Változások – Írásban kell kérni a jövedelemigazolást! Figyeljünk oda a TB kiskönyvünkre

Új munkaviszony létesítésekor a munkavállalónak át kell adnia a foglalkoztató részére a TB kiskönyv elnevezésű nyomtatványt! Július 15-től hatályos új rendelkezések hatására módosultak a jövedelemigazolás kiállításának szabályai is.

 

 

A munkáltatónak ezentúl csak akkor kell kiállítani jövedelemigazolást, ha a biztosított a jogviszony megszűnésekor ezt írásban kéri. Ennek átvételéről pedig a foglalkoztatónak kötelessége igazolást kiállítania.

Azonban ha a biztosított a 2014- május 11-ét megelőzően született gyermeke után terhességi-gyermekágyi segélyt, vagy gyermekgondozási díjat igényel, az ellátás alapját képző jövedelmet jövedelem igazolással kell igazolnia. Ebből következően az igény bejelentésével egyidejűleg a foglalkoztatónak át kell adnia az előző év első napjától az ellátás igényléséig minden más foglalkoztató által kibocsátott jövedelemigazolást.

Ha új munkaviszonyt létesítünk, akkor pedig a munkavállalónak át kell adnia a munkáltató számára az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” (TB kiskönyv) elnevezésű nyomtatványt. Ha ezt nem adjuk át, akkor a munkáltatónk részére ezt írásban kell rögzítenünk, amely dokumentumot öt évig meg kell őriznünk. Ha nem tudjuk beszerezni a TB kiskönyvünket az előző munkáltatónktól, akkor a foglalkoztatónknak új TB igazolványt kell kiállítania számunkra.

A munkaviszony megszűnésekor a munkáltató bejegyzi a TB kiskönyvbe a munkaviszony megszűnését, és bejegyzésre kerül, hogy a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatvány kiadásra került- „kérésre kiadva”- vagy a jövedelemigazolás kiadását a munkavállaló „nem kérte”.

Fontos azt is tudni, hogy a pénzbeli ellátások – táppénz, tgys, gyed – iránti igény elbírálásakor a biztosítási időt az igazolvány adatai alapján veszik figyelembe a hatóságok. Ha a TB kiskönyv betelik, újat kell kiállítani, és csatolni kell hozzá a visszamenőleg két éven belüli biztosítási időket tartalmazó igazolványokat.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.