.

Három millió forintos keretösszeggel pályázatot írnak ki, amellyel támogatják azokat az iskolai csoportokat, amelyek Budaörsről szeretnék meglátogatni az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot.

Az új köznevelési törvény alapján csak az kaphat érettségit, aki legalább 50 óra önkéntes munkát (közösségi szolgálatot) végez. A testület megbízta a polgármestert, hogy vizsgálja meg, ez a kötelezettség teljesíthető legyen a város tulajdonában lévő gazdasági illetve szociális intézményekben is.

(Forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.