Román-magyar – A győzelem pótselejtezőt érhet, biztonsági intézkedések Bukarestben

A románok elleni bukaresti győzelem valószínűleg pótselejtezőt ér, míg a vereség nagy eséllyel a világbajnokságtól való távolmaradást jelentené a magyar labdarúgó-válogatott számára.

 

 

Egervári Sándor szövetségi kapitány együttese jelenleg egy ponttal előzi meg a nagy rivális románokat, azaz pénteki sikere esetén négypontosra növelné előnyét, ami három fordulóval a sorozat vége előtt már megnyugtató lenne. Kiváltképpen úgy, hogy a magyaroknak ezt követően nem lenne más dolguk a pótselejtezőt érő második hely megszerzéséhez, minthogy hazai pályán legyőzik jövő kedden Észtországot, illetve októberben Andorrát, a csoport két leggyengébb csapatát. A papírforma szerint valószínűsíthető hollandiai vereség sem veszélyeztetné a második helyet.

A bukaresti vereség viszont nemcsak kétpontos hátrányt eredményezne, hanem nagy valószínűséggel a vb-álmok végét, mivel Magyarország még találkozik a csoportot százszázalékos teljesítménnyel vezető hollandokkal, míg a románok már túlvannak a vb-ezüstérmes elleni két találkozón.

A legizgalmasabb helyzet döntetlen esetén alakulna ki a csoportban, mert Törökország ismét versenybe szállhatna a második helyért. Már csak azért is, mert Andorra legyőzése nem okozhat gondot a török együttesnek, s ezáltal a magyarokat két, a románokat egy pontra megközelítené az immár Fatih Terim által irányított gárda.

Ha ez utóbbi helyzet áll elő, akkor magyar szempontból hatalmas jelentősége lesz a jövő keddi román-török meccsnek. Amennyiben azon hazai siker születik, az azt jelentené, hogy – az észtek elleni magyar siker esetén – Románia egypontos hátrányban maradna ugyan, mégis lépéselőnybe kerülne, mert az utolsó két találkozóján Andorrával és Észtországgal játszik, míg a magyarok egyik meccse Hollandiában lesz. A török siker és a döntetlen már kedvezőbb eredmény lenne a magyarok számára.

A csoportban hibátlanul éllovas hollandok pénteken az észtek vendégei lesznek, majd jövő kedden Andorrába látogatnak, s ha mindkét meccsen begyűjtik a három pontot, csoportgyőztesként biztos résztvevőivé válnak a 2014-es, brazíliai világbajnokságnak.

 

 

 

Biztonsági intézkedések Bukarestben

 

Több utcát is lezárnak pénteken a bukaresti Nemzeti Aréna körül, hogy a román-magyar labdarúgó világbajnoki selejtezőmérkőzésre érkező szurkolók biztonságosan megközelíthessék a stadiont – közölték szerdán a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) és a bukaresti csendőrség közös sajtóértekezletén.

A magyar drukkerek a Pierre de Coubertin sugárút felől közelíthetik meg stadiont. Ezt az utat már délelőtt 10 órától kezdődően lezárják a járműforgalom elől. A FRF kibérelt egy telket ezen az úton, ahova a magyar szurkolók buszai és személyautói beállhatnak.

A magyar szurkolók a H jelzésű kapun juthatnak be a vendégszektorba, amelyet csendőrök őriznek. Összesen 2800 magyar szurkolót várnak a csaknem 56 ezer néző befogadására képes bukaresti arénába. A mérkőzésre közel háromezer rendfenntartót mozgósítanak.

A Budapestről érkező szurkolói különvonatot péntek délután 14 órára várják a bukaresti Északi pályaudvarra, ahonnan a közszállítási vállalat (RATB) különbuszokat indít a stadionba. Az Adevarul.ro portál úgy tudja, a különvonatot az Aranycsapat-mozdony húzza és 880-an Budapesten, 250-en Brassóban szállnak fel rá. Azon magyar drukkerek számára, akik nem a különvonattal érkeznek, a történelmi belvárosból is különjáratokat indít a RATB.

A szervezők külön felhívták a figyelmet arra, hogy csak nemzeti színű – magyar és román – zászlókat lehet bevinni a stadionba, amely három órával a meccs előtt nyitja meg kapuit. A belépésnél motozás lesz.

A találkozót követően először a hazai szurkolók hagyják majd el a stadiont.

Viorel Daskalu ezredes, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója kihangsúlyozta, hogy szöveges bannereket sem engednek be. Hozzátette: kiváló a kapcsolatuk a magyar rendőrséggel és munkájukat három magyar kolléga segíti.

Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete az MTI érdeklődésére elmondta: pénteken és szombaton mind a Negulescu utcában működő magyar konzulátus, mind a Calderon utcai nagykövetség folyamatos ügyelet tart: előbbihez iratok elvesztése esetén, utóbbihoz bármilyen más problémával fordulhatnak a segítségre szoruló magyar állampolgárok.

“A magyar szurkolók akkor tesznek jót a csapattal is, a Romániában élő magyarokkal is, ha nagyon sportszerűen és a mérkőzést élvezve, a csapatot segítve szurkolnak” – hangsúlyozta Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.