Orbán: a bankok erkölcsi kötelessége a devizahitel-szerződések módosítása

A bankok erkölcsi kötelességének tartja a miniszterelnök, hogy önként módosítsák a devizahitel-szerződéseket az ügyfelek javára. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában emellett szólt az elmúlt időszak gazdasági adatairól is, amelyeket úgy értékelt: Magyarország újra működik.

 

 

 

Emlékeztetett: a Fidesz-KDNP a héten tartott visegrádi frakcióülésén arra szólította fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseken pedig változtassanak az ügyfelek javára.

A kormányfő a rádióinterjúban ezt azzal indokolta, hogy a kialakult helyzetet erkölcsi szempontból a bankok kötelessége megoldani, mert a szerinte rosszhiszeműen megkötött szerződések olyan szabályokat tartalmaztak, amelyek alapján baj esetén az összes kockázatot az embereknek kell viselniük.

A miniszterelnök szerint ezért a devizahiteleket úgy kell átalakítaniuk a pénzintézeteknek, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék, ne pedig az emberek. Ha ezt önként nem teszik meg november 1-jéig, a kormány lépni fog, és olyan megoldást alkalmaz, amely megszünteti a devizakölcsönöket, de méltányos módon, vagyis a devizahitelesek nem járnak majd jobban, mint azok, akik forintban adósodtak el.

A szintén Visegrádon eldöntött újabb rezsicsökkentéssel kapcsolatban megerősítette: az összesen húszszázalékos árcsökkenés eléréséhez kell most 11,1 százalékkal mérsékelni az áram, a gáz és a távhő árát.

A további rezsicsökkentés lehetőségét firtató kérdésre Orbán Viktor azt válaszolta, a jelenlegi csökkentést el fogja bírni a magyar gazdaság, “megnézzük, mi történik (…), és utána lehet majd döntéseket hozni”.

A rezsicsökkentés szerinte egyébként azt szimbolizálja, hogy Magyarország képes önálló gazdaságpolitikát folytatni, vagyis ez “az önállóságunknak és a függetlenségünknek a szimbóluma, hogy erre képesek vagyunk”.

A rezsicsökkentés folytatása miatti esetleges újabb európai uniós kritikákról szólva úgy fogalmazott: “az Európai Unióban én nem félek vitáktól, én már minden lében ott megmártóztam, nem hiszem, hogy ott újdonsággal szolgálhatnának nekem”. A szolgáltatókkal kapcsolatban azt mondta, nem kérik őket, hogy sértsék meg a jogszabályokat, “mi is jogszabályszerűen járunk el”. “Eddig ők voltak erősebbek, és az eddigi magyar, elsősorban szocialista kormányok meghajoltak az erejük előtt, most meg mi vagyunk az erősebbek, és nekik kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz, és nem a magyaroknak hozzájuk” – hangsúlyozta.

A miniszterelnök kitért a családi adókedvezménynek szintén az évadnyitó kormánypárti frakcióülésen eldöntött kiszélesítésére is, amely – mint mondta – egy körülbelül 50 milliárd forintos költségvetési vállalás, és mintegy 920 ezer ember életét teszi könnyebbé.

Az elmúlt időszak gazdasági mutatóit Orbán Viktor úgy értékelte: Magyarország újra működik, és mindenki láthatja, hogy jobban teljesít, mint korábban. Az eredmények között említette a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, a valutaalaptól korábban felvett kölcsön visszafizetését, a reálkeresetek emelkedését, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bérének ésszerű emelését, a növekedés beindulását, a rekord alacsony inflációt, a csökkenő munkanélküliséget és a növekvő foglalkoztatottságot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.