Megéri Budaörsnek vb-t rendezni?

(Budaörs – 2013. augusztus 16., Budaörsi Infó) Az V. U19-es férfi kézilabda világbajnokság 50 milliós kormánytámogatása mellett Budaörs is jelentős összeggel járult hozzá a megrendezéshez. Ilyenkor jogosan felmerül az emberben a kérdés, hogy a budaörsi támogatás vajon megtérül-e, volt-e valami haszna a város számára. Cikkünkben ennek jártunk utána.

 

Azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy a magyar csapat számára itthon játszani külföldi ellenfelek ellen megfizethetetlen élmény, hiszen a szurkolók buzdítása felbecsülhetetlen. Azonban nagy összegű kiadásoknál mérlegelnünk kell, és végig gondolni, hogy mire ment el a befektetésünk.

A helyi lakosok nyugalmát zavarja-e a rendezvénnyel járó néhány változás, pozitív vagy negatív véleménnyel vannak-e a megszervezéséről, illetve kivitelezéséről? Mindezek mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy a budaörsi üzletek, vendéglátó-, illetve szórakozóhelyek termelnek-e ezalatt az időintervallum alatt pluszbevételt vagy sem.

A Budaörsi Infó nem reprezentatív közvélemény-kutatást végzett Budaörsön azt vizsgálva, hogy a helyi lakosok, boltosok és a vendéglátóhelyek tapasztaltak-e valamilyen változást az elmúlt egy hét alatt, amióta a világbajnokság zajlik, és hogy mennyire tájékozottak a programokkal kapcsolatban.

A kutatás eredményei közül elsőként tekintsük át a lakosság véleményét.

A megkérdezettek körét véletlenszerűen választottuk ki, és kérdezőbiztost használtunk a hitelesebb eredmény elérése érdekében. A megkérdezettek nemi eloszlása 50-50% volt.

A férfiak és a hölgyek válaszai között nem volt meghatározó eltérés. 90%-ban tudták, hogy Budaörsön zajlik jelenleg is a vb, azonban nagyon kevesen (4 fő) vett részt személyesen is rajta.

A budaörsi médiából, rádióból, országos tévéből, szórólapról, barátoktól, vagy a Városházánál lévő molinóból tudtak az eseményről.

A részvételük hiányának az oka többnyire az érdektelenség volt, vagy a megkérdezett személy nem volt helyi lakos, csak átutazóban járt Budaörsön.

Egy érdekes részletre is fény derült, mégpedig arra, hogy a magyar mérkőzésekre való bejutás nem is volt olyan egyszerű.

A jegyek sajnos időnap előtt elfogytak, így sokan a budaörsiek közül nem tudtak bejutni a mérkőzésekre.

A Magyarország-Németország meccs telt házzal zajlott és nagyon sokan a kordonon kívül rekedtek.

Lehet-e erre a problémára megoldást találni, vagy hibást keresni érte. Nem valószínű, mert a szerdai magyar meccsen még egy gombostű sem fért volna el a lelátón. A hely 100%-os kihasználtságú volt. De a probléma sajnos ugyanúgy probléma marad, hiszen sok budaörsi lemaradt a meccsről.

Arra a kérdésünkre, hogy a magyar-német meccsre hány jegyet adtak el és hogy esetleg maximálva van-e a jegyek száma, amit helyieknek eladhatnak Roczó-Nagy Zoltán a budaörsi vb sajtófőnöke így nyilatkozott lapunknak: „A magyar-német mérkőzésre már hétfőn reggel minden jegy elkelt. Büszkék vagyunk, hogy a sporteseményre telt ház előtt került sor. 
A jegyértékesítésnek csak a férőhely szab korlátokat, az értékesítési pontokon és az országos online rendszeren keresztül mindenkinek ugyanolyan lehetősége van a jegyek megvásárlására. 

Az U19 Férfi Kézilabda Világbajnokság mérkőzéseit nagyon sokan szeretnék élőben látni, nem csak televíziós közvetítésen keresztül ezért a jegyek hamar elkelnek. Buzdítok mindenkit, hogy a kiválasztott meccsekre időben vásárolják meg belépőjüket, hogy részesei lehessenek e fantasztikus nemzetközi eseménynek.”

A helyi szórakozóhelyek és vendéglátóegységekre azonban nem ez a teltházas állapot volt a jellemző. Ott bőven elfért volna akár több doboz gombostű is, sajnos nem sokat éreztek ebből a világversenyből.

A megkérdezettek 98%-a nem tapasztalt semmilyen változást, sem a bevételben, sem pedig a külföldiek számának növekedésében.

A megkérdezettek között volt pékség, cukrászda, étterem, söröző, kávézó.

A kisebb boltok eladói úgy vélték, hogy valószínűleg azért nem sikerült magasabb bevételt elérni, mert a vb közelében van több bevásárlóközpont, ezek valószínűleg jobban vonzották az idelátogatókat.

Ha összefoglaljuk az elmúlt hét eseményeit budaörsi szemmel, akkor azt láthatjuk, hogy zajlik Budaörsön egy világverseny, amire a város több millió forintot áldozott. A budaörsiek számára a bejutás korlátozott volt a helyek hiánya miatt. Néhány kisvállalkozó, aki a helyszínen tud árusítani és a hipermarketek jól érzik magukat, viszont a helyi üzletek nem tapasztalnak változást a forgalmukban. A szervezők a rendelkezésükre álló eszközöket kicsit jobban is kihasználhatták volna a város javára. Mert, ha egy ilyen világversenyből nem, akkor miből tudna profitálni Budaörs!?

(Budaörsi Infó, MSE)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.