“Fészbuk” – avagy nagy az isten állatkertje

(Budaörs – 2013. augusztus 25., Budaörsi Infó) Mindenkinek vannak jó ötletei. A fiatalokat buzdítjuk is mindig, hogy legyenek kreatívak, találjanak ki új dolgokat. A facebook is egy jó ötletnek indult, azonban nem rekedt meg a tervezés szintjén és Mark Zuckerbergnek köszönhetően 2004-ben létrejött egy olyan oldal, ami virtuális közösséggé kovácsolta világunkat. Ha az ismerősei tudták volna, hogy hamarosan egy facebook társadalom alkotó elemei lesznek, vajon buzdították volna a kis Mark-ot?

 

 

 

Mi az, ami változott az elmúlt években? Milyen új szokásokat vettünk fel, és mi az amit elhagytunk emiatt?

A közösségi oldalak előnyeivel kezdeném, hogy megvizsgáljuk mindkét oldalt.

A facebook segítségével megtalálhatjuk régi barátainkat. Tarthatjuk a kapcsolatot a tőlünk távol élő ismerőseinkkel. Ha fodrászt, cukrászt, fotóst, vagy bármilyen szolgáltatást keresünk, beírjuk, és már válogathatunk is a találatok közül. Eseményeket hozhatunk létre, meghívhatjuk a barátainkat, és megoszthatjuk velük, ha valami jó dolog történt velünk. Egyszerre több száz embert elérhetünk.

Mi az, ami változott amióta el facebook-osodtunk. Megtaláltuk a régi ismerőseinket és sűrűbben beszélgetünk a barátainkkal chat segítségével.

Viszont kevesebbszer találkozunk, és kiszorul az életünkből az interperszonális kommunikáció is. Órákat tudunk csetelni viszont a személyes találkozáskor, csak ülünk egymás mellett, és a telefonunkat nyomkodjuk. Személyes adatokat osztunk meg magunkról a neten, amit bárki bármikor szabadon felhasználhat. A nyaralásunk ideje alatt fotókat osztunk meg, hogy mindenki láthassa, hogy milyen jól is élünk, de ez idő alatt kirámolják a házat, mert jól tudják a profilunk alapján, hogy nincs otthon senki sem. Kölcsönt kérünk az ismerőseinktől, majd egy új autóval pózolunk a neten, hát persze, hogy elgurul a szomszéd gyógyszere.

Beszéd helyett marad az XD meg a 8-) , aztán nézünk bután, ha az állami vizsgán nem értékelik a minimál szókincsünket. Az Internet egy hatalmas lehetőség az emberek számára. Bármit megtudhatnak néhány pillanat alatt, és okosan használva saját céljainkra használhatjuk e tudás kincsestárát. Azonban ha rosszul használjuk fel a benne rejlő lehetőségeket, hamar gépfüggő zombiszörnyekké válunk.

Amikor felébredsz az éjszaka közepén, te bekapcsolod a gépet, vagy rányomsz a “f” ikonra a telefonodon, hogy megnézd, hogy jött e valami új levél?

Ha felraksz egy új fotót magadról, nézegeted 10 percenként a netet, hogy vajon hozzászólt e valaki?

Ha elmész egy különleges helyre, az első dolgod, hogy lefotózd és posztold?

Magányosnak és elhagyatottnak érzed magad, ha nem ír rád senki?

Mindezeket hozta még magával a közösségi oldal mánia. Elmagányosodtunk a nagy barátkozásban. Legyen minél több ismerősünk, és akkor majd mi leszünk a sztárok. Persze. Aztán 2000 ismerőssel otthon ülünk egyedül a születésnapunkon és az Alkonyat trilógiát nézzük egyedül. Ennyit a sok ismerősről. Ezért is hívják őket így, és nem barátoknak.

Jól gondold végig, hogy mi az, amire törekszel. Az a cél, hogy több száz ismerősöd legyen, aki néha küld egy két XD-t, vagy néhány jó barátod, akikkel néha elmehetsz sörözni?!

