Használjuk ki a fekete démont

(Budaörs – 2013. augusztus 30., Budaörsi Infó) Voltaire napi ötven csésze kávét ivott. Amikor figyelmeztették, hogy a kávé alattomos méreg, azt felelte: „akkor nagyon – nagyon alattomos lehet, mert én ötven éve iszom, és még látszólag semmi bajom”.

 

 

 

Azokon a napokon, amikor nem azzal kezdjük a reggelünket, hogy kibontunk egy-két közüzemi számlát, szükségünk van egy kis ébresztőre. Lehet az kávé, tea vagy energia ital. Sok különböző vélemény terjed a kávéról, pozitív és negatív is. Van, aki afrodiziákumnak képzeli vagy a sátán gyümölcsének nevezi. Ma viszont nem állítjuk ítélőszék elé a bűnös kávészemeket. Inkább azt vizsgáljuk, hogy hogyan lehet hasznunkra ez a fekete démon.

A kávé főzése során a kávéfőzőben kávézacc keletkezik, amit ha nem dobunk ki a szemetesbe hasznunkra válhat. Meglepő, hogy mi mindenre hasznosítható!

 

A kávézacc alkalmas:

–  Szagtalanításra. Ha egy kis tálkában beteszed a hűtőbe, a kávézacc teszi a dolgát, és magába szívja az erős szagokat.

Szuper tápanyag a növényeknek. Nyugodtan szórhatod a komposztba, leendő veteményesed meg fogja hálálni.

Zsíros tűzhely megtisztítására: ha rászórod a kávézaccot a tűzhelyre, tíz perc alatt magába szívja az olajat, és a súrolást a kezed is jobban fogja szeretni, mint a hideg zsíroldót.

A zsíroldó hatást a lefolyó tisztítására is felhasználhatod. Ha kidobás helyett pár kanálnyit a lefolyóba öntesz, az megtisztítja a -nem túl régi- lerakódásoktól.

Kéz szagtalanítására: akárcsak a citromos, a zaccos bedörzsölés is pikkpakk megszabadít a kezeden maradt kellemetlen hagyma- vagy fokhagymaszagtól.

Cipők szagtalanítására: tegyél pár evőkanálnyi száraz zaccot egy-egy papírzacskóba, és hagyd a büdöske cipőkben pár napig.

Sérült bútorok gyógyítására: megkarcolódott barna fabútorokat – ha nincs kéznél megfelelő árnyalatú filctoll -, gyorssegélyben részesíthetsz vele. Csak dörzsöld bele a karcolásba a nedves kávézaccot.

– Bőrradírozásra: olívaolajjal keverve a kávézacc kiválóan alkalmas bőrradírozásra. Jóval barátságosabb a bőrnek, mint a közismert kristálycukros vagy sós verziók, és koffeintartalmának köszönhetően a narancsbőr ellen is hatásos fegyver.

– Hajápoláshoz: nemcsak a bőröd, a hajad is meghálálja a zaccos törődést. Keverd samponodba, vagy hajbalzsamodba és masszírozd át vele a fejbőrödet is. A zaccban lévő ásványi anyagoktól a hajad szép fényes lesz.

Kerti kutyák bolhairtására is alkalmas. Miután megfürdetted, dörzsöld át a bundáját a zaccal

Természetesen a szobakutyáknál is működik, csak nem fogsz örülni a kiszáradt, elhullajtott zaccdarabkáknak.

 

Kedves olvasók kávézásra fel.  Ha van hasonló házipraktika a tarsolyukban, írják meg nekünk. 

(Budaörsi Infó, E)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.