Román-magyar – A román sajtó a magyarok elleni győzelmet ünnepli

A magyar labdarúgó válogatott elleni román győzelmet ünnepelte szombaton a román sajtó, amely szerint „megkérdőjelezhetetlen” volt a román csapat fölénye Bukarestben világbajnoki selejtezőmérkőzésen.

 

 

 

A Gazeta Sporturilor legnagyobb példányszámú román sportújság szerint a péntek esti meccset Románia már az öltözőben megnyerte, utalva ezzel Ciprian Marica korai góljára, amellyel a román válogatott a 2. percben vezetést szerzett. Az újság címlapján a Ria-Ria-Hungária rigmusra utaló szójáték olvasható úgy, hogy a Hungária szót a román “öröm” szóval (bucuria) helyettesítették.

A lap megállapítja, hogy 41 ezer néző által biztatott román válogatott „robbanékonyan” kezdett, és már a második percben vezetéshez jutott, majd Pintiliinek a 20 méterről vinklibe célzott bombalövése gyakorlatilag megpecsételte a találkozó sorsát, és Románia a pótselejtezőt érő második helyre lépett elő. A lap szerint a magyar szurkolók azzal a céllal jöttek Bukarestbe, hogy szétverjék a román fővárost, de végül megszelídítve távoztak.

A Pro Sport című újság azt emeli ki a mérkőzés kapcsán, hogy Victor Piturca román szövetségi kapitány „zseniálisan” választotta ki kezdő játékosait, akárcsak a cseréket, megállapítva, hogy péntek este Piturcának „minden összejött”. A lap szerint Románia „három lépésből adott sakk-mattot” Magyarországnak.

Mindkét román szaklap megemlíti, hogy máris elkezdődtek a találgatások, kivel kell majd Romániának megmérkőznie az esetleges pótselejtezőn, és megállapítják, hogy Franciaország mindenképpen elkerülendő.

Az Adevarul című napilap szerint a románok simán legyőzték a magyarokat, és a hazaiak ellenfele egyetlen említésre méltó helyzetet sem hozott össze. Az Evenimentul Zilei szerint Marica, Pintilii és Tanase, a három gólszerző „megalázta” Magyarországot. A Romania libera tudósítása címében azt írta, hogy Románia „térdre kényszerítette” Magyarországot.

 

 

 

 

Mindenki csalódott, a korai gól sokkolta a csapatot

 

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a péntek esti világbajnoki selejtezőn a románoktól elszenvedett 3-0-ás vereség alkalmával néhány futballista nem tudott megbirkózni az atmoszférával.

“Nem szeretném, ha magyarázkodás lenne, nem is bontanám ki az okokat, de ilyen hangulatban sok játékosom nem lépett még pályára. A román csapat lényegesen jobban játszott, mint Budapesten, gyakorlatilag ugyanazok a futballisták most teljesen másképp teljesítettek, mi pedig lényegesen gyengébbek voltunk” – nyilatkozta a szakember a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a második percben kapott gól döntően befolyásolta a mérkőzést, mint mondta ez “mélyre tolta a csapatot, mélyebbre, mint kellett volna…” Egy újságírói kérdésre reagálva ugyanakkor elmondta: az együttessel szemben nem lehet megkérdőjelezni, hogy előrelépett az elmúlt három évben, kapitánykodása ideje alatt.

“Nagyon sajnálom, hogy a velünk szimpatizálóknak, az ide utazó szurkolóknak és az otthon ülőknek csalódást okoztunk, kedden egy észtek elleni győzelemmel kárpótolnánk őket, ha lehet” – mondta Egervári.

Nem titkolta csalódottságát természetesen Dzsudzsák Balázs, a válogatott csapatkapitánya sem: “Szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy ennyien eljöttek és így buzdították a csapatot. Nagyon nagy csalódást okoztunk nekik, nem tudom hogyan fogjuk kárpótolni őket, de azon leszünk, hogy egy picit szépítsünk majd ezen a dolgon. Ugyanakkor tudom, hogy ezt nem lehet, hiszen nekik ez volt a mindent vagy semmit mérkőzés, hogy ha utolsók vagyunk a csoportban, de itt nyerünk, akkor is náluk olyan, mintha továbbjutottunk volna. Itt csalódások sora ért most bennünket.”

A Dinamo Moszkva szélsője elmondta: sajnos sok egyéni hiba volt a mérkőzésen, ráadásul szerkezetileg is “úton voltak” a játékosok, túl nagy területet hagytak a románoknak, amit ők ki is használtak. Ugyanakkor ő is elmondta, hogy a második percben kapott gól sokkolta az együttest, ezzel pedig “embereket lehet elveszteni”.

“Most vállalnunk kell mindenféle támadást, és csöndben kell maradnunk, mert amit mondanak, arra nincs válasz” – mondta Dzsudzsák, aki újságírói kérdésre hozzátette, nem lenne meglepődve, ha az észtek elleni keddi összecsapáson alig lenne néző a Puskás Ferenc Stadionban. A vb-selejtezők hátralevő részével kapcsolatban elmondta, a kötelező mérkőzéseket – Észtország és Andorra ellen – hozni kell, ráadásul most már Hollandiából is el kellene hozni egy pontot.