És egy kis segítség a döntéshez: 10 dolog, amivel már biztosan találkoztatok (ha magatokra ismertek, akkor gond van!).  :lol:

 

 

10 irritáló ember a Facebookon (forrás: 10dolog.hu)

 

Tuti, hogy tízből kilencet te is ismersz, vagy épp magadra ismersz a lenti listában.

1.) A vicceskedő, aki azt gondolja, őrült nagy poén, ha rossz  születési dátumot ad meg magáról, “engaged” lesz a haverjával, valami nem létező munkahelyet ad meg, pl. “sarki kocsma”, vagy épp a nevébe tesz be valami plusz szót, ami persze belső poén szóval rajta kívül max ketten értik. Nagy “Nyelvelő” Lala. Biztos felvennénk alkalmazottnak az ilyet (nem).

2.) Az ember, akinek a profilkép maga az önkifejezés csimborasszója: naponta változtatja hangulatához illően, lelkiismeretesen fotózza magát minden nap a tükörben, megörökíti az összes sminkjét és ruháját, de attól sem riad vissza, hogy az esti buliból rögtön újabb profillal támadjon. Általában vagy szingli vagy vészesen exhibicionista.

3.) Az ember, akinek a profilképe nem önmaga. Csajok, akiknek a csávójuk a profilképük, akit a képen épp oldalról csókolnak, szóval az illető arca tökéletesen értelmezhetetlen. Emberek, akik gyereküket/kutyájukat/lábukat/hasukat használják profilképnek, vagy tartósan választanak egy South Park vagy netán egy Simpsons családtagot arra, hogy kifejezzék egyéniségüket. Nyilván nem jelölöd vissza Bart Simpsont, akinek Kiss Géza a neve, főleg, ha elsőre nem ugrik be ki az.

4.) Az ember, aki minden szexuális aktusát világgá akarja kürtölni virágnyelven (például: “Hatszor. Egymás után. Huh!”), vagy pont az ellenkezője, instant szex társkeresőnek használja a Facebook falát. Lehet választani a száját nyaló “epedek” szövegű posztok, vagy az egyenes “nem ér rá valaki khm” kifejezésmódok közül.

5.) Az ember, aki kínos alapossággal dokumentálja életének egy általa fontosnak tartott szeletét, és minden nap többször lefotózza a kertjét, kutyáját, gyerekét, kajáját, jól megfilterezve. Így tényleg semmiről nem maradunk le!

6.) Az ember akinek az összes egyéb profilja (twitter, tumblr, instagram, foursquare, pinterest) válogatás nélkül be van csatornázva.

7.) A továbbosztó,  aki lelkiismeretesen megoszt minden mémet, olvasott cikket, hoaxot, akkor is, ha biztos lehet benne hogy egymás alatt 10 lesz belőle minimum a falon.

8.) A külföldön élő, aki folyamatosan Magyarországot fikázza és jobban figyel az itthoni hírekre és kellemetlenségekre, valamint érzékenyebb a közlekedési helyzetre vagy a BKV jegyek árára mintha itt élne.

9.) A mákos (nem éppen anyagi problémákkal és a reggeli keléssel küszködő), aki lehetetlen időpontokban, napközben posztol habos fürdőkádból kilógó lábakat vagy épp pezsgős reggeliket, mikor te dolgozol.

10.) A pár, aki szerelmi életét a Facebook falon éli, és még azt is a legújabb csókolózós képük alatti threadben beszélik meg, mi legyen vacsira. Szerelmi vallomások és intim pillanatok a másik falára posztolva: miért??? Legsúlyosabb eset: közös profil. Igen, láttunk már ilyet.

 

Nos? Lehet dönteni! Írd meg Facebook-oldalunkra (https://www.facebook.com/BudaorsiInfo) az eredményt és persze lájkolj minket (is)! :-D

(Budaörsi Infó, ME)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.