Román lapok a meccs után: Magyarország fertőző góc a térség számára

Magyarország olyan fertőző góc a térség számára, amelyben forr a gyűlölet szomszédjaival szemben – ezt a következtetést vonta le a magyar szurkolók bukaresti incidensei kapcsán Bogdan Diaconu, a Romániában kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője az Adevarul című liberális kötődésű lap blogrovata által vasárnap közölt írásában.

 

“Európa tétlenül szemléli, amint a náci vétetésű magyar szélsőségesség lángra lobbantja a térséget (…) ahelyett, hogy határozottan és gyorsan fellépne ellene” – írta a kormánypárti politikus.

Diaconu a Magyarország félrebeszél című írásában kész tényként tálalta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a nemzetközi szerveknél készül bepanaszolni Romániát, amiért “a román karhatalom túlzott erőszakot alkalmazott a magyar huligánokkal szemben, akik törtek-zúztak Bukarestben” a pénteki román-magyar labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzés előtt.

Úgy vélekedett: a magyar hatóságok előre eltervelt módon, a budapesti kormány tudtával akarják a román karhatalom áldozataiként feltüntetni a “barbár viselkedésű” magyar szurkolókat, mert szerinte a magyar szélsőséges pártoknak az az egyedüli választásikampány-témájuk, hogy etnikai diszkriminációval vádolják Romániát.

Egy szombaton közölt bejegyzésében Diaconu “a budapesti pofátlanság csúcsának” nevezte azt, hogy a magyar külügyminisztérium “leckét akar adni” Romániának arról: ne lépjen fel etnikai alapon a magyar futballhuligánok ellen, ahelyett, hogy otthon tartotta volna “neandervölgyi vadembereit”.
http://adevarul.ro/news/politica/ungaria-aluat-o-razna-plangere-fifa-romaniei-abuzarea-huliganilormaghiari-1_522c3912c7b855ff565bc83d/index.html

Szintén az Adevarul blogrovata közölte Cristi Dumitru történész (a bukaresti külügyminisztérium külhoni románsággal foglalkozó Eudoxiu Hurmuzachi Intézetének volt igazgatója) cikkét, aki Az ő huligánjaik, a mi hülyéink: emberarcú kóbor kutyák című írásában azt fejtegeti: nincs semmi különbség a magyar és a román futballhuligánok között.

“Számukra a nemzeti színek vagy a klubok feltétlen imádata csak ürügy arra, hogy gyűlölni lehessen mindent, ami más” – mutatott rá a szerző. Az írásban kifejtette: a gazdátlan ebek és a futballhuligánok is csak falkába verődve válnak agresszívekké, de van egy különbség köztük. Míg a kutyákat az élelemszerzés és létfenntartás ösztöne hajtja, addig a futballhuligánokat az motiválja, hogy örömüket lelik a nyers erőszakban és az ellenfél megalázásában – vélekedett a cikkíró.

Dumitru megjegyezte: azt a csendőrt, akit fejsérüléssel ápolnak kórházban, a román ultrák dobták fejbe utcakővel.
http://adevarul.ro/news/societate/huliganii-imbecilii–nostrii-maidanezi-fata-umana-1_522b0936c7b855ff565796b2/index.html

Az Adevarul két vezető újságírója – Dan Marinescu főszerkesztő és Grigore Cartianu publicista – pénteken élő online közvetítésben kommentálta a meccs előtti bukaresti incidenseket. Következtetéseiket a Miért nincs a huligánoknak hazájuk című írásban összegezte a lap.

Marinescu uszító hatású túlzásnak minősítette, hogy a román hírtelevíziók Háború és Bukarest lángra lobbant címmel tudósítottak a magyar szurkolók randalírozásáról, amely szerinte távolról sem volt annyira szokatlan vagy apokaliptikus, mint ahogy beállították.

“Ezek nem szurkolók, hanem huligánok. A huligánoknak nincs hazájuk. Románok és magyarok is vannak köztük. Most a magyarok voltak hibásak” – vélekedett Grigore Cartianu.
http://adevarul.ro/news/sport/romania-ungaria-dezbatere-adevarul-live-1_5229e9abc7b855ff5652b0c5/index.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.