Kapsz egy “Fülest” – Portré-interjú Tóth Józseffel Budaörsön

(Budaörs – 2013. szeptember 6., Budaörsi Infó) 2013. szeptember 6-a az utolsó nap, hogy megtekinthetik Füles mester képeit a budaörsi Városházán. Használják ki az utolsó lehetőséget, ha szeretnének egy kis mosolyt csalni a hétköznapjaikba. Kiállítás megnyitója előtt Tóth Józseffel beszélgettünk az életről, munkáról, és az ötleteiről. Nézzék meg vele készült portré-interjúnkat.

 

 

 

 

 

 

Tóth József Mosolybirodalma

 

Minden embernek van egy története. Egy miértekkel és hogyanokkal teli szőtt meséje. Tóth József élete inkább kalandregény, amit úgy gondolom, bárki megirigyelhet.

Sokakat érdekelt a művész munkája, és most sem csalódtak benne. A tőle megszokott humort és jókedvet hozta magával, elvarázsolva a látogatókat. Képei nem csupán fotók, hanem olyan montázsok, amelyek nem csak a szemünket, de az agyunkat, és a szívünket  is megmozgatják.

A kiállítás megnyitása előtt volt szerencsénk beszélgetni Füles mesterrel az életéről, munkásságáról és a „világról”. Füles mester kisded játékai címet viseli a budaörsi kiállítása, amire csak annyit mondott:

„Az  az oka annak, hogy ezt a felkérést elfogadtam, mert szeretek örömet szerezni az embereknek.”

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a megnyitó után a következőket mondta a mester munkáiról:

„Én azt hiszem, hogy Füles mesternek az alkotásai alapvetően a humorérzékünket igyekszenek megérinteni. Nem pusztán fotókról van szó, hanem olyan elképzelésekről, ami a fotó és egyéb montázs technikáknak az együttesével próbálnak bennünk valamiféle emléket előhozni, vagy ötleteket előhozni, egy hangulatot felidézni. Például a kiállításon látható székeket ábrázoló képekről sem gondolnánk azt, hogy egy-egy személyt meg tudnak jeleníteni, és mégis hogyha megnézzük őket, akkor mindegyikből egy-egy jellemző kis darabot láthatunk.”

Füles mester közvetlensége és kedvessége elragadta a jelenlévőket és lendülete, dinamizmusa még a fiatalok számára is irigylésre méltó. A képeiről így nyilatkozott:

„Nagyon szeretek játszani. Ezek a képek tulajdonképpen játékok, különböző témákban és valamilyen módon humorral spékelve. Azért örülök ennek a kis bemutatónak, mert azt gondolom, hogy egy ilyen hivatalos helyen, mint egy önkormányzat, az emberek ügyes bajos dolgaikkal jönnek. Ha esetleg van három percük, akkor ezeket a képeket megnézve, és esetleg megértve, akceptálva  az ötleteket, jó kedvük támad, és az ügyes bajos dolgaik elintézése után, egy kis desszerttel távoznak.  Ez az oka annak, hogy ezt a felkérést elfogadtam, mert szeretek örömet szerezni az embereknek.”

 

Kiállításáról készült összefoglalónkat itt tekinthetik meg:

 


 

Minden embernek van egy története. Ami Füles mestert illeti, az övé inkább kalandregény mint sem holmi dajkamese. 22 éves korában már az MTI nagyágyúi ihatták a teát „termoszából”, amíg ő olyan kreatív reklámokat készített, ami levette a lábukról a megrendelőket. Innovatív gondolkodásmódja, tréfás képjátékai életre hívtak egy addig ismeretlen igényt, a megrendelők körében.

A tehéntúró reklám neki nem holmi túró volt az asztalon, hanem egy élő remekmű, amiben még a tehén is megjelent, csak nem „múgatott”.

„Rájöttem egyszer csak, hogy ez a kitalálás megy nekem, és itt megint egy szerencse, hogy a karikatúrán keresztül rájöttem, hogy nekem a legfontosabb adottságom az ötlet.”

