Új helyszínen zajlik a Debreceni Virágkarnevál

Az idén első alkalommal új helyszínen, az Oláh Gábor utcai atlétikai stadionban mutatkoztak be a 44. Debreceni Virágkarnevál virágkompozíciói és a fesztiválra érkezett művészeti csoportok. A résztvevők a Nagytemplom érintésével vonultak a Nagyállomástól a Nagyerdőbe.

 

A mostani karnevál eltér a hagyományostól, mert az úti célja nem lehet a Nagyerdei Stadion, annak átépítése miatt. Jövőre azonban folytatódik a hagyomány, és újra a Nagyerdei Stadionban ér véget a felvonulás – ígérte Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, a karnevál előestéjén rendezett gálán.
A polgármester kifejtette: Debrecen európai hírű virágkarnevállal köszönti augusztus 20-át, Szent István, az államalapítás és az új kenyér ünnepét. Kérte a résztvevőket, hogy a virágkocsikat közelről is tekintsék meg, mert igazi érdekességekre bukkanhatnak. Példaként említette az egyik virágkocsin lévő kisautót, amelynek kerekeit mákszemekből rakták ki a készítők.

Kósa Lajos a Nagyerdő teljes felújítására is felhívta a figyelmet: “most nézzenek jól szét, mert jövőre nem fognak ráismerni”.

A hárommillió szál száraz és élő virágból készült 16 virágkocsi, valamint a 23 hazai és külföldi együttes, művészeti csoport igazi fesztiválhangulatot varázsolt kedden Debrecenbe.
A felvonulást – a hagyományoknak megfelelően – a szervezők két virágkocsija, az ólomüveg technikával készült városcímert bemutató kompozíció és a magyar államiság jelképeit, a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és az uralkodói palástot ábrázoló kompozíció nyitotta meg.

Az alkotás, Szent István ünnepén állandó szereplője a karneváli menetnek. 2009-ben a Debreceni Virágkarnevál 40 éves jubileuma alkalmából a Szent Korona útra kelt: a sikeres budapesti bemutatkozás után meg sem állt Balatonfüredig. A vándorútból hagyomány lett, és minden év augusztus 20-át követően eljut egy-egy városba. Eddig Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét lakói csodálhatták meg a kompozíciót. Idén Székesfehérvár  a célállomás.

Debrecen város virágkocsija egyszerre tiszteleg a 650 éves Debrecen és a 475 éves Református Kollégium előtt, de történelmet idéz a Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész ötlete nyomán, Pikó Sándor képzőművész készítette Történelmi világok virágai című kompozíció, Cegléd-Kecskemét-Balatonfüred közös virágkocsija is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.