Tömegbaleset – Őrizetbe vették a balesetet okozó bolgár kamionost

Őrizetbe vették azt a bolgár kamionost, aki a gyanú szerint a három halálos áldozatot követelő, péntek hajnali tömegbalesetet okozta az M5-ös autópályán – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság péntek este a rendőrség honlapján.

 

 

 

“Az eset kapcsán közúti baleset okozásának bűntette miatt indult eljárás. A baleset okozásával megalapozottan gyanúsítható 26 éves bolgár férfit a rendőrség őrizetbe vette” – olvasható a közleményben. Az eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.

Péntek hajnalban egy bolgár kamion rohant bele egy kocsisorba az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán a 26-os kilométernél, Ócsa és Gyál között. A balesetben hárman meghaltak, mindhárom halálos áldozat román állampolgár. A mentőszolgálat munkatársai harminc sérültet láttak el, illetve szállítottak kórházba. A sérültek többsége külföldi, közülük hatan életveszélyes állapotban vannak.

A Belügyminisztérium az MTI-hez korábban eljuttatott közleményében azt írta: egy bolgár rendszámú kamion bolgár állampolgárságú vezetője az M5-ös autópályán Kecskemét irányából Budapest felé haladva fékezés nélkül belehajtott az előtte torlódás miatt lassító gépkocsioszlopba. Az ütközés akkora erejű volt, hogy három személyszállító kisbuszt és hat személygépkocsit tört össze, némelyiket a felismerhetetlenségig.

Augustin Hagiu, a Román Fuvarozók Szövetségének elnöke a román Mediafax hírügynökségnek azt mondta: a balesetet okozó 42 tonnás kamion 70-80 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, a baleset helyszínén nem voltak féknyomok. Szerinte szinte biztos, hogy a sofőr elaludt a kormánynál.

 

 

 

A román kormányfő köszönetet mondott a magyar hatóságoknak

Victor Ponta román miniszterelnök köszönetet mondott a magyar hatóságoknak mindazért, amit az M5-ösön péntek hajnalban történt tömegbaleset román áldozataiért és sebesültjeiért tettek.

A román kormányfő Konstancában (Constanta), egy pártrendezvényen tartott sajtóértekezleten beszélt a Magyarországon történt balesetről, amelyben a román külügyminisztérium tájékoztatása szerint három román állampolgár vesztette életét, 18 pedig megsebesült.

“Egyelőre önökön keresztül szeretnék köszönetet mondani, de ezt majd hivatalos csatornákon is megteszem, mihelyt visszakerülök a bukaresti irodámba. Szeretnék köszönetet mondani a magyar hatóságoknak, a magyar kormánynak, a miniszterelnöknek, az egészségügyi miniszternek, a védelmi miniszternek, akik személyesen is szerepet vállaltak abban, hogy a balesetet szenvedett románok megkapjanak minden szükséges segítséget” – mondta Victor Ponta a román hírtelevíziók kamerái előtt.

Hozzátette, hogy a Budapesten tartózkodó Raed Arafat román egészségügyi államtitkár-helyettes is arra kérte őt, fejezze ki a bukaresti kormány nyilvános elismerését azért a segítőkészségért, amit a magyar hatóságok tanúsítottak “ebben a nehéz és tragikus helyzetben”.

Victor Ponta román miniszterelnök utasítására a román légierő – egy kórházi felszereléssel ellátott katonai repülőgépen – román orvoscsoportot szállított péntek délután Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat.

Péntek hajnalban egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán a 26-os kilométernél Ócsa és Gyál között. A baleset mindhárom áldozata román állampolgár.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.