Ellenzéki egyeztetés – A tárgyalások folytatásáról döntött az MSZP elnöksége

Az MSZP elnöksége Mesterházy Attila javaslatára szerda este úgy döntött, hogy a szocialisták folytatják a tárgyalásokat a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetséggel.

 

 

 

Ezt a pártelnök jelentette be újságíróknak, közölve, kezdeményezik, hogy a tárgyalások két napon belül, azaz legkésőbb pénteken folytatódjanak.

Mesterházy Attila megerősítette, nem fordulhat elő, hogy a 106 egyéni választókerületben egymás ellen induljanak baloldali ellenzéki jelöltek. Hozzátette: mandátumot kapott az elnökségtől arra, hogy minden, a közös indulást eredményező forgatókönyvről tárgyaljon Bajnai Gordonnal.

Beszélt arról is, hogy bár kidolgozták az előválasztási tervüket, nem küldték el az Együtt-PM vezetőjének, hanem ott folytatnák a tárgyalásokat, ahol múlt pénteken megszakadtak.

“Amíg van fogadókészség a másik oldalról a tárgyalások folytatására, addig félretesszük az előválasztásról szóló javaslatunkat” – mondta.

Az MTI kérdésére Mesterházy Attila elmondta, az már körvonalazódott, hogy a szocialisták legfeljebb 35 egyéni körzetet adnának át az Együtt-PM szövetségnek, és ezt Bajnai Gordon is elfogadta. A 106 egyéni választókerület harmadára akkor számíthatna az Együtt-PM, ha Mesterházy Attila lenne a közös kormányfőjelölt. Külön lista esetén az MTI információja szerint kevesebb, de legalább 27 körzet juthatna Bajnai Gordon pártjának az MSZP elképzelése szerint.

Az elnökség arra is felhatalmazást adott, hogy a szocialisták kezdjenek tárgyalásokat a többi demokratikus ellenzéki erővel a választási együttműködésről, így Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Schmuck Andor szociáldemokrata és Fodor Gábor liberális pártjával.

Mesterházy Attila azt mondta: meglepné, ha Bajnai Gordon nem lenne partner a tárgyalások folytatásában. Arról is szólt, nem taktikai előnyt akarnak vagy folytatni a két szervezet közötti kommunikációs versenyfutást, hanem mielőbbi megállapodást, ezért javaslatuk célja a vitás kérdések mielőbbi rendezése.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az MSZP-ben sokan nem akarnak együttműködni az Együtt-PM-mel, a pártelnök azt mondta: nem tapasztalt ilyet, a szövetségkötésnek nagy a támogatottsága a szocialistáknál.

Az MSZP elnöke arról is beszámolt, hogy pártja október második felében kongresszust tart, amely végső döntést hoz a választási előkészületekről, így a programról, az országgyűlési és az európai parlamenti (EP) választáshoz kötődő listaállításról, a miniszterelnök-jelölt személyéről és a szövetségkötésről is.

Hangsúlyozta: ezt azt jelenti, hogy október végéig minden fontos döntés megszületik az MSZP-ben a választási felkészülésről, utána már csak a kampányra koncentrálnak.

A kongresszust két előkészítő választmányi ülésnek is meg kell előznie a következő hetekben.

A pártelnök kifejtette: a Fideszben “túl korán bontják a pezsgőt”, amikor temetik az ellenzéki együttműködést, abban ugyanis a baloldalon mindenki egyetért, hogy “Orbánnak takarodnia kell”. Megjegyezte: volt konfliktus az MSZP és az Együtt-PM között az elmúlt napokban, mindenkinek le kellett higgadnia, de a közös cél érdekében túl kell lépni ezen.

Mesterházy Attila emellett a sajtótájékoztatón arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy az európai parlamenti választással egy napra (vagyis május 25-ére) írja ki a jövő tavaszi országgyűlési választást. Indoklása szerint ez a megszokottnál nagyobb részvételt biztosítana az EP-választáson, több milliárd forintos megtakarítást jelentene, és elhúzódó korteskedés helyett csak egy kampányt folytatnának a pártok.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.