„Ez nagyon jól jött az akkor induló magyar reklámfotó bölcsőjénél. Tudni illik a szocializmusban a reklámra nem volt szükség, hiszen nem piac gazdaság volt, hanem hiánygazdaság. Tehát teljesen nyilvánvaló hogy reklámra nem volt szükség. Azonban a külker vállalatok, akik exportáltak magyar termékeket, nekik szükségük volt katalógusokra.” „Ami a legfontosabb az ötlet és a humor, de az élethez szerencsére is szükség van, és nagyon szorgalmasnak kell lenni.”

Elmondása szerint 2000-ben eltalálta a könyvkészítés Ámorának nyila, és ez a szerelem azóta is tart.

„ A legfontosabb, hogy amikor eljutunk egy pontra, felismerjük, hogy más világot élünk.

A gondolkodásmód megváltozott, ha ebbe az ember már nem tud belehelyezkedni, nem is szabad erőltetni, mert abban a pillanatban, amikor piacgazdaság lett a hiánygazdaságból, egy más típusú reklám jött Magyarországra, amihez én már nem tudtam fejben sem alkalmazkodni, és nem tudtam követni azt a típusú reklámot, amit ma látunk az utcán. Én nagyon didaktikusnak érzem, semmi áttétel nincs benne, 333 forint a libamell. Na most ebben nincsen semmi poén. Ezt én nem kritizálom, mert nyilván erre van szükség. De ez nekem nem megy.”

A mester könyveit elnézve, talán nem is gond, hogy megváltozott a reklámtrend Magyarországon, mert megtudott minket ajándékozni jobbnál jobb könyveivel. Lehet az mosoly album, képeskönyv, templomos vagy karikatúrás. Minden könyve egytől egyig tele van ötlettel és jókedvvel. Unalmas hétköznapokra vagy fájdalmas hétfőkre melegen ajánlom mindenkinek.

Bár már 72 éves, de ha szakmát kellene változtatnia, zenész lenne elmondása szerint, mert, hallás után tud zongorázni, és a legfontosabb művészetnek a zenét tartja.

A jó kép titkát is megtudhattuk Füles mestertől:

„Nem fényképezni kell elsősorban, hanem olvasni, gondolkodni, körülnézni, tájékozódni a zenében mindenben, innen jönnek az ötletek.”

És hogy milyen is valójában Tóth József?

Egy pohár tej nagy fülekkel. Legalábbis elmondása szerint.

„Egy pohár tej tiszta fej”- ez az a szlogen amivel a leginkább tud azonosulni. A reklám plakátján egy pohár tej van nagy fülekkel. A mester ilyennek látja saját magát. Egyszerűnek és tisztának.

A kiállítás alkalmával mi sem láttuk másként.

Mindenkihez kedves volt, és közvetlen. Azonban itt sem hagytuk a művészt pihenni és arra kértük, hogy kicsit mozgassa meg az agytekervényeit, és mondjon valami jó ötletet arra, hogy milyen reklám plakátot tudna elképzelni Budaörsnek.

Kis gondolkodás után egy triptihont írt le nekünk, amelyben a múltat és a jelent ötvözné. Mindenképp a nagy Kőheggyel előtérben, és a városházával, mert úgy gondolja, hogy ez a két legjellegzetesebb dolog Budaörsön, és kiválóan vegyíthető. Ötletéről többet a fenti videónkból tudhatnak meg.

Aki már találkozott, és beszélt Füles mesterrel, az biztosan boldogabban ment haza. Amit ma megtanulhattunk tőle, hogy a múltat nem szabad eldobni, és azt, ami jó meg kell becsülni. Ugyanakkor, ha szeretnénk sikereket elérni, akkor nagyon szorgalmasnak kell lennünk, és tájékozottnak. Egy jó ötlet már fél siker, és ha jó helyen is vagyunk eközben jó időben, akkor garantált a kiváló eredmény.

(Budaörsi Infó, MSE)

 

 

 

facebook:

1 Komment

  1. […] egy kis művészetet, jókedvet és történelmet is módjában áll magába szívni. Nemrégiben Füles mester kisded játékai voltak megtekinthetőek, most pedig Balogh László  “Két világháború közötti évek és […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.