A második percben hatalmasat hibázó Guzmics Richárd szintén nehezen talált szavakat a történtekre: “Nagyon nagyot hibáztam, sajnos nem tudom semmissé tenni. Azt beszéltük meg, hogy az első percekben próbáljuk meg átívelni a középpályájukat, ezt akartam tenni, de belsővel rosszul találtam el, ha bárhogy máshogy belerúgok egy jó nagyot, és kimegy a stadionból, az sem baj. Sajnos rosszul találtam el, ez pedig döntően befolyásolta a mérkőzést.”

Némi meglepetésre Korcsmár Zsolt ezúttal a középpályán kapott lehetőséget, ám mivel a hazaiak a 31. percben már két góllal vezettek, Egervári  Sándor taktikai okok miatt lecserélte a játékost, aki ráadásul sárga lapjai miatt nem szerepelhet majd kedden az észtek ellen.

“Taktikai lépés volt, amit elfogadtam. Sok volt a sérültünk, a szakmai stáb pedig így látta a legjobbnak, sajnálom, mert maradt még bennem, úgy érzem, jobb teljesítményre lettem volna képes. Nagyon csalódottak vagyunk, de szeretnénk ezt a két hetes időszakot egy keddi győzelemmel zárni.”

A magyar válogatott hét fordulót követően a harmadik a D csoportban, két ponttal lemaradva a román csapat mögött. A románok kedden a törököket, a magyarok pedig az észteket fogadják, utóbbi gárda közel állt pénteken a bravúrhoz, ugyanis hazai környezetben a hollandok ellen értek el 2-2-es döntetlent, úgy, hogy a vendégek az utolsó pillanatban egyenlítettek.

Mindez azt vetíti előre, hogy a magyar válogatottnak három nap múlva is rendkívül nehéz dolga lesz.

 

Incidensek nélkül távoztak Bukarestből a magyar szurkolók

 

Incidensek nélkül távoztak Bukarestből a magyar szurkolók, akik a péntek esti román-magyar labdarúgó világbajnoki selejtezőmérkőzésre érkeztek a román fővárosba – közölte szombaton az MTI-vel a Georgian Enache, a bukaresti csendőrség szóvivője.

A péntek esti meccs után a magyar szurkolókat csendőri biztosítás mellett buszokkal szállították a pályaudvarra. Sem útközben, sem a pályaudvaron nem történt rendbontás: a szurkolói különvonat incidens nélkül elhagyta a román fővárost, és azokat is elkísérték a város széléig, akik saját gépkocsival érkeztek – számolt be a szóvivő.

Az MTI kérdésére, hogy mi történt az előállított magyar drukkerekkel, Enache elmondta: egyetlen magyar szurkolót sem vettek őrizetbe, azok is elhagyták már Bukarestet, akiket különböző vétségekért megbírságoltak. Több magyar szurkolót kitiltottak a román stadionokból. “Ezeket az információkat továbbadtuk a szurkolókkal érkezett magyar rendőröknek is, akikkel kiválóan együttműködtünk” – tette hozzá a román csendőrség szóvivője.

Mircea Olaru, a román csendőrség országos parancsnoka szombaton sajtóértekezleten számolt be arról, hogy a pénteki román-magyar labdarúgó mérkőzés kapcsán 16 magyar drukkert egy évre kitiltottak a román stadionokból. Tizenkilenc esetben szabtak ki bírságot összesen 7300 lej (csaknem 500 ezer forint) értékben. A román hatóságok hatvan szurkolót állítottak elő, az egyik hazai drukkernél drogfogyasztást is megállapítottak.

Victor Ponta miniszterelnök közleményben gratulált a román rendőrségnek és csendőrségnek, amiért “példamutató módon” biztosították a közrendet a román-magyar mérkőzés alkalmával.

“A rendvédelmi szervek határozottan, mégis civilizált magatartással léptek fel a botrányt kereső szurkolók provokációival szemben, és bebizonyították, hogy Románia igazi európai ország” – fogalmazott a kormányfő.

Az MTI információi szerint egyetlen magyar szurkolót sem ért súlyosabb egészségkárosodás: a verekedések nyomán a sürgősségre bevitt magyar állampolgárok sérüléseit ellátták és már elhagyták a kórházat.

Péntek délután Bukarest történelmi belvárosában összecsapott a csendőrökkel a magyar szurkolók egy csoportja, később a bukaresti Északi pályaudvaron a szurkolói különvonaton érkezett drukkerek is dulakodásba keveredtek a csendőrökkel. Mindkét esetben gumibotozással, könnygáz bevetésével, a szurkolók elszállítása után állították helyre a rendet. Más helyszíneken román szurkolók bántalmaztak magyarokat.

A mérkőzés előtt verekedés tört ki a bukaresti Nemzeti Aréna lelátóin is: a magyar szurkolók megindultak a hazaiak irányába, a két tábor közé felállított fémkordonokat szétdobálták. A rohamrendőrök gumibotokkal, valamint könnygáz bevetésével szorították vissza a randalírozókat.

A magyar labdarúgó-válogatott 3-0-s vereséget szenvedett péntek este Bukarestben a románok elleni világbajnoki selejtező mérkőzésen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.